ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα στοιχεία για τους πρόσφυγες καθρέφτης ενός συστήματος που γεννά φτώχεια και πόλεμο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων:

«Τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2015, με τον πρωτοφανή αριθμό των 65,3 εκατ. προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, από τους οποίους το 50% είναι παιδιά, με τα 5,4 εκατ. ανθρώπους που έγιναν για πρώτη φορά πρόσφυγες μέσα στο 2015, είναι ο καθρέφτης ενός συστήματος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμό και προσφυγιά. Δείχνουν ακόμη ότι αν οι λαοί δεν βάλουν τη δική τους σφραγίδα, στοχεύοντας τον πραγματικό υπαίτιο, δηλαδή τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Ο ελληνικός λαός είδε την περασμένη χρονιά πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς κ.ά. να περνούν από την Ελλάδα, προσπαθώντας να χτίσουν μια νέα ζωή σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ. Βλέπει τώρα τον εγκλωβισμό 57.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Εδειξε, με όλους τους τρόπους, την ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων, φέρει τεράστιες ευθύνες για τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Γιατί: Ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ψήφισε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ψηφίζει νόμους και τροπολογίες που καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, κουρελιάζουν το διεθνές Δίκαιο και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Εφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη "φύλαξη" των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων και στηρίζει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη δραματική αύξηση των ευρωΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, για κλιμάκωση των επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή και νέα επέμβαση στη Λιβύη. Δίνει "γην και ύδωρ" στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά. Εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε σοβαρούς κινδύνους. Παρά τα ψεύτικα τα λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα συμβάλλει στην κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος, στη δημιουργία νέων μαζικών προσφυγικών κυμάτων.

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, απευθύνει προσκλητήριο πάλης στον ελληνικό λαό και το κίνημά του για:

-- Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

-- Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων.

-- Να γίνουν ανθρώπινοι και υγιεινοί οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, με κρατική φροντίδα, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ, με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις εγκύους, τα άτομα με αναπηρίες.

-- Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και οι επιτροπές ασύλου, να υπάρχει δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για τη γρήγορη, αξιόπιστη και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

-- Να φύγει το ΝΑΤΟ, ο Frontex και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα. Καλεί τον ελληνικό λαό και τους πρόσφυγες να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την προετοιμασία νέων πολέμων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη δοθεί καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, αέρα και θάλασσας για την υποστήριξη των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Για αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εφτασαν τα 65 εκατομμύρια οι ξεριζωμένοι το 2015

MotionTeam

Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλον τον κόσμο, κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων στις 20 Ιούνη. Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της M. Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.

Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%. Ο αριθμός των προσφύγων - δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους - ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων - που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους - στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

Το 2015 καταγράφηκε αριθμός - ρεκόρ 2 εκατομμυρίων νέων αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικές χώρες. Σχεδόν 100.000 (ιστορικό υψηλό) ήταν ασυνόδευτα παιδιά ή ανήλικοι που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, αριθμός τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2014. Ο Φ. Γκράντι επισήμανε ότι οι αιτούντες άσυλο ολοένα και περισσότερο βρίσκονται αντιμέτωποι με τείχη ή με ξενοφοβικά αισθήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ
Ευχολόγια και υποκρισία

Ευχές και αβροφροσύνες αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΟΗΕ, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα του Μπαν Κι Μουν.

Ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε τον ΟΗΕ και το ρόλο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ιδιαίτερα κρίσιμο για την προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας», παρότι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γίνονται είτε με τη συγκατάθεσή του είτε με την ανοχή του. Εξήρε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, λέγοντας μάλιστα «δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί», κρύβοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επανέλαβε το αίτημα για «συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φρακτών και των τειχών, των μονομερών ενεργειών, οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση».

Περιέγραψε μια μάλλον ειδυλλιακή κατάσταση σε ό,τι αφορά την παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται «με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του αιτούντα» και πως «θέσεις φιλοξενίας, επίσης, έχουν εξασφαλιστεί για όλους τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Τέλος, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησής τους η συζήτηση εστίασε και στο Κυπριακό, αλλά και στην «ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ιδίως για τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία και τη Λιβύη».

Ομοίως ο γγ του ΟΗΕ, αφού μοίρασε ανέξοδες ευχαριστίες στο λαό της Ελλάδας, που, απ' το υστέρημά του, βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ελλάδα και προέτρεψε σε συνεργασία «για να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια αυτής της μετακίνησης».

Δεν παρέλειψε να απονείμει, με τη σειρά του, τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της εσωτερική και εξωτερική πολιτική, λέγοντας: «Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τη δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ελπίζω ότι η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό. .... Εκτιμούμε τη συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα λόγια συμπάθειας δεν κρύβουν τις ευθύνες τους

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του γγ του ΟΗΕ:

«Τα λόγια συμπάθειας από τον πρωθυπουργό και τον γγ του ΟΗΕ προς τους πρόσφυγες, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες, με αβέβαιο μέλλον, ούτε φυσικά ότι ο ΟΗΕ, απέναντι στις επεμβάσεις και τους πολέμους στην περιοχή, αλλά και στα κύματα των προσφύγων, έπαιξε και παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", στηρίζοντας ουσιαστικά τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ