Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα κάγκελα

Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για τους όρους με τους οποίους η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία σε 15 μέρες έρχεται από δήμο της Βόρειας Ελλάδας, για τον οποίο εγκρίθηκαν 67 προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, λιγότερες απ' όσες είχε αιτηθεί ο δήμος και σίγουρα πολύ λιγότερες απ' όσες είναι πραγματικά αναγκαίες. Μάλιστα, από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που θα προσληφθούν μόνο οι 40 θα εργαστούν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 27 με μερικής. Δουλειά τους είναι να καθαρίζουν καθημερινά τις 664 αίθουσες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στο δήμο, που σημαίνει ότι σε καθέναν και καθεμιά αναλογούν περίπου 10 αίθουσες τη μέρα, χώρια οι τουαλέτες, οι σκάλες, οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία δασκάλων και καθηγητών! Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προλάβει ο εργαζόμενος να βγάλει όλον αυτόν τον όγκο της δουλειάς και μάλιστα κάθε μέρα, πόσο μάλλον με τις σημερινές αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας. Πώς να μην είναι λοιπόν στα κάγκελα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βλέποντας την κυβέρνηση ακόμα και στα στοιχειώδη που την αφορούν να κάνει σκόντο, και από την άλλη να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης για την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια;

Κράτα με...

Στα τέλη Ιούλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε μια συνέντευξη και ρωτήθηκε για την έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», την οποία γνωρίζει πολύ καλά, αφού μαζί με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των άλλων «κοινωνικών εταίρων» συμμετείχε στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης από τον επικεφαλής της επιτροπής. Πώς τη σχολίασε ο Γ. Παναγόπουλος; «Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, αλλά με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για τις παραμέτρους του νέου αναπτυξιακού σχεδίου (...) Οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν εφόσον ο σχεδιασμός της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής (...) θέσει στο επίκεντρο την αναδόμηση του παραγωγικού υποδείγματος και του δίκαιου καταμερισμού του αναπτυξιακού αποτελέσματος (...) Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη μετάβασή της σε ένα νέο, κλαδικά πιο ισόρροπο παραγωγικά υπόδειγμα».

... να σε κρατώ

Μπορεί για έναν μέσο εργαζόμενο όλα αυτά να ακούγονται «κινέζικα», οι τεχνοκράτες όμως που συνέταξαν την έκθεση και τα κυβερνητικά στελέχη ξέρουν να διαβάζουν καλά τις δηλώσεις των εργατοπατέρων. Κι αυτό που επιβεβαιώνουν είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του ως «συμβούλου» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την «αναδόμηση» της ελληνικής οικονομίας, όπου η ηγεσία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση να οδηγήσει τους εργαζόμενους σαν πρόβατα σε σφαγή. Γι' αυτό στην ...αντίληψη του προέδρου δεν έπεσε τίποτα απ' όσα εγκληματικά περιέχονται στο πόρισμα για τις συντάξεις, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις. «Κράτα με να σε κρατώ» λέει το ρητό και όπως φαίνεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ξεχνάει ποιοι τη βοήθησαν να κρατήσει τις καρέκλες της, στηρίζοντας με κάθε μέσο τη νοθεία και τις αθλιότητες στο τελευταίο «συνέδριο».

Βαρύ χαρτί

Μια διπλωμάτη με «βαρύ» βιογραφικό επέλεξε η Ουάσιγκτον για νέα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη. Η Ελίζαμπεθ Λι, που αναλαμβάνει καθήκοντα, έχει υπηρετήσει σε κομβικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - όπως άλλωστε και ο Πάιατ - και συγκεκριμένα στο πολιτικό τμήμα του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο αντίστοιχο της πρεσβείας στη Βαγδάτη, αλλά και στο πολιτικό τμήμα της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, όπου κάλυπτε τα θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Κάποια στιγμή μετά το 2013, πρόσθεσε στις γλώσσες που μιλά «με ευχέρεια» και τα Ελληνικά. Στο βιογραφικό της αναφέρεται πως διαθέτει «πάνω από 13 χρόνια εμπειρίας σε (...) διαπραγματεύσεις σε ευρύ φάσμα περιοχών και θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, της Α. Ασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Συνδυάζοντας την έως τώρα καριέρα της με τα επικίνδυνα σχέδια που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, φαίνεται πως οι «διαπραγματευτικές» ικανότητες της Λι κρίθηκαν απαραίτητες για την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα. Και μια λεπτομέρεια: Το ...κερασάκι σ' αυτήν την αλλαγή σκυτάλης το έβαλε ο διορισμένος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Γκουαϊδό, «πρέσβης» της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που έκανε πρώτος «like» στην ανάρτηση με την οποία αναγγελλόταν η άφιξη της νέας προξένου στη Θεσσαλονίκη. Κάτι περισσότερο θα ξέρει (και) αυτός για τις «ικανότητες» της Αμερικανίδας διπλωμάτη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 22 Αυγούστου

1862 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί.

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

1910 Υπογράφεται η ιαπωνο-κορεατική Συνθήκη, με την οποία ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός προσαρτά την Κορέα.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου.

1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22 - 27/8/1925). Μεταξύ άλλων, το συνέδριο διακήρυξε πως η συμμετοχή των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις και σε συνασπισμούς με αστικά κόμματα δεν αποτελούσε παρά τον «φυσικό» δρόμο προς το σοσιαλισμό.

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου.

1927 Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στο θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά με αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία, να καταργηθούν οι μαύροι πίνακες και να αποφυλακιστούν οι φυλακισθέντες συνάδελφοί τους, να παρθούν μέτρα κατά των μαυραγοριτών, κ.ά. Κανένα τραμ δεν κινείται.

1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.

Κυριακή 23 Αυγούστου

1806 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ.

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1921 Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).

1923 Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Στις 23 Αυγούστου, στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά, πραγματοποιείται πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚ Πειραιά. Η κυβέρνηση, που ουσιαστικά διευθύνεται από τον Νικόλαο Πλαστήρα, δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί διά της βίας. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες, ενώ συλλαμβάνονται περίπου 500.

1939 Υπογράφεται το σοβιετο-γερμανικό Σύμφωνο μη επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ.

1942 Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2 Φλεβάρη 1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού.

1981 Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» ρύπανε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org