ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πολεμικές ιαχές προς την Αργεντινή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το αποικιακό της παρελθόν «ξεσκονίζει» η Βρετανία σε μία καταφανή προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγκενη των περικοπών και της λιτότητας. Το ένα «πολεμικό μέτωπο» το έχει ανοίξει με την Αργεντινή εδώ και πολύ καιρό με επίκεντρο τα νησιά Φόκλαντ ή Μαλβίνας κατά τους Αργεντίνους. Δεν είναι μόνο ο ενεργειακός πλούτος που κρύβεται στον υποθαλάσσιο χώρο πέριξ των νησιών αλλά και η γεωστρατηγική τους θέση. Η ένταση έχει κορυφωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 ετών από τον πόλεμο των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησιών, ζήτημα που έχει διεθνοποιήσει εκ νέου η Αργεντινή. Η Βρετανία απαντά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαν», πέραν όλων των προετοιμασιών απέστειλε και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «HMS Talent». Το υποβρύχιο απέπλευσε και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα θα βρίσκεται στα νησιά για να παραστεί στην 30ή επέτειο της λήξης του πολέμου, στις 14 Ιουνίου, κι αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αργεντινή «να μην επιχειρήσει τυχόν παλικαρισμούς». Αξίζει να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο «HMS Talent» είναι κατασκευασμένο για αποστολές κυνηγού-δολοφόνου, αλλά είναι σε θέση να αναλάβει και αποστολές επιτήρησης ενώ είχε αναλάβει πολεμική δράση πέρυσι στη Μεσόγειο, στην διάρκεια του πολέμου εναντίον της Λιβύης.

ΙΤΑΛΙΑ
Φονικός σεισμός

Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές

Κτίρια χτυπημένα από τον Εγκέλαδο
Κτίρια χτυπημένα από τον Εγκέλαδο
ΣΑΝΤ ΑΓΚΟΣΤΙΝΟ.--

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια - Ρομάνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, να τραυματιστούν τουλάχιστον 50, να παραμείνουν σχεδόν 5.000 άνθρωποι άστεγοι και να υπάρξουν σημαντικές υλικές ζημιές τόσο σε ιστορικά κτίρια, όσο και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικές περιοχές. Μέσα στο πρώτο 24ωρο σημειώθηκαν τουλάχιστον 100 μετασεισμοί, φαινόμενο που οι ειδικοί επισημαίνουν πως μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί από τους αστέγους βρήκαν κατάλυμα σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων κοντά στη Φεράρα και την Μοντένα έχουν ανοίξει σχολεία και γυμναστήρια για να φιλοξενηθούν.

Τη μη τήρηση των αντισεισμικών κανόνων, αλλά και των ελέγχων, εικάζουν μηχανικοί και αρχιτέκτονες, καθώς κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν κτιστεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δίνεται έμφαση πως τέσσερα από τα θύματα ήταν εργάτες (τρεις Ιταλοί και ένας Μαροκινός) οι οποίοι, δούλευαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο σεισμός αυτός, με επίκεντρο 36 χλμ βόρεια της Μπολόνια ανάμεσα στη Μόντενα και τη Φεράρα, είχε εστιακό βάθος μόλις 10χλμ και θεωρείται ο χειρότερος μετά το σεισμό της Λ'Ακουιλα το 2009 όπου σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι. Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου, το ιταλικό κράτος δε συμβάλλει στην πληρωμή των ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- Σε άλλη μία συμφωνία κατέληξαν οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς», με αιγυπτιακή παρέμβαση, με την οποία συμφώνησαν εντός 10 ημερών ν' αρχίσουν συνομιλίες ο Πρόεδρος της πρώτης και ο επικεφαλής της δεύτερης, Μαχμούντ Αμπάς και Κχάλεντ Μασχάαλ, για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ από τα τέλη του μήνα θ' αρχίσει η επανεξέταση των εκλογικών καταλόγων. Τι άλλαξε από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, οπότε ήταν κυρίαρχη η αίσθηση ότι κατέρρευσαν οι απόπειρες ενδοπαλαιστινιακής συνεννόησης μέχρι την Κυριακή, δεν έγινε σαφές.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Την Κυριακή εκτελέστηκε στο σπίτι στο Σαν Πέδρο Σούλα, ο Χεσούς Οκτάβιο Πας, μέλος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) της Ονδούρας, ενώ στο Μπάχο Αγουάν το τελευταίο τριήμερο δολοφονήθηκαν 2 αγρότες ανεβάζοντας σε 47 τον αριθμό των δολοφονημένων αγροτών την τελευταία διετία. Διετία κατά την οποία εκτελέστηκαν και 22 δημοσιογράφοι. Στο μεταξύ, η οργή ξεχειλίζει και οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ενάντια στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία με πρόσχημα «τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών», μετά τη δολοφονία δύο εγκύων γυναικών και δύο αγροτών στη Μοσκιτία κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων της αμερικανικής DEA και των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας.

ΚΑΪΡΟ.-- Τελείωσε την Κυριακή το βράδυ η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο. Μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες, στις 23 και 24 Μάη, δεν επιτρέπεται καμία προεκλογική συγκέντρωση ή δραστηριότητα, ούτε η προβολή προεκλογικών διαφημίσεων. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, αν δε συγκεντρώσει κάποιος από τους 13 υποψηφίους την απόλυτη πλειοψηφία, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 16 - 17 Ιούνη, και ο νικητής θα ορκιστεί Πρόεδρος στις 21 του επόμενου μήνα. Στις κάλπες καλούνται περισσότεροι από 50,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-- Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Απελευθέρωσης (PLD), Ντανίλο Μεντίνα, αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας καθώς σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών φέρεται να προηγείται με 51% έναντι 47% που αποσπά ο πρώην Πρόεδρος Ιπολίτο Μαχία, υποψήφιος του Επαναστατικού Κόμματος (PRD). Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα δε θα χρειαστεί καν δεύτερος γύρος και ο Μεντίνα θα διαδεχθεί τον Πρόεδρο Λιονέλ Φερνάντες.

ΣΕΡΒΙΑ
Νέος Πρόεδρος, ίδια πολιτική

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αλλαγή προσώπου όχι όμως και πολιτικής έφερε ο προχτεσινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, με τη μεγάλη αποχή που πλησίασε το 54% να κλέβει την παράσταση από τον νικητή, νέο Πρόεδρο της χώρας, 60χρονο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή, ο Νίκολιτς (μέχρι πρότινος εθνικιστής που τώρα πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως εκφραστής της ευρωπαϊκής δεξιάς και υπέρμαχος ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ) νίκησε με 49,55% τον αντίπαλό του, απερχόμενο φιλοδυτικό Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, που πήρε το 47,35% των ψήφων.

Ο Νίκολιτς, ένθερμος υποστηρικτής των ισχυρών δεσμών Βελιγραδίου - Μόσχας, αμέσως μετά την εκλογή του διαβεβαίωσε πως είναι αναφανδόν υπέρ της ΕΕ και ότι θα παραμείνει η χώρα στο μονοπάτι της ενταξιακής διαδικασίας...

Τα σερβικά ΜΜΕ επιχείρησαν να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα βλέποντας ως μία από τις βασικές αιτίες της μάλλον απρόσμενης ήττας του Τάντιτς τη μεγάλη αποχή, την υψηλή ανεργία και τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου...

Πάντως, οι Νίκολιτς και Τάντιτς θα πρέπει να συνεργαστούν - θέλουν δε θέλουν... - για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης που θα πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο ως τις 5 Σεπτέμβρη (Ως γνωστόν, στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη το «Προοδευτικό Κόμμα Σερβίας» του Νίκολιτς έβγαλε 73 έδρες, σε σύνολο 250, ο εκλογικός συνασπισμός «Δημοκρατικό Κόμμα» του Τάντιτς 67 έδρες και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του Ιβιτσα Ντάσιτς 44 έδρες. Δεν αποκλείεται έτσι το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη συνεργασία του δεύτερου και του τρίτου κόμματος...).

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είδαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως «καθαρό σήμα υπέρ της Ευρώπης». Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθησή του για συνέχιση των αμοιβαία επωφελών σχέσεων και την προώθηση «μεγάλων επενδυτικών σχεδίων».

Απολογιστική συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί την απολογιστική συνέλευσή της αύριο Τετάρτη 23 Μάη 2012 στις 5:30 μ.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΜΑΛΙ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Καταιγιστικές εξελίξεις με επίκεντρο το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμάκο, σημειώνονται από χτες το απόγευμα, οπότε όρμησαν στο κτίριο εκατοντάδες διαδηλωτές οργισμένοι από τη συμφωνία που είχε νωρίτερα κλείσει ανάμεσα στην «υπηρεσιακή» κυβέρνηση του προέδρου Ντιοκούντα Τραορέ» και τη «Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» (ECOWAS) για παράταση της παραμονής του στην εξουσία για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι διαδηλωτές γρονθοκόπησαν τον μεταβατικό πρόεδρο, του έσχισαν τα ρούχα και τον έριξαν κάτω αναίσθητο ώσπου μεταφέρθηκε αργότερα, σοβαρά τραυματισμένος, από σωματοφύλακές του σε νοσοκομείο του Μπαμάκο.

Την ίδια ώρα δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να σταματήσουν το πλήθος στο Προεδρικό Μέγαρο ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετά άλλα.

Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής των στασιαστών του πραξικοπήματος της 21ης Μάρτη, λοχαγός Σανόγκο είχε συμφωνήσει με αξιωματούχους της ΕCOWAS να άρει τις αντιρρήσεις του ώστε να αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ο Τραορέ για έναν χρόνο, με αντάλλαγμα τα προνόμια ενός πρώην προέδρου (μηνιαία προεδρική αποζημίωση, δωρεάν πολυτελή κατοικία, σωματοφύλακες...). Η συμφωνία - όπως η πρόθεση της ECOWAS να στείλει στο βόρειο Μάλι (όπου συνεχίζεται η κατάληψή του από ισλαμιστές και ένοπλους της φυλής των Τουαρέγκ) στρατό περίπου 3.000 ανδρών - θεωρήθηκε σαφέστατη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μάλι προκαλώντας χτες θύελλα διαδηλώσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ