Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σοβαρές ελλείψεις σε πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Για άλλη μια χρονιά, η αντιπυρική περίοδος θα περάσει με παρόντα τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αφορούν την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία. Ηδη, μέσα σε λίγες μέρες, τέσσερις πυρκαγιές έπληξαν την Αττική στην περιοχή των Μεγάρων και στο Βαρνάβα. Στη Ρόδο, οι φλόγες κατέστρεψαν 15.000 - 25.000 στρέμματα. Η κυβερνητική πολιτική, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζει τη Δασική Υπηρεσία σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της χρειάζεται πάνω από 400 δασολόγους και δασοπόνους. Οι αλλαγές στη νομοθεσία, με διαδικασίες εξπρές για την ...αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων από το κεφάλαιο συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Εντάθηκε η εμπορευματοποίηση των δασών, αφού εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες διαχείρισης σε μονοπωλιακούς ομίλους. Μεγάλωσαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κονδύλια για καθαρισμούς και προληπτικές παρεμβάσεις είναι πενιχρά και δεν θα ξεπεράσουν τα 8 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση, ενώ οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις - κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους.

* * *

Στο Πυροσβεστικό Σώμα τίποτε δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών 5ετούς θητείας και των συμβασιούχων, για να καλύψουν ένα μέρος των ελλείψεων, αλλά και για να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ιδια είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες (σ.σ. βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη). Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα, όπως είναι οι ακατάλληλες - απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες, των αναπνευστικών συσκευών. Οσον αφορά τα εναέρια μέσα («Canader» και «Pezzetel») και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα εφτά CL 215 είναι ηλικίας έως 40 χρόνων και δεν μπορούν να επιχειρήσουν, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς, τα τέσσερα CL 415 πετούν εδώ και 15 χρόνια, ενώ συνεχίζονται να δαπανώνται σημαντικά ποσά από το κράτος, για ενοικιάσεις ελικοπτέρων, κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζει ο εθνικός εναέριος στόλος.

* * *

Οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια. Αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν έτσι τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις. Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται λάστιχο από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή από την υπηρεσία, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή ακόμα και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (σ.σ. προληπτικές επιφυλακές). Χαρακτηριστικά, όταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές. Κάτι που συνέβη και στις πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας στην περιοχή των Μεγάρων.

Με αυτήν την πολιτική δεν αποφεύγονται οι μεγάλες καταστροφές στα δάση, δεν αποτρέπονται οι εμπρησμοί από τα διάφορα δίκτυα των καταπατητών, που ευνοούνται από τη νομοθεσία που διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και ανοίγει δρόμους για εμπορευματική αξιοποίηση του δασικού πλούτου. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελλείψεων, των καθυστερήσεων, της υποχρηματοδότησης, των υποδομών για αντιπυρική προστασία πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης του λαϊκού κινήματος, που θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ιδιαίτερα την περίοδο των επόμενων καλοκαιρινών μηνών.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ