ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Ταξικό μήνυμα αγώνα

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ σ' όλη τη χώρα εντείνονται οι προετοιμασίες

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος,που διοργανώνεται από την Επιτροπή Σωματείων, Ομοσπονδιών και Συνδικαλιστών, ώστε να εκφραστεί αγωνιστικά, ενωτικά και ταξικά η αντίδραση των εργαζομένων στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και να προβληθούν οι στόχοι του εργατικού κινήματος σήμερα.

"Οι ταξικοί αγώνες των εργατοϋπαλλήλων θα ανατρέψουν την πολιτική που θέλει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα μας", τονίζεται στην απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων,η οποία καλεί στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Ο Σύνδεσμος θα κάνει εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς για να ενημερώσει σχετικά τους εργαζόμενους. "Δεν είναι δυνατόν - σημειώνει - να βαδίσουμε μαζί με τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων δευτεροβάθμιων τούς ακολουθούν, διότι αποτελούν το όχημα που μεταφέρει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υπαγορεύεται από το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην πλατεία Συντάγματος, θα δηλώσει την αγωνιστική παρουσία της και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Πρωτομαγιά, πραγματοποιώντας προσυγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου στις 9 το πρωί."Η ανάπτυξη ταξικών αγώνων που μπορούν να βάλουν φραγμό στις επιδιώξεις κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αιχμές ανεργία - εισοδηματικά - ασφαλιστικά - Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης - αλλοδαποί - ιδιωτικοποιήσεις - εργασιακές σχέσεις", είναι στις προτεραιότητες της Πρωτομαγιάς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης. Επίσης καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. "Δεν πρόκειται για διάλογο που κινείται σε πλαίσια που να κατοχυρώνουν και να επεκτείνουν τα κεκτημένα των εργαζομένων. Πρόκειται περί ενέδρας, περί απάτης που θέλει τους εργαζόμενους συνένοχους σε ειλημμένες αντεργατικές αποφάσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,η οποία καλεί επίσης στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

"Με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, σας καλούμε να εκδηλώσουμε μαζικά την απόφασή μας ότι θα αντισταθούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον εφιάλτη που μας δημιουργεί η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθούν και θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κατακτήσεις μας, για να βάλουμε φρένο στην επερχόμενη διάλυση που έχουν αποφασίσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Συνδέσμου Θυρωρών, ο οποίος συμμετέχει στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Μέτωπο σε ΤΣΑ και "διάλογο"

Να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία και στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 9.30 το πρωί,καλεί τους μεταλλεργάτες η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας,η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της πως "η παρουσία όλων των συναδέλφων είναι απαραίτητη, γιατί η φετινή Πρωτομαγιά μάς βρίσκει αντιμέτωπους με την πιο σκληρή επίθεση των σιδηροβιομηχάνων για να μας αφαιρέσουν ό,τι έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες όλα τα χρόνια". Το σωματείο χαρακτηρίζει τον "κοινωνικό διάλογο" "απάτη και ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, ενώ για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) τονίζει πως "εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων".

Το ΔΣ του Συνδέσμου Εργατών - Εργατριών - Βαφείων - Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας "Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ" "καταδικάζει ομόφωνα την προσπάθεια της κυβέρνησης που επιχειρεί μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις". Καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση "για τον περιβόητο κοινωνικό δήθεν διάλογο", ενώ καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Η Γραμματεία Μεσσηνίας της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" καλεί τους δημόσιους υπάλληλους της Μεσσηνίας "να πάρουν μέρος στον ταξικό γιορτασμό που θα γίνει την Πέμπτη 1 Μάη στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στον τόπο της θυσίας των λιμενεργατών της Καλαμάτας.

"Η ΔΕ - τονίζεται στην ανακοίνωση - καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης που έχει στόχο τη νομιμοποίηση ειλημμένων αντεργατικών αποφάσεων. Καταγγέλλουμε ακόμα τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, πριν απ' όλα τις πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, γιατί έχουν αποδεχτεί το χτύπημα των κατακτήσεών μας, οδηγούν το κίνημα στην υποταγή και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

Σαράντα χρόνια ΟΣΝΙΕ

Σε εκδήλωση που έγινε για τα σαραντάχρονα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο και οι νεότεροι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν

Παλιοί και νέοι συνδικαλιστές έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο κτίριο της ΓΣΕΕ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Οι παλιοί έκαναν αναδρομή στο παρελθόν, στους σκληρούς αγώνες τους και στις επιτυχίες του κλάδου. Μίλησαν για τα οράματά τους, για το σπουδαίο αυτό κομμάτι από τη ζωή τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τζούδας.

Οι νεότεροι, έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα κόντρα σ' αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε ένα απλό τυπικό θεσμό, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου".

Η ΟΣΝΙΕ δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τα πρώτα χρόνια της "ζωής" της ήταν υπό τον έλεγχο των εργοδοτικών δυνάμεων και των εργατοπατέρων.

Το 1964 είναι ο σταθμός για την ιστορία της ΟΣΝΙΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους σε 14 νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα για μια Ομοσπονδία "των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών".Με πρωτοπόρους αγωνιστές τους Γ. Τζούδα και Λ. Σακελλαρίου,ξεκινάει μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων στους τόπους δουλιάς. Μια αγωνιστική πορεία, που ανακόπτεται με την επιβολή της χούντας το 1967.

Η πτώση της χούντας το '74 δεν αλλάζει την κατάσταση, αφού η χουντική διοίκηση της Ομοσπονδίας δε θίγεται. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια αγώνα για τον εκδημοκρατισμό και οι πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων του '64 αναλαμβάνουν και πάλι τα "ινία" της Ομοσπονδίας. Το 1978 και ενώ η κυβέρνηση είχε βάλει πλώρη για τη διάσπαση του κινήματος στο χώρο, πρόεδρος αναδεικνύεται η Ελένη Ορφανού,που ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ομοσπονδίας μέχρι τότε. Διατήρησε τη θέση αυτή επιτυχώς επί δέκα συναπτά έτη, ανοίγοντας - όπως σημειώθηκε από το σημερινό πρόεδρο Β. Τουμπέλη - ένα νέο δημιουργικό, αγωνιστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ΟΣΝΙΕ, που συνεχίζεται και σήμερα.

"Αυτή η δυναμική πορεία της ΟΣΝΙΕ, αυτοί οι αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς, για τη διασφάλιση των κεκτημένων που με αίμα κέρδισαν οι εργαζόμενοι, στους σημερινούς καταθλιπτικούς καιρούς της ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, ανοίγει έναν νέο δρόμο", ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,που προέρχεται από τον κλάδο.

"Να μη μείνουμε απαθείς"

Τους εργάτες του βυρσοδεψείου "Τρύπος" επισκέφτηκαν χτες τα μέλη της Επιτροπής διοργάνωσης της 1ης Μάη, Χριστίνα Τσεντούρου και Παναγιώτης Σοφός,ενημερώνοντάς τους για την αντεργατική λαίλαπα που έρχεται και καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν Σωματεία της Αθήνας, Ομοσπονδίες και συνδικαλιστές, στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Π. Σοφός, απευθυνόμενος στους εργάτες σημείωσε μεταξύ άλλων: "Στα 111 χρόνια που μεσολάβησαν από την Πρωτομαγιά του 1886, η σύγκρουση μεταξύ των εργατών και των εργοδοτών ήταν συνεχής και σκληρή. Τίποτα δε μας χαρίστηκε ποτέ, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες. Σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη μαύρη μέρα του πραξικοπήματος και σήμερα 30 χρόνια μετά οι εργάτες της χώρας μας αντιμετωπίζουν μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση, που θέλει να μας γυρίσει στις μέρες του μεσαίωνα, του σκοταδισμού και της αντίδρασης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Εχουμε το δικαίωμα να μείνουμε απαθείς; Εχουμε το δικαίωμα αυτά που κληρονομήσαμε να τα παραδώσουμε αμαχητί; Οχι, δεν το έχουμε αυτό το δικαίωμα και ο μόνος δοκιμασμένος δρόμος είναι αυτός της ενωμένης πάλης. Ξέρετε για τις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, εμείς σας καλούμε να έρθετε στο Σύνταγμα, γιατί δεν μπορούμε να πάμε μαζί μ' αυτούς που υπογράφουν διετείς συμβάσεις και καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη λιτότητα, που πάνε σε ένα διάλογο για να διαπραγματευτούν τι θα μας αφαιρεθεί από τα κεκτημένα μας. Στο Σύνταγμα όλοι λοιπόν για να στείλουμε την προειδοποίηση ότι δεν παραιτούμαστε, ότι θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας".

Από τη χτεσινή περιοδεία των συνδικαλιστών

Από την εκδήλωση για τα 40χρονα της ΟΣΝΙΕ στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ