ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Διαδηλωτής άπαξ - ύποπτος διά παντός

Αναδημοσίευση αποκαλυπτικού άρθρου του «Ιντιπέντεντ», που παρουσιάστηκε χτες από την εφημερίδα «τα ΝΕΑ»

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γένοβα

Associated Press

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γένοβα
«Δεν υπάρχει καμία απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος το οποίο θα παρακολουθεί τη δράση κοινωνικών ομάδων». Αυτήν την απάντηση επέλεξε να δώσει, για να μην απαντήσει στην ουσία των αποκαλύψεων της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», ο υπουργός δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι αποκαλύψεις, όμως, δεν αφορούν τη δημιουργία «ενός» αστυνομικού σώματος, αλλά ένα πλαίσιο εντολών που καταλήγουν σε μια αναβαθμισμένη ευρω-καταστολή. Η απάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη δημοσιεύτηκε στα χτεσινά ΝΕΑ απ' όπου και αναδημοσιεύουμε ολόκληρη τη μετάφραση του αποκαλυπτικού άρθρου του «Ιντιπέντεντ»:

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει σαφείς εντολές στις αστυνομικές αρχές και στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται οι αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να τερματιστούν οι βίαιες διαδηλώσεις, όπως αυτές στις πρόσφατες διεθνείς διασκέψεις κορυφής με αποκορύφωμα να πυροβοληθεί και να πέσει νεκρός από την Αστυνομία νεαρός διαδηλωτής κατά τη διάσκεψη της G8 στη Γένοβα, τον περασμένο μήνα.

Τα νέα μέτρα, όταν θα αρχίζουν να εφαρμόζονται, θα δίνουν το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές να μπορούν να παρακολουθούν σε πρωτοφανή βαθμό τούς διαδηλωτές που θα θελήσουν να ταξιδεύσουν από τη μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άλλη.

Λεπτομέρειες των εμπιστευτικών αποφάσεων που έχουν λάβει οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδό τους τον περασμένο μήνα, (που έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας) δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης, αποτελούμενο από αστυνομικούς και δικαστικούς συνδέσμους, προκειμένου όχι μόνο να παρακολουθούνται, αλλά και να καταγράφονται οι δραστηριότητες των διαδηλωτών, των οποίων θα είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να επισημανθούν οι δραστηριότητες, αλλά κυρίως πού βρίσκεται ο καθένας. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Ευρωπόλ, η κοινή δύναμη αστυνομίας και αντικατασκοπίας των ευρωπαϊκών κρατών, με έδρα τη Χάγη, που δημιουργήθηκε για να παγιδεύει μεγάλους εγκληματίες οργανωμένου εγκλήματος και να παρακολουθεί και εξουδετερώνει τους εμπόρους ναρκωτικών.

Μόλις πληροφορήθηκαν τα νέα μέτρα οι μεγάλες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί επιθυμούν να προστατευτούν όλες οι προσωπικές πληροφορίες γύρω από τα άτομα που δεν έχουν κάνει τίποτε περισσότερο από το να πάρουν μέρος σε μια νόμιμη διαδήλωση. Επειδή τώρα, όλοι οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν τη βάση δεδομένων, η οποία θα παρακολουθεί από τούδε και στο εξής όλες τις μετακινήσεις τους και ταυτόχρονα θα ενημερώνονται για αυτές και όλες οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές.

Οι αποφάσεις για τη δημιουργία νέας πανευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης για την αντιμετώπιση των σκληροπυρηνικών αντικαπιταλιστών ελήφθησαν μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία στη Γένοβα. Εδώ και καιρό μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι είχε επανειλημμένα προωθήσει την ιδέα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταπολέμησης του εγκλήματος που θα έχει για πρότυπο τη λειτουργία του αμερικανικού FΒΙ.

Στην αρχή οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας απέρριψαν την ιδέα του Σίλι, με το σκεπτικό ότι μία νέα αστυνομική δύναμη για την καταπολέμηση των πολιτικών κινημάτων διαμαρτυρίας είναι μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφωνούν στην επέκταση των κατασταλτικών μέτρων που θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις.

Επίκεντρο των νέων μέτρων είναι το μυστικό άρθρο 36 που προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής (πιο παλιά ήταν γνωστή ως επιτροπή Κ4), με τη συνεργασία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν. Η συνεργασία τους θα επιτρέπει την επικοινωνία και την κατανομή των πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι αστυνομικοί διευθυντές θα πρέπει:

  • Να δημιουργήσουν βάσεις επαφής σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα συλλέγονται, αναλύονται και θα ανταλλάσσονται πληροφορίες για τις διαδηλώσεις.
  • Να συστήσουν ένα δίκτυο γραφείων συνδέσμων τα οποία πριν από κάθε σύνοδο θα στελεχώνονται με αστυνομικά όργανα, από τις χώρες απ' όπου θα προέρχονται οι «επικίνδυνες ομάδες» διαδηλωτών.
  • Να χρησιμοποιούν αστυνομικούς ή πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, για να υποδεικνύουν τα πρόσωπα εκείνα ή τις ομάδες που θα αναμένεται να προκαλέσουν απειλή στη δημόσια ασφάλεια και τάξη.
  • Να συστήσουν δύναμη κρούσης από αστυνομικούς διευθυντές, οι οποίοι θα οργανώσουν την ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών ομάδων καταστολής βίαιων διαδηλώσεων.

Το νέο σύστημα αστυνομικής παρακολούθησης των διαδηλωτών θα βασίζεται σε δύο κύριους τρόπους ανταλλαγής αστυνομικών πληροφοριών: Με το σύστημα Σένγκεν και ένα δίκτυο υποστήριξης με την κωδική ονομασία «Σειρήνα» που θα παρέχει Συμπληρωματική Ενημέρωση και Πληροφορίες στην είσοδο κάθε χώρας. Με το δίκτυο αυτό στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Σκανδιναβικές και οι Βρετανικές αρχές, φωτογραφίες δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες πληροφορίες αποστέλλονται στις αστυνομικές ή μεταναστευτικές αρχές, τη στιγμή ακριβώς που ο ύποπτος εισέρχεται στην περιοχή τους».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Ανάβει» ο προεκλογικός αγώνας

Η κυβέρνηση καταγγέλλει ΗΠΑ-ΕΕ για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

Εντονο κι ιδιαίτερα οξυμένο χαρακτήρα μοιάζει να παίρνει η εκλογική αντιπαράθεση στη Λευκορωσία, στην οποία στις 9/9/2001 πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και Δικαιώματα του ΟΑΣΕ για προκατειλημμένη στάση απέναντι στη Λευκορωσία, εξαιτίας δηλώσεων αξιωματούχων τους, ότι δήθεν δε θα γίνουν «τίμιες» εκλογές στη Λευκορωσία. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας καλεί τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην ανακατεύονται στην εκλογική διαδικασία στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και να μην ασκούν πιέσεις στο Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και Δικαιώματα του ΟΑΣΕ, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο όργανο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, μεταξύ αυτών και της Λευκορωσίας. Οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας θα θεωρηθεί από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επισύρει, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης με τη βοήθεια ξένων και ντόπιων παρατηρητών θα παταχτεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο».

Νέες κατασχέσεις

Στο μεταξύ, η αστυνομία και η ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ (Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας) της χώρας προχώρησαν αυτές τις μέρες σε νέες κατασχέσεις κομπιούτερ και άλλου εξοπλισμού εφημερίδων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του Προεδρικού Διατάγματος Νο 8, που απαγορεύει την ξένη χρηματοδότηση για πολιτικούς λόγους. Ταυτόχρονα, οι αρχές εμπόδισαν τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων της μη αναγνωρισμένης νεολαιίστικης οργάνωσης «ΖΟΥΜΠΡ», που προσπαθεί να λειτουργήσει όπως λειτούργησε η αντίστοιχη οργάνωση «ΟΤΠΟΡ» στη Γιουγκοσλαβία την περίοδο ανατροπής του Μιλόσεβιτς. Στο μεταξύ, από το επιτελείο του υποψηφίου της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, Βλαντίμιρ Γκοντσάρικ, ανακοινώθηκε ότι 15.000 «παρατηρητές» της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν «παράλληλη καταμέτρηση» των ψήφων. Την «παράλληλη καταμέτρηση» καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του νυν Προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σημειώνοντας πως αυτή έχει μοναδικό στόχο να αμφισβητηθεί το επίσημο αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Επίσης, η Πατριωτική Ενωση Νεολαίας, με διακήρυξή της, καλεί τη νεολαία της χώρας να στηρίζει Αλ. Λουκασένκο, ενώ δηλώνει έτοιμη με τα 250.000 μέλη της να περιφρουρήσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, από τις 17/08/2001 έως τα τέλη Αυγούστου τη Λευκορωσία αναμένεται να επισκεφθεί ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Η προγραμματισμένη αυτή επίσκεψη, όπως κι οι προηγούμενες, θεωρήθηκαν από τη λευκορώσικη αντιπολίτευση ως προσπάθεια υποστήριξης προς τον Αλ. Λουκασένκο. Να υπενθυμίσουμε πως το τελευταίο διάστημα τη Λευκορωσία επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλ. Πούτιν και Λ. Κούτσμα, αντίστοιχα, καθώς και ο ηγέτης της Κίνας, Ζιάν Ζεμίν.


Ελ. ΒΑΓΕΝΑΣ

ΑΛ. ΖΙΝΟΒΙΕΦ
«Σαμποτάζ παγκόσμιας εμβέλειας» η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ

Ενας από τους γνωστότερους πρώην αντισοβιετικούς «αντιφρονούντες», που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ άλλαξε «στρατόπεδο», ο συγγραφέας και φιλόσοφος Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΝ, για το «πραξικόπημα» που έγινε πριν δέκα χρόνια στη Μόσχα. Πριν δέκα χρόνια λοιπόν, σύμφωνα με τον Αλ. Ζινόβιεφ, έγιναν στην ΕΣΣΔ όχι ένα, αλλά δύο πραξικοπήματα. Ενα εικονικό κι ένα πραγματικό. Το πρώτο το πραγματοποίησαν τον Αύγουστο του 1991 τα μέλη της «Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης». Ηταν ένα «πραξικόπημα» ειδικά προβοκαρισμένο με στόχο να καταστείλει οποιαδήποτε ενέργεια αντίστασης στη διαδικασία που είχε ξεκινήσει εκείνη την περίοδο. «Τότε, διεξαγόταν επί της ουσίας, ένα σαμποτάζ παγκόσμιας εμβέλειας. Μια επιχείρηση των δυνάμεων της Δύσης και της πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ». Ταυτόχρονα, θεωρεί ο Ζινόβιεφ, έγινε ένα δεύτερο πραξικόπημα, πραγματικό αυτή τη φορά. «Επικεφαλής του ήταν ο Γιέλτσιν και το υλοποίησε η γιελτσινική κλίκα. Αυτό το πραξικόπημα ήταν το απόγειο του αντικομμουνιστικού πραξικοπήματος, το οποίο είχε ξεκινήσει με τον ερχομό στην ανώτατη εξουσία του Γκορμπατσόφ. Το απόγειο αυτού που εγώ ονομάζω σοβιετική ή ρώσικη αντεπανάσταση». Κι αν το πρώτο το εικονικό «πραξικόπημα» γρήγορα καταστάλθηκε, σημειώνει ο Ζινόβιεφ, το δεύτερο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org