ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Η ευθύνη ανήκει στον ιμπεριαλισμό»

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.--

Η ευθύνη των τεσσάρων επιθέσεων στην Ισταμπούλ των τελευταίων ημερών «ανήκει στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τις φονταμενταλιστικές μαριονέτες του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας.

«Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό από τις δηλώσεις των Μπους και Μπλερ ποιος ωφελείται από τις βόμβες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας. «Οι δύο ηγέτες του ιμπεριαλισμού κοιτούν το λουτρό αίματος στην Ισταμπούλ και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για "πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας". Οι βόμβες ωφελούν τον ιμπεριαλισμό και εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να καταδικάσουν την Τουρκία να προσδεθεί ακόμη περισσότερο στο άρμα των ΗΠΑ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σήμερα, αυτοί που αντιστέκονται στο Ιράκ αρχίζουν να αποκαλούνται "αντάρτες" και όχι "τρομοκράτες", τα αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν αρχίσει εκ νέου να βομβαρδίζουν ιρακινές πόλεις, και η συμμαχία της κατοχής περιπίπτει σε αδιέξοδο. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα βρήκε μια νέα δικαιολογία που βασίζεται στον τρόμο», τονίζει το ΚΚ Τουρκίας.

«Στον καπνό από τις εκρήξεις, μπορεί κανείς να διαβάσει "Η μοίρα της Τουρκίας είναι η ίδια με αυτή των ΗΠΑ και του Ισραήλ". Η χώρα μας εξωθείται στο διαβολικό μέτωπο του ιμπεριαλισμού. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι επιθέσεις συνέβησαν την ίδια στιγμή που καταρτιζόταν ένα πρόγραμμα αποστολής στρατευμάτων και ενός κυβερνήτη στο Αφγανιστάν από την Τουρκία. Η νέα απαραίτητη δικαιολογία ώστε να προετοιμαστεί η τουρκική κοινή γνώμη να συνταχθεί με την υποταγή στις ΗΠΑ ή την καταδίκη της στην υποταγή, αποκομίζεται από το αίμα του λαού μας», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Οι φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δημιουργήθηκαν με στόχο να αποτελέσουν μαριονέτες των ΗΠΑ, και σήμερα συνεχίζουν να υπηρετούν τους αφέντες τους. Οσο είναι σαφές ότι οι επιθέσεις της Ισταμπούλ βοήθησαν τις ΗΠΑ, είναι άλλο τόσο ξεκάθαρο ότι οι φονταμενταλιστές δεν είναι ανεξάρτητοι παράγοντες. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και οι φονταμενταλιστές μαριονέτες τους έπνιξαν την Τουρκία στο αίμα. Κι ενώ το αίμα του λαού μας χύνεται, η χώρα μας κυβερνάται από ένα συνασπισμό υπέρ των ΗΠΑ και του φονταμενταλισμού», προσθέτει το ΚΚ Τουρκίας.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στα αγαπημένα πρόσωπα αυτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, και καλεί το πατριωτικό κοινό να παραστεί στις κηδείες, να δείξει τη δύναμη και την αλληλεγγύη του στον ιμπεριαλισμό και τις μαριονέτες του».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανική ... «ικανοποίηση»

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΓΙΕΝΑ.--

Την «ικανοποίησή του» εξέφρασε χτες ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός των πεζοναυτών Πίτερ Πέις, για την «πρόοδο» στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν. Οσο για τα προβληματάκια που συναντά η δοτή κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι (400 νεκροί από τα τέλη του καλοκαιριού, αδυναμία ελέγχου της χώρας, κλπ.), ο Πέις αρκέστηκε να πει πως οι επιθέσεις που αποδίδονται σε μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της «Αλ Κάιντα» «αποτελούν πράξεις απελπισίας, διότι ξέρουν ότι ηττώνται». Ο ΟΗΕ, που απέσυρε τους εργαζομένους του από το Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν πριν μερικές μέρες, και οι γονείς της 29χρονης εργαζόμενης στην Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες Μπετίνα Γκουαλάρ, που την κήδεψαν προχτές στην Καμπούλ κατά την επιθυμία της, δεν είναι γνωστό αν συμμερίζονται την άποψη.

Στο μεταξύ, η Γερμανία άφηνε χτες να εννοηθεί ότι «ελπίζει» πως θα απαλλαγεί από τους 70 χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που ζουν στο έδαφός της (!) νωρίς το 2004. Ο Οτο Σίλι είπε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει» πως το Αφγανιστάν παραμένει ασταθές, αλλά οι πρόσφυγες μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, όπου θα προστατεύονται από τους ...Γερμανούς της «ειρηνευτικής δύναμης». Οι πρόσφυγες δεν εξέφεραν γνώμη, προφανώς αναζητώντας τα λόγια για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org