Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη

Μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, φοιτητές, μαθητές και γονείς, απαιτώντας την κάλυψη των ελλείψεων σε σχολεία και σχολές.

«Δεν "προσαρμοζόμαστε", αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής, Πληροφορικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ, Μηχανικών του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών που καλούν στην κινητοποίηση και διεκδικούν: Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα. Παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο.

Εξάλλου, στα πανεπιστήμια οι ελλείψεις και τα προβλήματα φάνηκαν από την πρώτη μέρα, με τα σοκαριστικά περιστατικά των τραυματισμών φοιτητών στο ΑΠΘ και στο λεωφορείο για τη Φιλοσοφική της Αθήνας, όπου οι φοιτητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα αμφιθέατρα και στα δρομολόγια... Φαίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις φοιτητικές εστίες που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το 10% των φοιτητών που μετακινούνται σε άλλη πόλη, ενώ στην πλειοψηφία τους έχουν μεγάλα προβλήματα υποδομών και παλαιότητας. Και σαν να μη φτάνουν αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την καταδικασμένη από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και τις αντιδραστικές διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι, υπονομεύοντας τις σπουδές τους με μια πανσπερμία τίτλων και πιστοποιητικών και οικοδομώντας ένα πιο αντιδραστικό σύστημα διοίκησης, με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, στα σχολεία φουντώνει η ανασφάλεια για το ρεύμα και τη θέρμανση με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, απασχολεί τους μαθητές το κόστος των τιμών στα κυλικεία, οι ελλείψεις βιβλίων σε ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε διάφορες ειδικότητες και ιδιαίτερα στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία. Ετσι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές να κατέβουν στους δρόμους, με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, αλλά και στα σπίτια τους, από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής που, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Μπουχτίσαμε να ακούμε ότι τα σχολεία λειτουργούν μια χαρά» και ζούμε μια άλλη πραγματικότητα, ενώ: Παραμένουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, Ειδικής Αγωγής, καθαριστριών, κ.ά. στα σχολεία. Οσο πλησιάζει ο χειμώνας ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για το αν τα σχολεία μας φέτος θα είναι ζεστά. Αγχωνόμαστε με το νέο εξεταστικό και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κάνει το Λύκειο πιο ανταγωνιστικό και γεμίζει άγχος τους εφήβους. Φοβόμαστε μια νέα έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς τα σχολεία άνοιξαν χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας, χωρίς τακτά δωρεάν test».

Αγωνιστικά ραντεβού σε άλλες πόλεις τη Δευτέρα

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Βιολογικού, ΜΜΕ, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Χωροταξίας και Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, όπως και ο ΣΟΦΕΘ, οργανώνουν τη Δευτέρα μέρα δράσης, με κινητοποιήσεις στις Κοσμητείες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποίηση για τη φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών, στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Επίσης, καλούν σε σύσκεψη για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Χημικού, ΤΕΠΕΚΕ, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Σχολής Μηχανικών ΠΑΠΕΛ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Λογοθεραπείας, Πολιτικών Μηχανικών και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών καλούν σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, καθώς και σε συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην Καβάλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής καλούν στις 5 μ.μ. σε συλλαλητήριο στο δημαρχείο και στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Στην Ξάνθη, οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών και Φοιτητών Ξάνθης καλούν σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής, στις 12.30 μ.μ.

Στην Κοζάνη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών ΗΥ, Μηχανολόγων, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και η Επιτροπή Φοιτητών Φλώρινας καλούν σε συλλαλητήριο στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ