Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

Η βδομάδα που πέρασε έδωσε και πάλι παραπάνω από πολλές επιβεβαιώσεις: Η διαχείριση και της πανδημίας με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου, το κριτήριο δηλαδή που καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, είναι κυριολεκτικά εγκληματική απέναντι στο λαό, στην υγεία, στη ζωή του.

Τα παχιά λόγια και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας για το «απολύτως θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, η αισχρή προσπάθεια να φορτωθεί «το κρίμα» στο λαό και τη νεολαία, οι «ρητές και κατηγορηματικές» διαβεβαιώσεις ότι καμία σχέση δεν έχουν τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο, τα οποία επέβαλαν τουριστικοί όμιλοι, εφοπλιστές και αερομεταφορείς, με τη νέα έξαρση της πανδημίας, δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα την πραγματικότητα αυτή. Ούτε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που είναι συνένοχη με το κεφάλαιο στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας του λαού.

Η αλήθεια αυτή δίνει απάντηση και στο γιατί η κυβέρνηση έχει «κρυφό καμάρι» εκείνο που «ο κόσμος έχει τούμπανο»: Οτι δηλαδή ο χρόνος που «κέρδισε» ο λαός με τη στάση του στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά τα τεράστια κενά παραμένουν, ενώ η κατάσταση σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερη και από πριν, με γιατρούς, νοσηλευτές, νοσοκομεία «στο κόκκινο».

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «η Υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη», επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι σίγουρα δεν αφορούν την καπιταλιστική οικονομία, όπου τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπονομεύουν ολοφάνερα τις ανάγκες του λαού παντού, πόσο μάλλον στην Υγεία και την Πρόνοια.

Γι' αυτό οι υποτιθέμενες «μαζικές προσλήψεις» προσωπικού στα νοσοκομεία, για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι μόνιμες, αλλά με ημερομηνία λήξης και με τους γνωστούς άθλιους όρους, αλλά και όπου έχουν γίνει, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων και δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τις ανάγκες.

Γι' αυτό τα κλειστά νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, οι υποδομές στην ίδια άθλια κατάσταση, ο εξοπλισμός όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμα κι από νησί σε νησί (!) για να «μπαλώσει» όπως όπως τις τρύπες, οι καταγγελίες για την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών Μέσων Ατομικής Προστασίας συνεχίζουν να πέφτουν βροχή. Ακόμα και τα αναγκαία τεστ σε γιατρούς και υγειονομικούς είναι σύντομο ανέκδοτο, με αποτέλεσμα ακόμα και κλινικές αναφοράς να βγαίνουν «εκτός» από τα κρούσματα, λίγες μόνο ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας δήλωνε πως... όλα βαίνουν καλώς.

Γι' αυτό οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται εν μέσω πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα «λεφτόδεντρα» υπάρχουν για κλινικάρχες και ομίλους, και η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να καταρτίσει σχέδιο για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιο γερό «πόδι» σε Υγεία και Πρόνοια. Για να πάει δηλαδή παραπέρα η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, που εφάρμοσαν με συνέπεια όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη σημερινή γύμνια.

Το «ντέφι» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στο σκοπό του οποίου χορεύουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, γίνεται ακόμη πιο φανερό στην περίπτωση του Τουρισμού, εκεί όπου η κυβέρνηση προκαλεί φτάνοντας να ισχυρίζεται πως η νέα έξαρση της πανδημίας «κατηγορηματικά καμία» σχέση δεν έχει με το άνοιγμά του με τους όρους που επέβαλαν οι τουριστικοί όμιλοι και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού, των εργαζομένων και όσων ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας για αναψυχή.

Κατά την κυβέρνηση, δηλαδή, «κατηγορηματικά καμία» σχέση δεν έχουν:

-- Τα αεροπλάνα που ταξιδεύουν με επιβάτες... ως και στις αποσκευές, με βάση και τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ, επειδή, όπως έλεγαν ξετσίπωτα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης όταν ανακοίνωναν την απόφαση, οι αεροπορικές εταιρείες «δεν συμφέρει να λειτουργήσουν αν δεν έχουν πληρότητα ικανή», παρά προφανώς τις χιλιάδες απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων στις οποίες προχώρησαν, ή τα δισ. των κρατικών επιχορηγήσεων, με τις οποίες «μπούκωσαν».

-- Τα πλοία που ταξιδεύουν με πληρότητα 85% και στοιβαγμένους «ως τα αμπάρια» τους επιβάτες, με οργανικές συνθέσεις που προβλέπονται από τους άθλιους νόμους όλων των κυβερνήσεων και δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να τηρηθούν με επάρκεια τα αυξημένα μέτρα. Ολα αυτά δηλαδή που κανένας έλεγχος, από αυτούς που γίνονται μοιράζοντας πρόστιμα στους επιβάτες, «δεν διαπίστωσε», για να μη χάσουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ οι εφοπλιστές, που από πάνω παίρνουν και επιδοτήσεις πάνω στις επιδοτήσεις «λόγω συνθηκών».

-- Η συγκάλυψη - αποσιώπηση των κρουσμάτων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, που επιβεβαίωσαν «πανηγυρικά» μέσα στη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνοντας την «εντολή» που έδινε ήδη από τις 17 Ιούλη η Πανελλήνια Ενωση Ξενοδόχων προς την κυβέρνηση «να μην αναλύεται η χωρική κατανομή των κρουσμάτων (...) προκειμένου να αποφευχθεί η έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα»!

-- Οι έλεγχοι και τα τεστ - τζόκερ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «ακορντεόν», ώστε να χωρέσουν κάθε πιθανή και απίθανη αξίωση τουριστικών ομίλων, τουρ οπερέιτορ και μεγαλοξενοδόχων, οι οποίοι την ίδια ώρα ξεσάλωναν απέναντι στους εργαζόμενους στον κλάδο και τα δικαιώματά τους, απολύοντας, πετσοκόβοντας μισθούς και συμβάσεις, εκβιάζοντας.

Με την κυβέρνηση, παρά τις μεγαλοστομίες, να παραδέχεται λίγο - πολύ την περασμένη βδομάδα ότι για να μην «αποθαρρύνει» την πελατεία των τουριστικών ομίλων έκανε το λαό πειραματόζωο, αφού συνειδητά επέλεξε να μην μπαίνουν όλοι με τεστ και «να αποδειχθεί στην πορεία... εάν αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να την ελέγχουμε», παρότι, όπως έλεγε, «από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα και τον Τουρισμό μας, αναμέναμε να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».

Τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», λοιπόν, την καπιταλιστική κερδοφορία που είναι το βασικό εμπόδιο για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αυτό το κριτήριο που κάνει σμπαράλια όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, όταν «κουνάει το δάχτυλο» στο λαό και τη νεολαία, για την «ατομική ευθύνη» τους, που τάχα κρίνει τα πάντα.

Λένε στο λαό και τη νεολαία:

-- Να συμβιβαστούν με την «ιδέα» να κυκλοφορούν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το σχολείο και τη σχολή ως το στρατόπεδο για να μην «επιβαρύνουν» με μαζικές προσλήψεις και λοιπά περιττά έξοδα το κρατικό «σεντούκι» που προορίζεται για τους ομίλους.

-- Να «χωνέψουν» ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματάνε στις πύλες των εργοστασίων και των άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων, και ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν απροστάτευτοι, ανασφάλιστοι, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, παίζοντας «κορόνα - γράμματα» την ασφάλειά τους για να κερδίζουν μονά - ζυγά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- Να το πάρουν απόφαση πως είτε πρόκειται για την πανδημία είτε για τις φυσικές καταστροφές είτε για την καπιταλιστική κρίση, το αστικό κράτος «δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν», αλλά μόνο εκεί που το απαιτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, θυσιάζοντας μία προς μία όλες τις ανάγκες του λαού στο βωμό του κέρδους, και γι' αυτό δεν πρέπει να ζητάνε πολλά πολλά.

Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση έχει πολύτιμους συμπαραστάτες.

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που τώρα καμώνονται ότι ανακάλυψαν τα πρωτόκολλα - «λάστιχο», ενώ μέχρι πριν από δύο μήνες ζητούσαν να γίνουν ακόμη πιο «λάστιχο» για να μη διακινδυνεύσουν οι τουριστικοί όμιλοι. Οπως ανακάλυψαν και τα κενά και τις ελλείψεις του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, που φέρουν τη σφραγίδα και των δικών τους κυβερνήσεων. Που προσφέρουν την πολυτιμότερη υπηρεσία, κοροϊδεύοντας το λαό πως με μια άλλη «υπεύθυνη» διαχείριση θα μπορούσε και το κεφάλαιο να είναι «χορτάτο» και η «πίτα» του λαού ολόκληρη.

Πολύτιμους συμπαραστάτες όμως η κυβέρνηση έχει και τους κάθε λογής «αρνητές» του ιού. Εκείνους δηλαδή που «θρέφει» η πολιτική των παλινωδιών και των αντιφάσεων με βάση τα «θέλω» του κεφαλαίου. Αυτούς που είναι ο ιδανικός «παρτενέρ» της προσπάθειας να πέσει το «κρίμα» στο λαό και στην «ατομική ευθύνη», για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, αφού μαζί με τον «ανύπαρκτο» ιό, «ανύπαρκτες» είναι και οι ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας.

Οι εξελίξεις λοιπόν το φωνάζουν: Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

Τώρα οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία, με την προμήθεια όλων των μέσων, με σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Οι εξελίξεις το φωνάζουν: Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού απαιτεί σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα κόμματά του, που στο «ζύγι» τους βγαίνει μόνιμα χαμένος ο λαός. Γιατί και σε αυτό το «μέτωπο» οι εξελίξεις το «φωνάζουν»: Ο «ιός» είναι ο καπιταλισμός και η «γιατρειά» η πάλη για να απαλλαγεί ο λαός από την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου!

Πλατιά εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική

Σε λιμάνια και διόδια την Κυριακή

«Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει!», τονίζουν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, που καθημερινά εξορμούν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση των κρουσμάτων, τις οποίες συγκαλύπτει, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και παίζοντας την υγεία του «στα ζάρια».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να μπουν στον αγώνα για μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση.

Με το κάλεσμα αυτό οργανώνεται μεγάλη εξόρμηση την Κυριακή στο λιμάνι του Πειραιά, στα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας, καθώς και στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org