ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Πολυεργαλείο για το τσάκισμα των μισθών και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης

Το «κλειδί», για να προχωρήσει σε μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης δίνει στην εργοδοσία η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που παρουσίασε προχτές, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» στα υπόλοιπα δήθεν «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας περιόδου και συνολικά σε όλο το προηγούμενο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

  • Ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει την περικοπή των μισθών κατά 20%, μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος, μέσω του εν λόγω προγράμματος, θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%.

Ετσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 850 ευρώ, μπορεί να αναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλέψει μόνο τις μισές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θα καταβάλλει 425 ευρώ και το κράτος άλλα 255 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού). Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 680 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 170 ευρώ το μήνα.

  • Τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ» (ούτε καν δηλαδή η εμφάνιση ζημιών...).
  • Το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι ανατροπές που προσθέτει ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ισχύει «έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί», ενώ το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα SURE, με το οποίο θα συνδεθεί, αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022... Πολύ περισσότερο, ακόμα και αν οι σχετικές προβλέψεις «έληγαν» τον Σεπτέμβρη, είναι προφανές ότι η εργοδοσία μετά από τόσους μήνες (από φέτος το Μάρτη) επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολών συμβάσεων, μερικής απασχόλησης κ.ο.κ. δεν θα επαναφέρει ξαφνικά εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και πλήρη απασχόληση!
  • Το βάρος του νέου κρατικού μηχανισμού στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών σε κρίσιμες για το λαό κρατικές δαπάνες.
  • Πίσω από τις αναφορές της κυβέρνησης για «εγγύηση του κατώτερου μισθού από το κράτος», κρύβεται το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός σε συνάρτηση με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποχρεωθεί από τους εργοδότες να εργάζεται με τις αμοιβές - ψίχουλα που προβλέπει ο κατώτατος μισθός.
Πρόσθετα αντεργατικά «δώρα» στη μεγαλοεργοδοσία του Τουρισμού - Επισιτισμού

Ταυτόχρονα, δίπλα στον νέο μηχανισμό, σε κλάδους με πολλούς εργαζόμενους (Τουρισμός, Εστίαση, Μεταφορές, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός) παραμένει σε ισχύ το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον έως τον Ιούλη, μέχρι και για το 100% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα πρέπει να επιβιώνουν με το ποσό των 534 ευρώ το μήνα.

Πρόσθετα στα παραπάνω, παράλληλα με την πλουσιοπάροχη ενίσχυση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, το νέο πακέτο μέτρων τούς δίνει τη δυνατότητα να μην επαναπροσλάβουν όπως είναι υποχρεωμένοι από τις ΣΣΕ τους εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν, δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με το γλίσχρο εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη... Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Επιπλέον, χωρίς καμία στήριξη εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 500.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και έτσι θα συνεχίσουν, εν μέσω κρίσης και χωρίς προοπτική να βρουν δουλειά.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Απόπειρα της δημοτικής αρχής να απαγορεύσει πολιτικές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις

Την απόπειρα της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης να απαγορεύσει «πολιτικές και συνδικαλιστικές συναθροίσεις», καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Σαπφούς, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

«Με μια κατάπτυστη εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού για "πράξη κανονιστικού περιεχομένου", που θα απαγορεύει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, η δημοτική αρχή επιδεικνύει περίσσιο ζήλο στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, στο φόντο του κυβερνητικού σχεδιασμού για νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων.

Η σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψηφίστηκε προχτές στο συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης. Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, η απόπειρα αυτή «ήρθε λίγο μόλις καιρό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην απόβαση των ΜΑΤ και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ να μετατρέψει τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών αλλά και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μια σειρά από αντεργατικές - αντιλαϊκές ρυθμίσεις με πρόσχημα την πανδημία». Και προσθέτει: «Προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο το κίνημα και τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή πλήθους τοπικών μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων».

«Ας το καταλάβουν καλά ότι οι αγώνες του λαού, των εργαζομένων, όσο και να πασχίζουν, όσο και να προσπαθούν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησής τους, δεν μπαίνουν στον πάγο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δίνουμε απάντηση με τα συνδικάτα, με οργάνωση και αγώνα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας με οργάνωση στα συνδικάτα και ενίσχυση του αγώνα απευθύνει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το στόμα του πρωθυπουργού και των υπουργών του έσταζαν μέλι όταν μιλούσαν για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για μια ακόμη φορά δεκάδες δισεκατομμύρια θα οδηγηθούν στα ταμεία τους, στους μετόχους.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τα ψίχουλα στήριξης τελειώνουν τον Μάη. Για τους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, τα ψίχουλα για το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη λιγότερα.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να πειθαρχήσουν, να υπακούσουν στις κυβερνητικές αποφάσεις, να στοιχηθούν πίσω από τη διάσωση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι αποφάσεις τους περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, πλήρη δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους, όπου, όσο, όταν, όπως θέλει και στο τέλος να πετάει και ένα ξεροκόμματο.

Καταργούν ό,τι δικαιώματα είχαν. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς εισόδημα, οι χώροι δουλειάς θα μετατραπούν σε ζούγκλα για τους εργαζόμενους, η ομηρία και η απληρωσιά θα φουντώσουν, ενώ προετοιμάζεται τσουνάμι νέων απολύσεων.

Ομως το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν στις τσέπες των επιχειρηματιών, αλλά ότι θα τα αρπάξουν από το λαό, ο οποίος στο τέλος θα κληθεί να ξαναπληρώσει τα σπασμένα για να σωθούν τα παράσιτα της μεγαλοεργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να είναι έρμαια της εργοδοσίας, αλλά και της έλλειψης υγείας και ασφάλειας, μιας και από ό,τι φαίνεται δεν θα τηρούνται ούτε καν τα μέτρα για τα οποία μας καλούσαν να τηρήσουμε. Τα πάντα υποτάσσονται - ακόμη και η Υγεία - στη λογική του κέρδους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν. Να μην αποδεχτούν τη λογική "δεν μπορεί να γίνει αλλιώς". Να δώσουμε απάντηση με την οργάνωση στα συνδικάτα. Να πάρουμε μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σε όλες τις πόλεις. Ο κάθε ένας εργαζόμενος, ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, να πάρει τη θέση που του ανήκει. Οχι στη μοιρολατρία και τη μιζέρια. Αλλά στην οργάνωση του αγώνα. Να γίνει δύναμη μαζί με όλους τους συναδέλφους του. Για να πάρουν απάντηση κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Αύξηση 21,7% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Απρίλη

Τα 1.185.013 άτομα έφτασαν τον Απρίλη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

Ο αριθμός των ανέργων είναι αυξημένος κατά 21,73% (+211.526 άτομα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αποτυπώνοντας τη μη πρόσληψη χιλιάδων εποχικών εργαζομένων που βρίσκονται σήμερα στις λίστες των ανέργων με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον.

Αύξηση παρατηρείται κατά 4,72% (+53.367 άνεργοι) και σε σύγκριση με τον Μάρτη. Η αύξηση των ανέργων κατά δεκάδες χιλιάδες αναδεικνύει πως οι απολύσεις κάθε άλλο παρά έχουν «παγώσει», παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Από τον αυξημένο συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτήθηκαν μόλις το 16,2% (192.411 άτομα).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις 31 Μάη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες του βρίσκεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 31/5, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας. Βάζουμε φρένο στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης. Απαιτούμε να μην πληρώσουν πάλι οι εργάτες την κρίση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους.

Η οργάνωση μεταναστών εργατών στις γραμμές του και η ανάπτυξη δράσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνδυάζονται με την προετοιμασία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προγραμματιστεί συνέλευση την Παρασκευή 29/5 στην περιοχή των Μεγάρων, με μετανάστες που δουλεύουν σε φυτώρια, εκκολαπτήρια και πτηνοτροφεία. Η συνέλευση θα καταλήξει στην εκλογή Επιτροπής Μεταναστών του Συνδικάτου στην περιοχή, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής έχει προγραμματιστεί και με τους μετανάστες εργάτες γης στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org