ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023
Σελ. /32
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Πλευρά του ίδιου του οικοδομήματος και των λογικών του

Τα όσα ξανασυμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν τη γενικότερη εικόνα της παράλληλης διαδρομής βιτρίνας και παρασκηνίου στο κυνήγι για τα κέρδη στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό

Eurokinissi

Μπορεί η αγωνιστική δράση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να βιώνει την καλοκαιρινή της... ραστώνη, ωστόσο τα ζητήματα που το αφορούν κάθε άλλο παρά σε ...διακοπές φαίνεται να είναι.

Αυτήν τη φορά τα δεδομένα αφορούν τις έρευνες των αρμόδιων - εγχώριων και διεθνών - αρχών για την ύπαρξη κυκλώματος με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων, στο οποίο φέρεται να έχουν εμπλοκή μπουκμέικερς σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέχρι και πρόεδρος ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες βδομάδες αποκαλύπτουν και πάλι μια ακόμη πτυχή του παρασκηνίου και της σαπίλας που επικρατεί πίσω από τη βιτρίνα του οικοδομήματος. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι παρά τα όποια μέτρα που κατά καιρούς έχουν παρθεί, τα οποία έχουν διαφημιστεί ως λύση στα προβλήματα, μόνο τέτοια δεν είναι. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα όποια νομοθετήματα και μέτρα έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, όχι μόνο δεν χτυπούν την ουσία του προβλήματος που είναι η επιχειρηματική δράση και οι λογικές που διέπουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό αλλά αντίθετα το μόνο μέλημά τους είναι η προστασία του «προϊόντος» από τα κακώς κείμενα και τις παθογένειές του. Η σαπίλα ωστόσο δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις όποιες προσπάθειες των εμπλεκομένων. Γεγονός είναι πως τζόγος και αθλητισμός στον καπιταλισμό αποτελούν μια από τις πιο αποδοτικές σχέσεις για κάποιους, με βαθιές ρίζες στον χρόνο. Στημένα παιχνίδια, δωροδοκίες, «ξέπλυμα» χρήματος, εμπλοκή μαφίας, καθορισμός αποτελεσμάτων, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του σημερινού επαγγελματικού αθλητισμού.

Ευρωπαϊκό κύκλωμα με πλοκάμια και στην Ελλάδα


Ηταν στις αρχές του Ιούλη όταν γνωστοποιήθηκε η είδηση ότι κοινή ομάδα αρμοδίων της Εισαγγελίας Αθηνών και της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Interpol, πραγματοποίησαν επιχείρηση στα γραφεία της Super League 2 στο πλαίσιο ερευνών για χειραγώγηση αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συγκεκριμένη αποτελούσε μέρος γενικότερης έρευνας που ξεκίνησε από τις αυστριακές εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurοjust, για την ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος με στημένους αγώνες, τα πλοκάμια του οποίου έφθαναν μέχρι τη χώρα μας, περιλαμβάνοντας παράλληλα και τις Σουηδία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αλβανία. Οι έρευνες αφορούσαν τα αδικήματα της χειραγώγησης, «ξεπλύματος» κ.ά. αλλά και το στήσιμο αγώνων, τον παράνομο στοιχηματισμό μέσω νόμιμων εταιρειών, ενδεχομένως και κλειστού δικτύου. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας οι αρχές φέρεται το προηγούμενο διάστημα να έχουν ερευνήσει περίπου 50 άτομα, ποδοσφαιριστές, παράγοντες ΠΑΕ και ερασιτεχνικών ομάδων, χωρίς να έχουν προβεί σε συλλήψεις, ωστόσο φημολογείται ότι υπήρξαν και τρεις προσαγωγές προέδρων ομάδων. Το κύριο μέρος των ερευνών φέρεται να αφορούσε το πρωτάθλημα της Super League 2, ωστόσο στο κάδρο μπήκαν και ερασιτεχνικές ομάδες της Γ΄ Εθνικής, αφού υπήρχαν υποψίες και ενδείξεις ότι και στην τρίτη κατηγορία σε κάποιους αγώνες παίχτηκαν πολλά χρήματα, πολλαπλάσια των συνηθισμένων.


Τις έρευνες στο πρωτάθλημα της β' κατηγορίας παραδέχθηκε και επίσημα η αντίστοιχη Λίγκα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία διατυμπανιζόταν η πάγια θέση της για διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων. Την ίδια στιγμή και ενώ οι έρευνες των αρχών συνεχίζονταν, αίσθηση προκάλεσαν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του αθλητικού blog «dikisports.blogspot.com» για την ύπαρξη επώνυμης επιστολής που στάλθηκε στον Αρειο Πάγο (από ποδοσφαιρικό παράγοντα) και αποκαλυπτόταν ότι 5 πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 1 στοιχημάτιζαν σε στημένους αγώνες των ομάδων (ακόμα και εναντίον των ίδιων των ομάδων τους) κατά την περίοδο 2021-22. Ενώ πριν από λίγες μέρες θέση για τα όσα συμβαίνουν πήρε επίσημα και ο πρόεδρος της Super League 1 και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης, που με επιστολή του προς τον νέο υπουργό Αθλητισμού, Γ. Οικονόμου, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού, κάνοντας λόγο και για «επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο ενόψει της νέας σεζόν.

Οπως και να έχει, πλέον, με τη διαδικασία να έχει φθάσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές και παρά τα γραφειοκρατικά κωλύματα που φέρεται να υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες, η φημολογία των τελευταίων ημερών θέλει το άμεσα προσεχές διάστημα οι αρχές να προχωρούν σε απαγγελίες κατηγοριών και διώξεις σε εμπλεκόμενους.

Προσκήνιο και παρασκήνιο σε παράλληλη πορεία

Τα όσα συμβαίνουν και απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα ούτε μεμονωμένη περίπτωση θεωρούνται (κάτι που αποδεικνύει άλλωστε η πανευρωπαϊκή διάσταση του κυκλώματος) αλλά ούτε και πρωτόγνωρα είναι για τα εγχώρια πράγματα. Αλλωστε, πριν από 12 χρόνια (2011), σε μια αντίστοιχη επιχείρηση των ελληνικών αρχών αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο κύκλωμα στημένων αγώνων που περιλάμβανε δεκάδες κατηγορούμενους, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε πολύχρονες δίκες, όμως οι περισσότεροι αθωώθηκαν και στη φυλακή οδηγήθηκαν 4 - 5. Μάλιστα εξαιτίας των διαστάσεων του σκανδάλου δόθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ το όνομα «ελληνικό κοριόπολις», εμπνευσμένο από το αντίστοιχο σκάνδαλο που είχε υπάρξει στο ιταλικό ποδόσφαιρο μερικά χρόνια πριν. Από την άλλη, τα γεγονότα για μια ακόμη φορά έρχονται να αποδείξουν ότι στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και στον τομέα του στοιχηματισμού η δράση του παρασκηνίου, ως πλευρά του ίδιου του οικοδομήματος, προπορεύεται των αρμοδίων και ακολουθεί η λεγόμενη επίσημη διαδικασία.

Ειδικά στο ποδόσφαιρο το άνοιγμα του δρόμου από τους αρμόδιους οργανισμούς (FIFA, UEFA) και τις κυβερνήσεις των χωρών για την είσοδο του τζόγου μέσω της δραστηριοποίησης των στοιχηματικών εταιρειών, με προφανή σκοπό, μέσω της λεγόμενης νόμιμης οδού, τον καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των κερδών, κάθε άλλο παρά έλυσε το πρόβλημα του παράνομου στοιχηματισμού. Το αντίθετο μάλιστα αφού παράλληλα με τα επίσημα υπέρογκα κέρδη τα στοιχεία δείχνουν πως σε ανάλογα δυσθεώρητα μεγέθη (ίσως και μεγαλύτερα) φθάνουν και τα αντίστοιχα από τα κυκλώματα παράνομου στοιχηματισμού. Με το φαινόμενο να έχει τις ρίζες στις λογικές του κυνηγιού για τα κέρδη που διέπουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο να εξελίσσεται και να ανδρώνεται μαζί με το ίδιο το οικοδόμημα. Αποδεικνύοντας και το ...άτρωτό του στα όποια μέτρα λαμβάνονται από τους αρμοδίους σε ποδοσφαιρικό (FIFA, UEFA) ή πολιτικό επίπεδο (κυβερνήσεις, ευρωπαϊκοί οργανισμοί), με τον στόχο και σε αυτήν την περίπτωση να είναι ο έλεγχος και η καλύτερη διαχείριση των διαδρομών του χρήματος και της αγοράς παρά το χτύπημα στις ρίζες του φαινομένου (π.χ. η ύπαρξη τζόγου στον αθλητισμό).


Μπ. Τσ.




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ