ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Να αποτρέψουμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία»

Από φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2018 που απέτρεψαν την επιχειρούμενη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας
Από φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2018 που απέτρεψαν την επιχειρούμενη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας
Σε συναγερμό καλεί τους φοιτητές, προκειμένου να μην περάσει η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Αναφέρεται αναλυτικά στο τι ισχύει και τι δρομολογείται αναφορικά με την παιδαγωγική επάρκεια και τα νέα εμπόδια που προστίθενται μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος.

Το ΜΑΣ σημειώνει πως παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια είναι η πιστοποίηση που διασφαλίζει ότι κάποιος έχει τα τυπικά προσόντα για να διδάξει στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για να μπορέσει να προσληφθεί ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος στο σχολείο, αλλά και ως εκπαιδευτικός από ιδιωτικούς φορείς (π.χ. φροντιστήρια). Τώρα η επάρκεια είναι επαγγελματικό δικαίωμα που απορρέει από το πτυχίο.

Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, «η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια από το πτυχίο μας, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος! Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο αναφέρονται τα εξής:

1) Ολοι οι φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους, δεν θα αποκτούμε πλέον τη διδακτική - παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου μας, αλλά θα αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε επιπλέον "ειδικό πρόγραμμα, κατ' ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων". Ουσιαστικά προσαυξάνουν κατά ένα έτος τη διάρκεια φοίτησης!

2) Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα (1) σε κάθε ΑΕΙ, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής. Με βάση τον νόμο, "η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος", ενώ θεσπίζονται επιπλέον κριτήρια εισδοχής, όπως ο βαθμός πτυχίου, η επίδοση σε συνέντευξη, ακόμα και το "ενδιαφέρον του υποψηφίου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, όπως τεκμαίρεται από το σύνολο των προσόντων και δραστηριοτήτων που υποβάλλει με την αίτησή του". Οχι μόνο μας αφαιρούν την παιδαγωγική επάρκεια αλλά για να την αποκτήσουμε πρέπει πρώτα να συλλέξουμε δεκάδες άλλα πιστοποιητικά επί πληρωμή!

3) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότηση του νέου ειδικού αυτού προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη! Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας, όπως το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700 ευρώ! Κι όπως υπαγορεύουν οι νόμοι της αγοράς, τώρα που θα ανέβει η ζήτηση, θα ανέβουν και οι τιμές!

4) Για τη δημιουργία αυτών των "ειδικών προγραμμάτων" θα πληρώσουμε διπλά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει 13,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ! Δηλαδή, οι οικογένειές μας θα πληρώσουν για να χάσουμε την επάρκεια και να την αγοράζουμε με πανάκριβα σεμινάρια εκτός πτυχίου!

5) Το κράτος, από τη μια, θεσπίζει πρακτική άσκηση για την απόκτηση της επάρκειας και, από την άλλη, δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων, ειδικά για μαθήματα όπως της Χημείας, των Οικονομικών, της Γεωλογίας/Γεωγραφίας, εξαιτίας των περιορισμένων ωρών διδασκαλίας».

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους φοιτητές δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την Εκπαίδευση, αφού ανοίγει τον δρόμο για απόσπαση και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας!!».

«Η υποβάθμιση των πτυχίων μας δεν θα περάσει!»

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολογίου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση. Δηλαδή, στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε τη γνώση, αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση, με βάση τα "δημοσιονομικά περιθώρια", τις επιταγές της ΕΕ (πάγωμα διορισμών) και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση για τα σχολεία! Ταυτόχρονα, με τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων θέλουν να καλύψουν τα κενά χωρίς να προσλάβουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό της κατάλληλης ειδικότητας.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και την επαγγελματική μας προοπτική!

Το 2018, μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Οπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο!».

«Η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας δεν θα περάσει! Συντονιζόμαστε πανελλαδικά όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η οποία καλεί όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους σε:

  • Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και τμήματα για να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές και να οργανώσουν μαζί την πάλη τους
  • Κινητοποιήσεις στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των Τμημάτων. Να μην εφαρμόσουν την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας.
  • Συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στα Προπύλαια στις 12 μ.

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωράμε σε πανελλαδικό συντονισμό. Καταθέτουμε στη Βουλή το αίτημα να καταργηθεί η διάταξη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Διεκδικούμε:

-- Οχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας!

-- Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-- Στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών.

-- Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.

-- Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

-- Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!».


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη

Μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, φοιτητές, μαθητές και γονείς, απαιτώντας την κάλυψη των ελλείψεων σε σχολεία και σχολές.

«Δεν "προσαρμοζόμαστε", αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής, Πληροφορικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ, Μηχανικών του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών που καλούν στην κινητοποίηση και διεκδικούν: Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα. Παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο.

Εξάλλου, στα πανεπιστήμια οι ελλείψεις και τα προβλήματα φάνηκαν από την πρώτη μέρα, με τα σοκαριστικά περιστατικά των τραυματισμών φοιτητών στο ΑΠΘ και στο λεωφορείο για τη Φιλοσοφική της Αθήνας, όπου οι φοιτητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα αμφιθέατρα και στα δρομολόγια... Φαίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις φοιτητικές εστίες που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το 10% των φοιτητών που μετακινούνται σε άλλη πόλη, ενώ στην πλειοψηφία τους έχουν μεγάλα προβλήματα υποδομών και παλαιότητας. Και σαν να μη φτάνουν αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την καταδικασμένη από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και τις αντιδραστικές διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι, υπονομεύοντας τις σπουδές τους με μια πανσπερμία τίτλων και πιστοποιητικών και οικοδομώντας ένα πιο αντιδραστικό σύστημα διοίκησης, με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, στα σχολεία φουντώνει η ανασφάλεια για το ρεύμα και τη θέρμανση με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, απασχολεί τους μαθητές το κόστος των τιμών στα κυλικεία, οι ελλείψεις βιβλίων σε ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε διάφορες ειδικότητες και ιδιαίτερα στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία. Ετσι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές να κατέβουν στους δρόμους, με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, αλλά και στα σπίτια τους, από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής που, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Μπουχτίσαμε να ακούμε ότι τα σχολεία λειτουργούν μια χαρά» και ζούμε μια άλλη πραγματικότητα, ενώ: Παραμένουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, Ειδικής Αγωγής, καθαριστριών, κ.ά. στα σχολεία. Οσο πλησιάζει ο χειμώνας ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για το αν τα σχολεία μας φέτος θα είναι ζεστά. Αγχωνόμαστε με το νέο εξεταστικό και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κάνει το Λύκειο πιο ανταγωνιστικό και γεμίζει άγχος τους εφήβους. Φοβόμαστε μια νέα έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς τα σχολεία άνοιξαν χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας, χωρίς τακτά δωρεάν test».

Αγωνιστικά ραντεβού σε άλλες πόλεις τη Δευτέρα

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Βιολογικού, ΜΜΕ, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Χωροταξίας και Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, όπως και ο ΣΟΦΕΘ, οργανώνουν τη Δευτέρα μέρα δράσης, με κινητοποιήσεις στις Κοσμητείες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποίηση για τη φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών, στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Επίσης, καλούν σε σύσκεψη για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Χημικού, ΤΕΠΕΚΕ, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Σχολής Μηχανικών ΠΑΠΕΛ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Λογοθεραπείας, Πολιτικών Μηχανικών και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών καλούν σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, καθώς και σε συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην Καβάλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής καλούν στις 5 μ.μ. σε συλλαλητήριο στο δημαρχείο και στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Στην Ξάνθη, οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών και Φοιτητών Ξάνθης καλούν σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής, στις 12.30 μ.μ.

Στην Κοζάνη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών ΗΥ, Μηχανολόγων, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και η Επιτροπή Φοιτητών Φλώρινας καλούν σε συλλαλητήριο στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ