ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ: Συνεχίζουμε την κοινή δράση για το ωράριο και την κυριακάτικη αργία
  • ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Ούτε σπιθαμή γης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Στον χρηματιστηριακό τζόγο οι εισφορές των εργαζομένων, «καύσιμο» για επενδύσεις των ομίλων
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Κομμένες και ραμμένες» στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων οι προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Συνεχίζουμε την κοινή δράση για το ωράριο και την κυριακάτικη αργία

Πλούσια συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη

Τον τόνο της συνέχισης της κοινής δράσης που έχουν αναπτύξει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τις Ενώσεις των Αυτοαπασχολούμενων, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και τους Συλλόγους της έδωσε η χτεσινή κοινή τους σύσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο διευρυμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η δράση που έχουν αναπτύξει άλλωστε εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα σε ένα μέτωπο που τους διαλύει τη ζωή και κάνει λάστιχο την καθημερινότητα έχει αφήσει ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη. Πρόκειται για μια δράση που το προηγούμενο διάστημα συνδυάστηκε και με τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές μάχες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Μια δραστηριότητα που όπως αναδείχθηκε και από τη χτεσινή σύσκεψη δίνει πολύτιμη πείρα για τη συνέχεια, για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο κοινός αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, που βάζει στη μέγγενη τον ελεύθερο χρόνο εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, την ξεκούρασή τους, για την προώθηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και που συνθλίβει επίσης τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες για περισσότερο και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, για ουσιαστική ξεκούραση και αναψυχή των λαϊκών οικογενειών.

Την εισηγητική ομιλία έκανε η πρόεδρος του ΣΕΑ Ντίνα Γκογκάκη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρο της ΟΓΕ, και τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ.

Τον λόγο πήραν επίσης μέλη σωματείων και Ομάδων Γυναικών, μεταφέροντας πλούσια πείρα και συμβάλλοντας στο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Δυναμώνουμε την κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό

Μιλώντας για την κοινή δράση που αναπτύσσουν οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στα ωράρια - λάστιχο, η Ντ. Γκογκάκη υπογράμμισε: «Εχοντας διαμορφωμένο ένα βασικό περιεχόμενο και πλαίσιο πάλης, μπορούμε να δυναμώσουμε το κοινό μας μέτωπο απέναντι στον κοινό εχθρό, την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών ομίλων, που με καταιγιστικούς ρυθμούς μάς αφαιρούν κατακτήσεις και δικαιώματα. Με κριτήριο την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς και κερδών, εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων και ξεκληρίζουν τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους».

Οπως εξήγησε, αυτόν τον στόχο υπηρετούν η «απελευθέρωση» του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Ανέδειξε ακόμα ότι η επιχειρηματολογία των εκάστοτε κυβερνήσεων, με κάποιες παραλλαγές, παραμένει μέχρι και σήμερα ίδια για το ζήτημα των Κυριακών: «Δεν μπορεί να έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας και να είναι τα καταστήματα κλειστά», «θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας», «θα ενισχυθεί το εισόδημά σας». Ενώ τη 10ωρη εργασία και την «ευελιξία» «μας τα πλασάρουν ως κάτι το σύγχρονο και το προοδευτικό».

«Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι εμποροϋπάλληλοι εξαναγκάζονται σε εργασία 7 μέρες τη βδομάδα μέχρι και 12 συνεχόμενες μέρες. Σε πολλές περιπτώσεις το ρεπό δηλώνεται μόνο στα χαρτιά, επιβάλλοντας ασταμάτητη κακοπληρωμένη εργασία για εβδομάδες. Οχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της εργοδοσίας. Εργάζονται με τις πιο "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, με τους χειρότερους μισθούς, όσο, όπως και όποτε θέλει η εργοδοσία», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΑ και τόνισε:

«Η υπεράσπιση και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, ο σταθερός εργάσιμος χρόνος, η μείωσή του, ήταν και παραμένουν στην προμετωπίδα της πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια μας η κοινή συμπόρευση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και της ΟΓΕ. Εχουμε βάλει τις βάσεις, έχουμε μετρήσει βήματα και μπορούμε από καλύτερη θέση να συνεχίσουμε. Οχι μόνο για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, των διευρυμένων ωραρίων και του εργάσιμου χρόνου, αλλά και για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας. Αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια η μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τις μαζικές απεργίες του Ιουνίου ενάντια στον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά».

Οσο για τη συνέχεια, η Ντ. Γκογκάκη κάλεσε «να στοχεύσουμε σε συνοικίες και μεγάλους εμπορικούς δρόμους, που συγκεντρώνουν χιλιάδες ανοργάνωτους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο. Με τη δράση μας, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, να φτάσουμε σε περισσότερες και περισσότερους και να συζητήσουμε μαζί τους την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας».

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς και για τους αυτοαπασχολούμενους

Στην πείρα των αυτοαπασχολούμενων από την «απελευθέρωση» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στάθηκε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης. «Πότε για την "αναθέρμανση του Εμπορίου", πότε για την "αναζωογόνηση του Τουρισμού", το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στην ουσία έχουν "απελευθερωθεί" όλες οι Κυριακές του χρόνου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε καλά ότι για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε συνθήκες παραπέρα "απελευθέρωσης" του ωραρίου και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούν να εργάζονται ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμα στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος - ατομικός και οικογενειακός - συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται.

Τα προβλήματα στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων παραμένουν. Ακόμα και όσοι βλέπουν κάτι να κινείται, δεν απαλλάσσονται οριστικά από αυτά. Είναι χιλιάδες αυτοί που καλούνται με το ψαλιδισμένο τους εισόδημα να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, να ζήσουν την οικογένειά τους και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν σε παλιές και νέες υποχρεώσεις, στα χρέη που μαζεύτηκαν με το τσουβάλι τα προηγούμενα χρόνια και γιγαντώθηκαν στην πανδημία. Η φορολεηλασία στο εισόδημά τους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Ο ελεύθερος χρόνος συνδέεται με τη συμμετοχή των γυναικών στη συνδικαλιστική δράση

Η Χριστίνα Σκαλούμπακα ξεκίνησε την παρέμβασή της με τη σημασία που έχει ο ελεύθερος χρόνος και για τη συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα. Πρόκειται για «ένα ζήτημα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή των γυναικών στη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση και αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος», τόνισε μεταξύ άλλων και θύμισε ότι ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος «αποτελεί κομβικό σημείο για το χτύπημα του δικαιώματος της εργαζόμενης στον ελεύθερο χρόνο».

Αφού στάθηκε στα αντεργατικά μέτρα που πλασάρονται ως δήθεν προοδευτικά για τις νέες εργαζόμενες και μητέρες, ανέδειξε την ανάγκη αποκάλυψης της πηγής της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών. Οπως είπε, «ενώ η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που κινούνται στις ράγες της ΕΕ προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τις εργαζόμενες και τις αυτοαπασχολούμενες και να τις πείσουν ότι δήθεν παίρνουν μέτρα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, ενόψει και των περιστατικών του τελευταίου διαστήματος, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα Σωματεία και οι Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο της βίας που τσακίζει το σύνολο της εργασιακής, οικογενειακής και προσωπικής μας ζωής και τις αιτίες της». Και κάλεσε για το επόμενο διάστημα «οι κοινές μας πρωτοβουλίες να πάρουν έναν μαχητικό χαρακτήρα, που θα εμψυχώνει τις γυναίκες που βρίσκονται έξω από το κίνημα. Να προβάλουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης».

Πλούσια συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο πήραν μια σειρά εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Η Νατάσα Καμπέλη, από το προεδρείο της ΟΓΕ και την Ομάδα Γυναικών Μεσογείων, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Εκπτωτικό Χωριό, έναν μεγάλο χώρο δουλειάς του Εμπορίου στην περιοχή, και στάθηκε στην ανάγκη να γίνουν και κατά τόπους συσκέψεις. Στην πείρα αυτή αναφέρθηκε και η Ελένη Γεωργούλα από την Ομάδα Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας.

Η Χριστίνα Μαυρομάτη από το Σωματείο Καταστημάτων Οπτικών στάθηκε στο πώς αποτυπώνονται τα ωράρια - λάστιχο στη ζωή της αυτοαπασχολούμενης γυναίκας, στο άγχος για το πώς θα κρατηθεί το μαγαζί, με παιδιά να μεγαλώνουν μέσα στα καταστήματα και ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο.

Στο τι σήμαινε για τους εμποροϋπαλλήλους η εκτόξευση των κερδών των ομίλων των σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε η Αγγελική Ιγνατίου, εργαζόμενη από τον «Σκλαβενίτη», αναδεικνύοντας την εξουθένωση, τα εργατικά «ατυχήματα», τα ατέλειωτα ωράρια ακόμα και τις Κυριακές «πίσω από τα ρολά», αλλά και το γεγονός ότι οι νέες προσλήψεις είναι 6ωρες - 6ήμερες και ορισμένου χρόνου.

Η Μάγδα Χατζηευσταθίου από τη νεοσύστατη Ομάδα Γυναικών Κυψέλης μετέφερε πείρα από τις παρεμβάσεις σε εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην επαφή με τις μετανάστριες εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες. Στην πείρα από παρεμβάσεις σε γειτονιές του κέντρου αναφέρθηκε και η Ελένη Θεοδοσίου από τον Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων.

Η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ και εργαζόμενη στα «Attrativo», αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την κοινή δράση, τονίζοντας ότι αυτή αφορά το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, όπως και στα θέματα της Παιδείας, που είναι σήμερα στην επικαιρότητα.

Εκ μέρους της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας η Ανθή Πατσιώτη, γραμματέας της ΟΒΣΑ, στάθηκε στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα ώστε να αναπτυχθούν η επαφή και η κοινή δράση με τους εμποροϋπαλλήλους της περιοχής, ενώ ο Γιώργος Τσουρός από το Σωματείο Κομμωτών μετέφερε παραδείγματα που δείχνουν την αξία του οργανωμένου συλλογικού αγώνα, όπως ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενους για χρέη κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ