ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο οι προεδρικές εκλογές

Η προχτεσινή επίθεση στο Παρίσι αναζωπύρωσε την ενδοαστική αντιπαράθεση για την καλύτερη υπεράσπιση της «ασφάλειας» του κεφαλαίου

Εντονη ήταν χτες η παρουσία της αστυνομίας, μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο κέντρο του Παρισιού και αναμένεται και αύριο, μέρα εκλογών

Copyright 2017 The Associated

Εντονη ήταν χτες η παρουσία της αστυνομίας, μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο κέντρο του Παρισιού και αναμένεται και αύριο, μέρα εκλογών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο νέων εκκλήσεων για «εθνική ομοψυχία κατά της τρομοκρατίας» θα διεξαχθεί αύριο ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, μετά την προχτεσινοβραδινή επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Παρισιού, που έχει χαρακτηριστεί ένα ακόμα «τρομοκρατικό χτύπημα».

Ενδεικτικό ήταν το κεντρικό άρθρο που αναρτήθηκε λίγες ώρες μετά το χτύπημα στην ιστοσελίδα της («προοδευτικής» υποτίθεται) «Λε Μοντ», όπου η απάντηση στην απειλή της «τρομοκρατίας» περιγραφόταν ως εξής: «Αλληλεγγύη χωρίς ταλάντευση στις δυνάμεις ασφαλείας... Συνοχή του έθνους χωρίς ταλάντευση απέναντι στους δολοφόνους... Αφοσίωση χωρίς ταλάντευση του κράτους και όλων των υπηρεσιών που επιδιώκουν την καταπολέμηση και εξουδετέρωση εκείνων που έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο χωρίς έλεος κατά της χώρας μας».

Οπως ήταν φυσικό, όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι αξιοποίησαν τις εξελίξεις για να επιδείξουν τη «χρησιμότητα» των προγραμμάτων τους για την υπεράσπιση της «ασφάλειας της χώρας», δηλαδή της ασφάλειας του ντόπιου κεφαλαίου, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για κρίσιμα πεδία εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής, από τα οποία θα καθοριστούν οι επόμενοι γύροι της αντιλαϊκής θύελλας. Είναι καθαρό πως η προχτεσινοβραδινή επίθεση άλειψε «βούτυρο στο ψωμί» και στο βαθύτερο εγκλωβισμό του λαού στις αστικές μεθοδεύσεις και στην επιτάχυνση αυτών των μεθοδεύσεων.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να υποσχεθεί ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα διασφαλίσει τον έλεγχο των συνόρων και θα καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση την επόμενη κιόλας μέρα. Ασκησε ξανά κριτική στην κυβέρνηση (του Σοσιαλιστικού Κόμματος - PS) για λειψά μέτρα ασφαλείας, για να επαναλάβει τις προτάσεις της για μεγάλη αύξηση των θέσεων στις φυλακές, ολόπλευρη ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής κ.τ.λ.

Από κοντά και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, επανέλαβε κι αυτός την ανάγκη να «απομονωθούν» όσοι φυλακισμένοι είναι διαπιστωμένοι «ριζοσπαστικοποιημένοι», αλλά και να ηγηθεί η Γαλλία μιας αληθινά διεθνούς συμμαχίας «κατά της τρομοκρατίας». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» χρειάζεται συνεργασία και με τη Ρωσία.

Με τη σειρά του, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Βαλς - Ολάντ και στέλεχος τραπεζών, υποψήφιος της κίνησης «Εμπρός!», Εμανουέλ Μακρόν, εστίασε στις δηλώσεις του στη σημασία που έχει «η καταστροφή του αντιπάλου σε Συρία και Ιράκ», προμηνύοντας ουσιαστικά βαθύτερη εμπλοκή του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα η αποδυνάμωση των Μυστικών Υπηρεσιών και κάλεσε σε ψήφο για την «επανίδρυση μιας Ευρώπης» που «θα μας προστατεύει».

Από τη μεριά του, ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν (πρώην επικεφαλής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς»), κάλεσε σε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι «η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή» (από τους τρομοκράτες) και ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς θα αντιδράσει η Γαλλία.

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, ο Μακρόν συγκέντρωσε 24%, η Λεπέν 21,5%, ο Φιγιόν 20% και ο Μελανσόν 19,5%. Η δημοσκόπηση (της εταιρείας «Elabe Poll») έγινε βέβαια πριν το τελευταίο χτύπημα, για το οποίο πολλοί επιμένουν ότι ίσως επιδράσει καθοριστικά στις εκλογές. Πάντως, εδώ και καιρό αναλυτές τονίζουν ότι τα ποσοστά για τις επιδόσεις των τεσσάρων βασικών υποψηφίων κυμαίνονται στα όρια του στατιστικού λάθους και κάθε πρόγνωση περιέχει κινδύνους.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Για «τρομοκρατική επίθεση» μίλησε και ο Ολάντ

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κομμάτια που μπορούν να οδηγήσουν στη διερεύνηση (της υπόθεσης) και που πρέπει να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια είναι τρομοκρατικής φύσης», δήλωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του για την επίθεση ενόπλου που είχε γίνει σχεδόν ένα τρίωρο νωρίτερα, στο κέντρο του Παρισιού.

Θυμίζουμε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») υποστήριξε ότι την επίθεση εξαπέλυσε ένας «μαχητής» του.

Χτες το πρωί, ο Ολάντ συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκε δραστική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι ούτως ή άλλως ακροβολισμένες στη χώρα, στο πλαίσιο και της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβληθεί από το Νοέμβρη του 2015. Ετσι, στο όνομα και της διαφύλαξης της αυριανής εκλογικής διαδικασίας (βλ. διπλανό θέμα) θα κινητοποιηθούν συμπληρωματικά πάνω από 50.000 μέλη της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης - που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά - ήταν γνωστός στην αστυνομία, είχε αποφυλακιστεί πριν από δύο χρόνια έχοντας εκτίσει 10ετή φυλάκιση και πρόσφατα είχε βρεθεί στο επίκεντρο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας. ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κοντά στη σορό του δράστη βρέθηκε ένα χειρόγραφο μήνυμα υποστήριξης του «ΙΚ», ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια έκδοση από το Κοράνι. Ενταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για δεύτερο άτομο που αναζητείται ως συμμέτοχος.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε χτες νέα παρέμβαση εκτιμώντας ότι «ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό (σ.σ. τις τρομοκρατικές επιθέσεις) για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές». Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός ηγέτης ήταν ο πρώτος που ελάχιστη ώρα μετά την επίθεση, προχτές το βράδυ, μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση» χωρίς να έχει προηγηθεί καμία τοποθέτηση από τη γαλλική κυβέρνηση.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επισήμανε ότι η νέα επίθεση υπενθυμίζει πως η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες για την εξάλειψή της.

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, καταδίκασε την επίθεση σχολιάζοντας ότι, «δυστυχώς, οι παραχωρήσεις και ορισμένες φορές οι πράξεις υποστήριξης προς τους εγκληματίες τρομοκράτες, ενδεικτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που τηρεί η Δύση απέναντι στην τρομοκρατία, τους κάνουν πιο θρασείς ώστε να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες στην καρδιά της Ευρώπης».

  • Ενας 35χρονος εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε, χτες, σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας. Στην κατοχή του βρέθηκαν εισιτήριο τρένου για Γαλλία με ημερομηνία 20/4/2017, όπλα και κουκούλες.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ερχεται βαρύς λογαριασμός που θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί ένα μέρος της αστικής τάξης στη Βρετανία να σχεδιάζει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ έως την άνοιξη του 2019, ωστόσο σε περίπτωση που το πετύχει, θα υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημιώσεων προς τις Βρυξέλλες για αρκετά χρόνια μετά το Brexit. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν έγγραφα της ομάδας διαπραγματευτών της ΕΕ που επικαλέστηκαν χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν» και το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Μέρος των πληροφοριών αυτών, που φέρεται πως προέρχονται από έγγραφα τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο 29 Απρίλη, η οποία θα έχει αποκλειστικό θέμα το Brexit, αναφέρει ότι η Βρετανία θα καταβάλλει, για πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, σημαντικές οικονομικές «υποχρεώσεις». Οι «υποχρεώσεις» αυτές δεν προσδιορίζονται αριθμητικά στα παραπάνω έγγραφα, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως κυμαίνονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, αυτό το ποσό ανησυχεί την αστική τάξη αλλά το μάρμαρο θα πληρώσει και πάλι ο εργαζόμενος λαός, όπως γίνεται πάντα.

Επίσης, στα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρεται πως η Βρετανία θα υπόκειται για αρκετά χρόνια μετά στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον, ως μία από τις βασικές επιδιώξεις στις πρώτες φάσεις της διαπραγμάτευσης αναφέρεται πως θα είναι το καθεστώς των 3 εκατομμυρίων πολιτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και «η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ