ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ξεζούμισμα και τρομοκρατία των εργαζομένων

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 7 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου, με αίτημα την ανάκληση των τρομοκρατικών μετακινήσεων

Κάθε μέσο που θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να τους ξεζουμίσουν μετέρχονται οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκχώρηση τομέων των δημόσιων νοσοκομείων.

Ετσι η εταιρεία «Ανοδική», που μαζί με την εταιρεία «Ηφαιστος» έχουν αναλάβει τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη σίτιση, μετακίνησε δύο τραπεζοκόμες στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» στο Μελίσσια, ώστε να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Οι δύο τραπεζοκόμες είχαν διαμαρτυρηθεί για τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ώρα 7 π.μ., που οργανώνει η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ και ζητά την ανάκληση των εκδικητικών μετακινήσεων. Επίσης καταγγέλλει ότι «με την ανοχή της κυβέρνησης και της διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου, οι εταιρείες παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία».

Παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην εκπρόσωπο της εταιρείας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Γκιόκα, στο πλαίσιο περιοδείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο στις 4.7.2008. Εγκαιρα το ΚΚΕ είχε φέρει τις εκχωρήσεις τομέων των νοσοκομείων και στη Βουλή, που - πέρα απ' την υποβάθμιση των υπηρεσιών - οδηγούν στο στραπατσάρισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στις 31.1.2007 συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση και τότε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τα ιδιωτικά συνεργεία στοιχίζουν πέντε φορές φτηνότερα απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό.

Οι εταιρείες όμως θησαυρίζουν. Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ, οι συγκεκριμένες εταιρείες εισπράττουν κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ απ' το νοσοκομείο, το οποίο συνεχώς είναι καταχρεωμένο, και μεταφέρει το οικονομικό βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. «Σειρά για ιδιωτικοποίηση έχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου (τεχνική, διοικητικές, τραυματιοφορείς κλπ.)», υπογραμμίζει η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ και τονίζει: «Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφέρει μόνο τους επιχειρηματίες, αφού αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και οδηγεί στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και βήμα - βήμα αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζεται στα ιδιωτικά συνεργεία και μειώνεται η αναλογία των μόνιμων υπαλλήλων».

Ελληνες και μετανάστες εργάτες μοιράστηκαν το γλέντι, όπως μοιράστηκαν και το δύσκολο αγώνα
Ελληνες και μετανάστες εργάτες μοιράστηκαν το γλέντι, όπως μοιράστηκαν και το δύσκολο αγώνα
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ «LADY FASHION»
Γλέντησαν για τον αγώνα τους

Για τον αγώνα, τα αποτελέσματα, αλλά και τη δύναμη που κατέκτησαν μέσα από αυτόν, γλέντησαν το περασμένο Σάββατο οι εργάτες της «LADY FASHION». Σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια, μετανάστες εργάτες της βιοτεχνίας μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν ολόπλευρα και έμπρακτα τη μάχη που δόθηκε παλικαρίσια ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, συζήτησαν για την πολυήμερη αναμέτρηση και την αξιοποίηση της πλούσιας πείρας που μετράνε.

«Δράση» ανέλαβε το συγκρότημα εργαζομένων από το Μπανγκλαντές. Πέρα από το κέφι και την αισιοδοξία, την εκδήλωση «σφράγισε» η απόφαση των εργατών να συγκεντρώσουν από το υστέρημά τους και να προσφέρουν 85 ευρώ στο ΚΚΕ, ως απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση που ξετυλίγεται το τελευταίο διάστημα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΟ: Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη, από τις 5 π.μ. έως τις 9 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο μετρό, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της επιχείρησης «για επιλεκτική μισθολογική αναβάθμιση συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, προκαλώντας το 95% των εργαζομένων».

ΕΥΔΑΠ: Σε τρίωρη στάση εργασίας (10πμ - 1μμ), αύριο Τετάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αντιδρώντας στα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των ελάχιστων προσλήψεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και στο γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με χειρότερους όρους εργασίας. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση στην οδό Λαοδικείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΕΒ: Σε προειδοποιητικές 5ωρες στάσεις εργασίας προχωρούν, αύριο Τετάρτη 23 Ιούλη, οι εργαζόμενοι του Σωματείου Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας και συγκέντρωση το πρωί στη Χαλκηδόνα. Ζητούν να εξαιρεθούν με νομοθετική ρύθμιση από το ΠΔ 164/2004 για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού και αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική απαξίωσης των ΟΕΒ λόγω της μη κρατικής χρηματοδότησης. Το Σωματείο επισημαίνει ότι με το ΠΔ επιβάλλεται η απόλυση ικανού και έμπειρου προσωπικού, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισης του ΟΕΒ Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά στην εύρυθμη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την καταβολή δεδουλευμένων βρίσκονται από την Πέμπτη 10 Ιούλη, 40 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κεραμική Βασιλικού», ιδιοκτησίας Τάκη Κοντογιάννη. Το σύνολο των δεδουλευμένων ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ. Τριμερείς συναντήσεις που έγιναν στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης του εργοδότη, που ζητάει συνεχώς παρατάσεις, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Αντεργατικός κατήφορος

Τη συνεχιζόμενη αντεργατική και αντισυνδικαλιστική πρακτική του «Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ν. Σερρών» (ΠΡΟΣΥΦΑ), ο οποίος συνεχίζει να παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, επέβαλε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων κλπ., καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Οπως υπογραμμίζει στη σχετική καταγγελία η Ομοσπονδία, ο ΠΡΟΣΥΦΑ «συνεχίζει να στέλνει επιστολές για "συνετισμό" για δήθεν λάθη στη δουλειά, σε όσους εργαζόμενους δε σκύβουν το κεφάλι» και τονίζει ότι «κατά σύμπτωση τα "λάθη" αυτά γίνονται μόνιμα σε συγκεκριμένα φαρμακεία που οι ιδιοκτήτες τους είναι μέλη του ΔΣ του ΠΡΟΣΥΦΑ». Ο ΠΡΟΣΥΦΑ έχει ακόμα ένα «πρωτείο», την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων, αφού αντί για κάρτα εργασίας παίρνει το δακτυλικό αποτύπωμα των εργαζομένων, «αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν ασχολείται μ' αυτό το θέμα, γιατί, φαίνεται, και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το υπουργείο Δικαιοσύνης το θεωρούν "φυσιολογικό"», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Στο στόχαστρο εδώ και 8 μήνες είναι ο Ιορδάνης Νικολαΐδης, εργαζόμενος στον ΠΡΟΣΥΦΑ και πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Σερρών. «Το "λάθος" του ήταν ότι όχι μόνο δεν έσκυψε το κεφάλι, αλλά ζήτησε την εφαρμογή της σύμβασης για τη χορήγηση γονικών αδειών, καθώς και την τήρηση του ωραρίου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο ΠΡΟΣΥΦΑ προσέφυγε στην επιτροπή του Ν. 1264/82 για απόλυση του Ιορδάνη Νικολαΐδη.

«Θέλουν να επιβάλουν στο χώρο εργασίας - καταγγέλλει η Ομοσπονδία - κλίμα τρομοκρατίας ούτως ώστε να μη μιλάει κανείς, γι' αυτό επέλεξαν το "χτύπημα" στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου. Το θράσος τους δεν έχει όρια. Τους δηλώνουμε ότι ο Ιορδάνης Νικολαΐδης και οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν τη στήριξη και συμπαράσταση τόσο της ΟΕΦΣΕΕ όσο και όλου του κλάδου. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η αντεργατική αντισυνδικαλιστική τακτική». Τέλος, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να εκδηλώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη συμπαράσταση και στήριξη στον Ι. Νικολαΐδη και στους άλλους εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ