ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επιδρομή

Αμερικανικό μαχητικό την ώρα που επιστρέφει από την «περιπολία»

Associated Press

Αμερικανικό μαχητικό την ώρα που επιστρέφει από την «περιπολία»
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Την πραγματοποίηση της αιματηρότερης επιδρομής από τη λήξη της επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου» κατήγγειλε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Τόσο το Πεντάγωνο όσο και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν ότι έπληξαν τον οποιοδήποτε στόχο κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων περιπολιών που πραγματοποιούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και, τουλάχιστον, 11 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια απρόκλητου βομβαρδισμού ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η επιδρομή σημειώθηκε στην πόλη Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, την Τρίτη. Μάλιστα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες τόσο από τις κηδείες των νεκρών όσο από τους τραυματίες που νοσηλεύονται, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.

Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενης, της αιματηρής επιδρομής, περιπολίας, η ιρακινή αεράμυνα έπληξε ένα συμμαχικό αεροσκάφος στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο Ιράκ. Σε ανάλογες «αμυντικές» επιδρομές, από τον τερματισμό της «Αλεπούς της Ερήμου» τις πρώτες ημέρες του 1999, έχουν χάσει τη ζωή τους, με συντηρητικούς υπολογισμούς, 300 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000, ενώ συνήθως οι συμμαχικές δυνάμεις διαψεύδουν την πραγματοποίησή τους.

Τόσο, η πραγματοποίηση επιδρομής όσο και το πλήγμα στο συμμαχικό αεροσκάφος διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη, αλλά και από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Και στις τρεις ανακοινώσεις υπογραμμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, μόνο, η συνηθισμένη περιπολία ρουτίνας.

Οξύνονται τα πνεύματα για τις «κυρώσεις»

Εντείνονται, από όλα τα «μέτωπα», οι πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στην κατεύθυνση της ολικής άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επανάληψη της σχετικής συνεδρίασης, με θέμα την αμερικανο - βρετανική πρόταση για αντικατάσταση του υπάρχοντος ανθρωπιστικού προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων από καθεστώς «έξυπνων κυρώσεων», δύο παραιτηθέντες υπεύθυνοι του προγράμματος επισημαίνουν ότι και η νέα πρόταση είναι «στάχτη στα μάτια» και συντελεί σε μια γενοκτονία.

Μετά την ολοκλήρωση πολυήμερης περιοδείας τους στο Ιράκ, οι πρώην επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος, Χανς φον Σπόνεκ και Ντένις Χάλλιντεϊ (ο πρώτος παραιτήθηκε το 2000, ο δεύτερος το 1998) υπογραμμίζουν ότι η παράταση του εμπάργκο προκαλεί τη γενοκτονία του ιρακινού λαού, παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ και τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και τη Συνθήκη της Γενεύης. Οι δύο αξιωματούχοι απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βελτίωσης της κατάστασης του ιρακινού λαού μέσα από την πρόταση των «έξυπνων κυρώσεων».

Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός ανακοίνωνε τα εγκαίνια εμπορικής αποστολής στη Βαγδάτη, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και ενισχύοντας τους ισχυρισμούς διπλωματικών πηγών, που τόνιζαν ότι οι γείτονες, στο Ιράκ, χώρες (Τουρκία, Συρία και Ιορδανία) έχουν, ήδη, εκφράσει την αντίρρησή τους προς την εφαρμογή «έξυπνων κυρώσεων». Η στάση τους αιτιολογείται στη βάση των τεράστιων οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί από το εμπάργκο, της απειλής του Ιράκ να τους διακόψει την παροχή φθηνού πετρελαίου, αλλά και στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια της κοινής τους γνώμης για το δράμα του ιρακινού λαού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πληθαίνουν τα θύματα και οι αλληλοκατηγορίες για την εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Την προσήλωσή τους στην εκεχειρία, που πέτυχε ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, επαναδιατύπωσαν τόσο η ισραηλινή ηγεσία όσο και η παλαιστινιακή, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές όξυναν τις αλληλοκατηγορίες για εκατέρωθεν καταπάτησή της. Τα επεισόδια βίας συνεχίστηκαν σποραδικά και δύο ακόμη νεκροί, ένας έποικος και ένας Παλαιστίνιος, προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων της εκεχειρίας, που έφθασε τους δέκα νεκρούς.

Με μια ανακοίνωση - «κατηγορώ» σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, που κατέληξε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην εκεχειρία που επιτεύχθηκε στα μέσα της περασμένης βδομάδας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η «Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της, ούτε για τη μείωση των επιπέδων βίας, ούτε για την καταστολή της τρομοκρατίας, ούτε για τη σύλληψη των τρομοκρατών», ενώ επισημαίνεται ότι «το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να υπερασπίσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του», χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς προθέσεις της ισραηλινής ηγεσίας.

Οπως τόνιζαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, στη νέα συνάντηση ασφαλείας, που είχε προγραμματιστεί, για χτες το απόγευμα, της ισραηλινής αντιπροσωπείας με τους Παλαιστινίους ομολόγους της, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο σχέδιο αποχωρήσεων του ισραηλινού στρατού. Εντούτοις, συμπλήρωναν ότι καμία από τις αποχωρήσεις αυτές δε θα πραγματοποιηθεί, αν δεν τερματιστούν πλήρως τα επεισόδια βίας, ενώ παράλληλα υπενθύμιζαν ότι η ενδιάμεση περίοδος ηρεμίας των 6 εβδομάδων που προβλέπεται από το σχέδιο Τένετ, δεν έχει αρχίσει, ακόμη, να «μετρά» και ούτε πρόκειται όσο συνεχίζονται οι πράξεις βίας.

Από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Αβραάμ Μπεργκ, αφού ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για την απόφαση τήρησης της εκεχειρίας, τόνιζε ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παντού υπάρχουν όρια και δεν μπορεί η ισραηλινή ηγεσία να παραμένει μόνη της σε μια εκεχειρία». Από την πλευρά του, ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλάμβανε την επιμονή της Ουάσιγκτον στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Τένετ. Από καμία πλευρά, πάντως, δε σχολιάστηκαν οι δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν, που μεταφέρθηκαν από τον ισραηλινό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως «οι ταραχές στα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος για την ύπαρξη του Ισραήλ και την ανεξαρτησία, που άρχισε το 1948, δεν έχει τελειώσει».

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Από το Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την τήρηση της εκεχειρίας». Επανέλαβε, όμως, ότι η ισραηλινή πλευρά παραβιάζει διαρκώς τη συμφωνία, αφού δεν έχει άρει τον οικονομικό αποκλεισμό, δεν έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της, τα οποία βάλλουν κατά παλαιστινιακών στόχων, αποδίδοντας στους εποίκους το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη βία.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει όλα τα στοιχεία που διαθέτει για τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα. Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και της ασάφειας της αμερικανοτευχθείσας εκεχειρίας είναι ότι τόσο ο επικεφαλής της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, όσο και το ηγετικό της στέλεχός της Ζαϊντ Αμπού Αϊν, δήλωναν ότι «ουδέποτε η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε πως η εκεχειρία ισχύει και για τους εποίκους που βρίσκονται σε κατειλημμένο έδαφος».

Σταθερή η ένταση

Λίγο πριν φθάσει στην είσοδο του εποικισμού Σχομέσχ, στη Δυτική Οχθη, έπεσε νεκρός ένας κάτοικός του από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε διερχόμενο αυτοκίνητο. Λίγη ώρα αργότερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, λίγο έξω από τη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό δρόμου, στην οποία συμμετείχαν Γάλλοι και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο αγρότης ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ, που συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό.

Βόμβα εξερράγη, χτες το πρωί, στην πόλη Χαντέρα, του Βορείου Ισραήλ, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Αγνωστες παραμένουν και οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε έκρηξη σε κατάστημα κινητών τηλεφώνων, στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, που φέρεται να είναι μέλος της Φατάχ, νοσηλεύεται φρουρούμενος. Τέλος, οι παλαιστινιακές αρχές κατήγγειλαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην περιοχή Καράρα, κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ της Λωρίδας της Γάζας, που βρίσκεται υπό παλαιστινιακή κυριαρχία, από την οποία δεν αποχώρησαν.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εκρήξεις βομβών

ΜΟΣΧΑ.-

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν την Τρίτη, 19 του Ιούνη, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Τσετσενίας Γκουντερμές, 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, όταν εξερράγησαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Βίκτορ Νταχνόφ. Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε ένα αστυνομικό τμήμα της πόλης, όπου εδρεύει και η κυβέρνηση της Τσετσενίας. Ο Νταχνόφ πρόσθεσε ότι οργανωτές αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών είναι οι Τσετσένοι αντάρτες του Αρμπί Μπαράγεφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και δύο Τσετσένοι πολίτες. Από τους τραυματίες οι 16 είναι στρατιώτες των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών και δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ενας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε άλλο όχημα βρέθηκε και μια τέταρτη βόμβα που είχε προγραμματιστεί να εκραγεί αργότερα και η οποία απενεργοποιήθηκε από την Αστυνομία. Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο τοπικές δικαστικές πηγές, υποστήριξε ότι η δεύτερη και η τρίτη βόμβα είχαν προγραμματιστεί, ώστε από την έκρηξή τους να πληγούν όσοι θα είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τα θύματα της πρώτης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν 8 υπόπτους.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τα γεγονότα και παρακολουθεί τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές. Για την παροχή βοήθειας στη διερεύνηση των τρομοκρατικών ενεργειών στην Τσετσενία κατέφθασε στο Γκουντερμές ο αναπληρωτής γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας για τη Νότια ομοσπονδιακή περιφέρεια Σεργκέι Φριντίνσκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ