Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ
Ευχολόγια και υποκρισία

Ευχές και αβροφροσύνες αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΟΗΕ, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα του Μπαν Κι Μουν.

Ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε τον ΟΗΕ και το ρόλο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ιδιαίτερα κρίσιμο για την προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας», παρότι η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γίνονται είτε με τη συγκατάθεσή του είτε με την ανοχή του. Εξήρε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, λέγοντας μάλιστα «δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί», κρύβοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επανέλαβε το αίτημα για «συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φρακτών και των τειχών, των μονομερών ενεργειών, οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση».

Περιέγραψε μια μάλλον ειδυλλιακή κατάσταση σε ό,τι αφορά την παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται «με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του αιτούντα» και πως «θέσεις φιλοξενίας, επίσης, έχουν εξασφαλιστεί για όλους τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Τέλος, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησής τους η συζήτηση εστίασε και στο Κυπριακό, αλλά και στην «ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ιδίως για τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία και τη Λιβύη».

Ομοίως ο γγ του ΟΗΕ, αφού μοίρασε ανέξοδες ευχαριστίες στο λαό της Ελλάδας, που, απ' το υστέρημά του, βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ελλάδα και προέτρεψε σε συνεργασία «για να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια αυτής της μετακίνησης».

Δεν παρέλειψε να απονείμει, με τη σειρά του, τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της εσωτερική και εξωτερική πολιτική, λέγοντας: «Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τη δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ελπίζω ότι η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό. .... Εκτιμούμε τη συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ