ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Διάλογο» με τους αντάρτες ζητά ο Ιρακινός αντιπρόεδρος

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Να αρχίσει άμεσα διάλογος με όλες τις ανταρτικές οργανώσεις εκτός από την αλ Κάιντα» πρότεινε, χτες, ο Ιρακινός σουνίτης αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασεμί. Υποστήριξε ότι «είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η ατελείωτη αιματοχυσία στη χώρα» συμπληρώνοντας ότι «ούτως ή άλλως οι αντάρτες αποτελούν μέρος των ιρακινών κοινοτήτων».

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις, σταδιακά, προωθούν την άποψη ότι οι ανταρτικές οργανώσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν και «νέες μεθόδους» στις επιθέσεις τους. Συγκεκριμένα, Αμερικανός στρατηγός υποστήριξε ότι υπάρχουν, πλέον, μαρτυρίες πως στις επιθέσεις αυτοκτονίας χρησιμοποιούνται ως «παγίδα» μικρά παιδιά, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές και θυμίζει πολύ αντίστοιχους ισραηλινούς ισχυρισμούς απέναντι στους Παλαιστινίους.

Κατά τα άλλα, σε διάφορες επιθέσεις, χτες, σε Βαγδάτη, Κουτ, Ντιουανίγια, Μοσούλη, σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 20. Στο Τάτζι, βορείως της Βαγδάτης, αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις επέδραμαν σε κτίριο σκοτώνοντας 5 ενόπλους και τραυματίζοντας 3, ενώ στη συνέχεια βομβάρδισαν το κτίριο, όπου, υποστηρίζουν ότι αποθηκεύονταν εκρηκτικά.

Στο Ραμάντι, η ιρακινή αστυνομία πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επιδρομές σε σπίτια, συλλαμβάνοντας 45 άτομα, ενώ σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε 1 και τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι. Τέλος, στην Αμιρίγια, κοντά στη Φαλούτζα, σε πολύωρη μάχη μεταξύ ανταρτών και ιρακινών αστυνομικών, σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι (επισήμως πρόκειται για αντάρτες) και τραυματίστηκαν 5. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε βοήθεια των ιρακινών δυνάμεων έσπευσε και η αμερικανική αεροπορία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διχαστικοί ελιγμοί και ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Από τις πράξεις της θα κριθεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση» ανακοίνωσε, χτες, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των μελών του. Η μη υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης ερμηνεύτηκε, από πολλούς αναλυτές, ως συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ, να διχάσουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεχόμενες να συναντηθούν μόνο με υπουργούς της που δεν είναι μέλη της «Χαμάς».

Ετσι, μετά τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί την περιοχή, εντός των ημερών, και θα συναντηθεί με Παλαιστινίους υπουργούς μη μέλη της «Χαμάς», πριν να έχει επαφές και με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Την τακτική αυτή εφάρμοσε, χτες, και ο απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ζιάντ Αμπού Αμρ και τον υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ (και οι δύο μη μέλη της «Χαμάς»). Βέβαια, υπάρχουν και χώρες, όπως η Νορβηγία ή η Ρωσία, που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εκφράσει παρόμοια θέση.

Με τον Πρόεδρο Αμπάς θα συναντηθούν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως όλα δείχνουν, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, που μεταβαίνουν στην περιοχή. Από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι θα πρέπει «να μποϊκοταριστεί συνολικά η κυβέρνηση».

Ενταση

Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση σύλληψης «υπόπτων» έξω από τη Νάμπλους, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων ενόπλων. Στην επιχείρηση έγιναν και 6 συλλήψεις.

Στη Γάζα, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» - «Χαμάς», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 μέλος της πρώτης και να τραυματιστούν άλλοι 7 άνθρωποι. Παρά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οι σχέσεις των 2 πλευρών είναι εξαιρετικά τεταμένες μετά από το διορισμό του Μουχάμαντ Ντάχλαν, αγαπημένου παιδιού των ΗΠΑ και του Ισραήλ αλλά και γνωστού επικεφαλής ανεξέλεγκτων ομάδων ενόπλων, παρά την ιδιότητά του ως βουλευτή της «Φατάχ», στην κομβική θέση του συμβούλου του Προέδρου Αμπάς για την αναδιοργάνωση των σωμάτων ασφαλείας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πάντα φταίει κάποιος άλλος...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε μπαράζ δηλώσεων που ενοχοποιούν το Πακιστάν για τη συνέχιση του αφγανικού πολέμου προχώρησαν χτες η Αμερικανίδα ΥπΕξ Κοντολίζα Ράις και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Εκαναν λόγο για «διείσδυση εξτρεμιστών» από τη διμερή μεθόριο και κάλεσαν το Ισλαμαμπάντ να την «ελέγξει καλύτερα».

Την αποκεφαλισμένη σορό Αφγανού οδηγού φορτηγού εφοδιασμού του ΝΑΤΟ ανακάλυψαν χτες οι αρχές στην επαρχία Ζαμπούλ. Προχτές, οι ΝΑΤΟικοί είχαν σκοτώσει τρεις φερόμενους ως «εξτρεμιστές».

Από τη Ρώμη, ο Ντάνιελ Μαστροτζιάκομο περιέγραψε ως πολλαπλό «μαρτύριο» την εμπειρία του στα χέρια των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, η αντιπολίτευση επέκρινε την ιταλοαφγανική συμφωνία για την απελευθέρωση πέντε Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για τον ανταποκριτή της Ρεπούμπλικα.

Τέλος, εντείνονται στη Γερμανία οι αντιδράσεις εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων για την παραπέρα πολεμική εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν: ο αντισυνταγματάρχης Γίργκε Ρόζε και άλλοι 100 αξιωματικοί χαρακτήρισαν την αποστολή αναγνωριστικών/ βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tornado «αντισυνταγματική» και «αμφίβολη από πλευράς ποινικού και διεθνούς δικαίου». Οι αξιωματικοί βλέπουν προσεχώς εμπλοκή και χερσαίων δυνάμεων της Μπούντεσβερ στο Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν στη «μετάθεση» του Ρόζε.


ΙΣΡΑΗΛ
Επιτυχής αν και ολιγόωρη η απεργία

Το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «νέκρωσε» όπως και πολλοί τομείς του δημοσίου

Associated Press

Το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «νέκρωσε» όπως και πολλοί τομείς του δημοσίου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αν και δε διήρκεσε παρά μόνο οκτώ ώρες, με επιτυχία φαίνεται ότι έληξε η απεργία που είχε κηρύξει επ' αόριστον, αρχής γενομένης από χτες το πρωί, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ισραήλ - Χίσταντρουτ. Η απεργία είχε ως κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων σε τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους του δημοσίου, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετό καιρό με το αιτιολογικό ότι οι οργανισμοί ή οι υπηρεσίες όπου εργάζονται δεν ικανοποιούν τα κριτήρια των οικονομικών προγραμμάτων ή των δανείων που έχουν λάβει. Οπως ανακοίνωσαν μετά το τέλος των πολύωρων διαπραγματεύσεων οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλει τους μισθούς εντός των προσεχών δύο 24ώρων.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Αρχισε, με προτάσεις τροποποιήσεων, η συζήτηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχισαν, χτες το απόγευμα, οι πρώτες διαβουλεύσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οπως έγινε γνωστό, 3 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ινδονησία, το Κατάρ και η Νότια Αφρική, έχουν υποβάλει σειρά προτάσεων για τροποποιήσεις στο ψήφισμα.

Σύμφωνα, πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές, εκτός των άλλων, προτείνουν να «παγώσουν» για 90 μέρες τα μέτρα σε βάρος του Ιράν και να υιοθετηθεί απόφαση που θα λαμβάνει πρόνοια για την επίτευξη προόδου στο στόχο του γενικού αφοπλισμού ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, κατ' αρχάς. Αν και δε διευκρίνισε τις προθέσεις της, η Μόσχα δήλωνε ότι διάκειται ιδιαίτερα θετικά απέναντι στις προτάσεις των μη μελών και ότι θα τις εξετάσει με προσοχή, «αφού δεν επιδιώκει την υιοθέτηση υπερβολικών κυρώσεων». Η ρωσική άποψη φέρεται να έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που πιέζουν για άμεση υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η σφαγή στις περιοχές των φυλών

ΟΥΑΝΑ.--

Τους τουλάχιστον 114 νεκρούς έφθασε χτες ο απολογισμός της σύγκρουσης ανάμεσα σε μαχητές των φυλών και «Ουζμπέκους σχετιζόμενους με την "αλ Κάιντα"» στα ημιαυτόνομα εδάφη του Βορειοδυτικού Πακιστάν, δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Αφταμπ Σερπάο. Ο υπουργός είπε ότι 84 Ουζμπέκοι και 30 μέλη φυλών, περιλαμβανομένων εννέα αμάχων, σκοτώθηκαν σε μάχες από τη Δευτέρα στο Νότιο Ουαζιριστάν.

Στη σύγκρουση στην περιοχή δεν έχουν αναμειχτεί οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, παρότι διαθέτουν εκεί πάνω από 70.000 άνδρες.

Στο μεταξύ η πολιτική κρίση συνεχίζεται μετά την αποπομπή του πρώην επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου Ι. Μ. Τσόντρι. Χιλιάδες δικηγόροι και οπαδοί κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στο Ισλαμαμπάντ, ανάμεσά τους και ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, που έχει γίνει κάτι σαν πολιτικός «αστέρας» στο περίεργο πολιτικό σύστημα του Πακιστάν, ο Χάμιντ Γκιουλ της ISI. Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος ΜΜΑ δήλωσε ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, ώσπου να ανατραπεί η δικτατορία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ