ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Εξορμήσεις και συσκέψεις προετοιμασίας για την επιτυχία του

Την Παρασκευή 24/6 και το Σάββατο 25/6 οι εκδηλώσεις στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στο πάρκο Φιξ, στα Πατήσια.

Μετά τις συσκέψεις και τις συναντήσεις με τις 17 μεταναστευτικές κοινότητες που θα συμμετάσχουν με περίπτερο στο Διήμερο, συσκέψεις με μετανάστες διοργανώνονται και από τις κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις, όπως έγινε την περασμένη Κυριακή από την ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Χτες Τρίτη, σε περιοδεία που πραγματοποιήθηκε σε φασονατζίδικα του κέντρου της Αθήνας, τα μέλη του Κόμματος, διακινώντας την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής μεταφρασμένη στη γλώσσα τους, μίλησαν με δεκάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές που εργάζονται στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι κατά κύριο λόγο υπόγειες βιοτεχνίες με δεκάδες ραπτομηχανές στη σειρά, χωρίς επαρκή εξαερισμό και με υψηλή εντατικοποίηση της δουλειάς. Συνθήκες που αυτή την εποχή, με τις υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη. Οι περισσότεροι εργάτες όσο γαζώνουν φορούν αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατευτούν από το χνούδι.

«Τα "χαρτιά" είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημά» έλεγαν ξανά και ξανά όλοι οι μετανάστες, που μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα αναγκάζονται να επαναλαμβάνουν την ανανέωση της άδειας παραμονής, κάτι που προϋποθέτει να εργάζονται ανελλιπώς και μάλιστα με Ασφάλιση. «Είμαι 18 χρόνια στην Ελλάδα και εδώ και δυόμιση χρόνια παλεύω να γίνω νόμιμος, να μη με κυνηγάνε», αναφέρει ο Αχμέτ, σηκώνοντας το κεφάλι του από τη ραπτομηχανή. Θέλει να του επιτρέπεται να πάει για λίγες μέρες στην πατρίδα του και να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα, νόμιμα... Οσο για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλώνει ότι οι συμπατριώτες του, όπως κι άλλοι μετανάστες, που πίστεψαν ότι θα πάρουν την ιθαγένεια πιο εύκολα, τώρα έχουν απογοητευτεί, αφού η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται. «Δεν είναι ακόμα έτοιμα, πρέπει να περάσει κι άλλος καιρός...», αυτή είναι η μόνιμη απάντηση που εισπράττουν από τους αρμόδιους υπαλλήλους που ασχολούνται με την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων. Τα μέλη του Κόμματος ανέδειξαν στους μετανάστες ότι δεν πρόκειται απλά για γραφειοκρατικό πρόβλημα, για «αστοχίες» από την κυβέρνηση, αλλά για υλοποίηση της πολιτικής για τη μετανάστευση, που είναι ενιαία σε όλη την ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και εφαρμόζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ότι τα σύνορα ανοίγουν και κλείνουν, τα κράτη δέχονται ή διώχνουν μετανάστες ανάλογα με το πόσο φτηνό εργατικό δυναμικό έχουν ανάγκη οι καπιταλιστές τους.

Στα υπόγεια φασονατζίδικα εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες
Στα υπόγεια φασονατζίδικα εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες
Ο Β. Σταμούλης, στέλεχος του Κόμματος από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, μιλώντας στους μετανάστες, τους κάλεσε να σκεφτούν με βάση το σύνθημα του Διημέρου. Να δουν ότι η αιτία για τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, όπως και για τα βάσανα των Ελλήνων συναδέλφων τους, είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. «Τι είναι αυτό που αναγκάζει εκατομμύρια να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους; Να θαλασσοπνίγονται στις θάλασσες για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση; Τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους εργάτες, που όταν ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, δε διστάζουν να πνίγουν στο αίμα ολόκληρους λαούς» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Κόμματος. Παράλληλα, τους κάλεσε να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές, μέσα από τα συνδικάτα και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, που είναι μπροστά σε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. «Να παλέψουμε μαζί και να σημαδέψουμε τον κοινό αντίπαλο, που είναι οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους και οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ» πρόσθεσε.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Επίσκεψη συμπαράστασης στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό

Τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (με επικεφαλής τον πρόεδρο, Χρ. Τσιντζιλώνη, και τον αντιπρόεδρό της, Γρ. Τουγλίδη, που είναι και μέλη της ΕΕ της FIR, την οποία και εκπροσώπησαν επίσης) και εξέφρασε τη συμπαράσταση των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των Αντιφασιστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και με βάση τα δικαιώματά τους που αναγνωρίζουν οι διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε ποσότητα γραφικής ύλης για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

Σε σχετική δήλωση που ήταν μεταφρασμένη στα Αγγλικά και τα Αραβικά, οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μαζί με τους απογόνους και φίλους των Αγωνιστών και Αγωνιστριών κατά της φασιστικής κατοχής στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και των Μαχητών και Μαχητριών κατά του μοναρχοφασισμού στο μεγάλο ένοπλο Ταξικό Αγώνα του ΔΣΕ της περιόδου 1946 - 1949, έχοντας και την εξουσιοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) και Αντιφασιστών (FIR), σας εκφράζει ολόψυχα τη συμπαράστασή της.

Η Ενωσή μας, τόσο σε εθνικό επίπεδο μαζί με όλες τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις όσο και σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της FIR, παλεύει για να σας δοθεί η δυνατότητα να πάτε αμέσως στις χώρες που επιθυμείτε και εκεί να σας δοθεί αμέσως σπίτι και δουλειά, για να μπορέσετε να ζήσετε αξιοπρεπώς με τις οικογένειές σας, όπως ορίζουν, άλλωστε, και διεθνείς Συμβάσεις που η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας καταπατά και την οποία καταγγέλλουμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) για να αποκτήσουν τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο - φυσικό αέριο) των πατρίδων σας και τους δρόμους μεταφοράς του, σας έφεραν τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την καταστροφή και το θάνατο και σας ανάγκασαν να ξεριζωθείτε. Αντιμετωπίσατε θανάσιμους κινδύνους και φτάσατε έως εδώ, όπου κρατείστε σε απαράδεκτες συνθήκες και σας απαγορεύουν να συνεχίσετε το δρόμο προς τον τελικό προορισμό σας.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις πατρίδες σας, ώστε να μπορέσετε να γυρίσετε με ασφάλεια στα σπίτια σας.

Σαν ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης, οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι απόγονοι και οι φίλοι τους, προσφέρουν στα παιδιά σας μια ποσότητα γραφικής ύλης».

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου στο πάρκο Φιξ θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα(οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.):

Την Παρασκευή 24/6
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τους: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Το Σάββατο 25/6
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου

Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, με τους Σύρους να ξεπερνούν το ένα τρίτο των αιτούντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, 287.100 νέες αιτήσεις ασύλου για διεθνή προστασία υποβλήθηκαν στα κράτη - μέλη της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι 426.000 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ίδιο διάστημα, στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 35%. Καταγράφηκαν 2.905 αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι 4.435 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των νέων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ και αντιστοιχούν σε 62 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα έγιναν από Σύρους (1.880, 36% του συνόλου των αιτήσεων), Πακιστανούς (580, 11%) και Ιρακινούς (480, 9%).

Στην ΕΕ οι Σύροι αντιπροσωπεύουν το 36% των αιτούντων ασύλου και ακολουθούν οι Ιρακινοί (12%) και οι Αφγανοί (12%). Συνολικά, 102.400 Σύροι υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2016, από τις οποίες οι 88.500 αιτήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ