ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, τονίζει σε Ερώτησή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας την κατασταλτική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ερώτησή του, επεσήμανε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Απεργία πείνας επ' αόριστον ξεκίνησαν στις 17-04-2017 πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Οι απεργοί πείνας διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι και καταγγέλλουν την απαράδεκτη πρακτική της φυλάκισης χωρίς απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο της λεγόμενης "διοικητικής κράτησης". Απαιτούν την άμεση αποκατάσταση βασικών δικαιωμάτων τους όπως η επικοινωνία με συγγενείς ή δικηγόρους και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γνωστοποιώντας ότι πολλές δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει μέσα στα κελιά λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 18 μήνες ο αριθμός των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων έχει αυξηθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη με τη στήριξη ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σε αυτές τις συνθήκες εφαρμόζει πολιτική εμβάθυνσης - ενίσχυσης των πολιτικο-στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος:

-- Πώς τοποθετείται στα δίκαια αιτήματα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που ξεκίνησαν απεργία πείνας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες πρακτικές, που μετέρχονται οι ισραηλινές αρχές;

-- Πώς τοποθετείται στο επιτακτικό αίτημα για άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων;

-- Θα συνεχίσει η ΕΕ την ενίσχυση των οικονομικών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ;».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις για «επίθεση μεγάλης κλίμακας» τις επόμενες μέρες

Βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα του Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα του Ντονέτσκ
Καθώς συνεχίζονται οι σποραδικοί βομβαρδισμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά των περιοχών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μεγαλώνουν οι πιθανότητες για μια πιο «μεγάλης κλίμακας επίθεση» το επόμενο διάστημα.

Οπως ανακοινώθηκε από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών των Λαϊκών Δημοκρατιών (όπως αποπροσανατολιστικά αποκαλούνται ενώ είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία), οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στις 23 με 24 Απρίλη ετοιμάζονται γενικευμένα χτυπήματα στην περιοχή του Σιροκίνο και στη συνέχεια την περίοδο της Πρωτομαγιάς στις περιοχές Βολνοβάκσκι και Νοβοαζόβσκι. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των πολιτοφυλακών, Εντουάρντ Μπασούριν, με βάση στοιχεία της αντικατασκοπείας τους, έκανε λόγο για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, ακόμα και καμουφλαρισμένα πολιτικά αυτοκίνητα που έχουν εκτοξευτήρες οβίδων. Επίσης, σημείωσε πληροφορίες για κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλες περιοχές για να επιτευχθεί η συντονισμένη επίθεση. Ως στόχος της επιχείρησης αναφέρεται η μετατόπιση της γραμμής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί και στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ γύρω στις 50 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 (που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε) και σε κατοικημένες περιοχές, αλλά μόνο με υλικές ζημιές. Χαρακτηριστικές είναι και οι προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο δίκτυο «Sky News», που σημείωσε ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) δεν είναι «μια παγωμένη σύγκρουση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά ένας θερμός πόλεμος». Αναφέρθηκε, επίσης, στις απώλειες του ουκρανικού στρατού από τις αρχές του 2017, κάνοντας λόγο για 69 νεκρούς και 420 τραυματίες, ενώ σημείωσε ότι στο «κατεχόμενο έδαφος υπάρχουν 1.250 συστήματα πυροβολικού του ρωσικού στρατού, 700 άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες» που απέδωσε στη «ρωσική επιθετικότητα». Την ίδια ώρα, ευχαρίστησε ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδά και Αυστραλία για την υποστήριξη, ενώ κατήγγειλε επίσης τη Ρωσία για «"υβριδικό πόλεμο" ενάντια σε άλλες χώρες, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, χρηματοδότηση των λαϊκιστικών και αντικυβερνητικών δυνάμεων στην ΕΕ, ώστε να αποδυναμωθεί η ενωμένη Ευρώπη, να μην είναι ισχυρή και ενωμένη η Μεγάλη Βρετανία».

Αυτό που επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και η όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι ότι οι λόγοι της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχουν στο παραμικρό διαφοροποιηθεί. Η ενδοαστική αντιπαράθεση για επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην επέμβαση στη χώρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, που υπερασπίζεται επίσης τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Η σύγκρουση, δηλαδή, αφορά σε διαπάλη των καπιταλιστών για έλεγχο αγορών, του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και των ενεργειακών αγωγών και τις σφαίρες επιρροής, που βεβαίως συνεχίζει να πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής. Στο έδαφος του καπιταλισμού, μετά την αντεπανάσταση στην πρώην Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, οι λαοί που ζούσαν αρμονικά σήμερα γίνονται «κρέας» στα κανόνια των εκμεταλλευτών τους, που «κάθισαν στο σβέρκο τους».

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Συνελήφθη ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση με οικονομικό κίνητρο

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε χτες ύποπτο δράστη της τριπλής βομβιστικής επίθεσης κατά του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι το κίνητρο της ενέργειας ήταν οικονομικό.

«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία έδωσε εντολή για τη σύλληψη ενός Γερμανορώσου υπηκόου, 28 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος, ο οποίος κερδοσκοπούσε επί της πτώσης της αξίας της μετοχής της ομάδας, ήθελε να βγάλει χρήματα από την επίθεση.

Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ο κατηγορούμενος, τη μέρα της επίθεσης, στις 11 Απρίλη, στοιχημάτισε στην πτώση της μετοχής. Το στοίχημα «έκλεισε» διαδικτυακά στο δωμάτιο που είχε κλείσει ο ύποπτος στο ξενοδοχείο, το οποίο φιλοξενούσε και τους ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ, απ' όπου και αναχώρησαν για την αναμέτρηση με την ομάδα του Μονακό.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θεωρεί ότι ο ύποπτος ήλπιζε σε κέρδη από την πτώση της μετοχής της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία θα κατέγραφε πιθανότατα σημαντική μείωση σε περίπτωση που οι παίκτες της ομάδας τραυματίζονταν ή έχαναν τη ζωή τους. Σύμφωνα, τέλος, με την αρμόδια εισαγγελία, ο κατηγορούμενος διέμενε σε δωμάτιο στον πάνω όροφο του ξενοδοχείου, απ' όπου είχε οπτική επαφή με το σημείο που έγινε η βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου της ομάδας.

Θυμίζουμε ότι οι γερμανικές αρχές άνοιξαν έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον προσδιορισμό «τρομοκρατική» για την ενέργεια, καθώς όλες οι επιστολές ανάληψης ευθύνης εξετάζονταν για την αυθεντικότητά τους.

ΡΩΣΙΑ
Επίθεση με νεκρούς σε γραφεία των μυστικών υπηρεσιών

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε χτες το πρωί (ώρα Ελλάδας, απόγευμα ώρα Ρωσίας στην περιοχή της Απω Ανατολής) από επίθεση νεαρού άνδρα, που άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) στην πόλη του Χαμπαρόφσκ στο ανατολικό άκρο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, ο δράστης άνοιξε πυρ πριν τη ζώνη ελέγχου, σκοτώνοντας έναν πράκτορα της FSB και έναν πολίτη που περίμενε στον προθάλαμο. Στη συνέχεια, έπεσε νεκρός από πυρά φρουρών, ενώ ταυτοποιήθηκε με βάση ανακοίνωση των Αρχών ότι πρόκειται για τον 26χρονο Α. Β. Κόνεφ, κάτοικο του Χαμπαρόφσκ, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ερευνών που συνεχίζονται ήταν μέλος κάποιας νεοναζιστικής οργάνωσης.

  • Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε την Πέμπτη ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι «εξτρεμιστική οργάνωση» μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Διέταξε επίσης την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι απάντησαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση. Πάντως, αναλυτές ανέφεραν ότι η απόφαση θα δημιουργήσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπου οι δραστηριότητές τους είναι νόμιμες.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ