ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Στο Σύνταγμα σήμερα η κεντρική σκηνή

Στην πλατεία Συντάγματος στήνεται σήμερα η κεντρική σκηνή, το σκηνικό της διαμάχης κυβέρνησης και Ιεραρχίας και του αποπροσανατολισμού του λαού, με αφορμή το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Στις 7 μ.μ. ξεκινάει η «λαοσύναξη», με ομιλητή τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στο μεταξύ, ενόψει και της σημερινής συγκέντρωσης, έχουν παγώσει οι όποιες άλλες κινήσεις και όλοι παραπέμπουν μετά από αυτήν.

Ωστόσο, υπήρξε χθες το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό με αφορμή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για ένταξη της Ελλάδα στην ΟΝΕ, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως χειρονομία προσέγγισης της Ιεραρχίας προς την κυβέρνηση. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης χτες, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ότι «δεν αποκλείουμε κανένα διάλογο με την Εκκλησία για οποιοδήποτε θέμα άπτεται των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, όχι, όμως, για τις ταυτότητες, το οποίο είναι θέμα αποκλειστικά της πολιτείας».

Χτες, επίσης ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της συγκέντρωσης, έδωσε, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για τις προετοιμασίες και τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εκκλησίας, θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα. Μέχρι χθες από μητροπόλεις της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας είχε γίνει γνωστό ότι είχαν ναυλωθεί για να μεταφέρουν πιστούς περισσότερα από 1.500 λεωφορεία. Ο μητροπολίτης Δανιήλ ανέφερε ότι η συγκέντρωση δε θα έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και πολιτικά χαρακτηριστικά και οι συγκεντρωμένοι δε θα φέρουν εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα, αλλά μόνο ελληνικές σημαίες.

Το πρόβλημα, όμως, για την εκκλησιαστική ηγεσία είναι τι γραμμή θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα του σημερινού συλλαλητηρίου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως κορύφωση των αντιδράσεων, με δεδομένη και τη στάση της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, συγκαλείται τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία και θα ασχοληθεί με τις επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που υπάρχουν προσανατολίζουν σε τρεις κατευθύνσεις: Πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στις νέες ταυτότητες, πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ανά νομό, έκδοση ταυτοτήτων από την Εκκλησία με αναγραφή του θρησκεύματος.

Την ίδια ώρα, υπήρξε εκ νέου εμπλοκή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, το οποίο, σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, φέρεται να εκφράζει τη δυσφορία του, γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος παραγνώρισε τις υποχρεώσεις της και έκανε κατάχρηση της «αυτοκεφαλίας» της. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ζητήθηκε από όλα τα ορθόδοξα πατριαρχεία συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις της ελλαδικής Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλογη συζήτηση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Επισημαίνεται δε ότι ο τόμος του 1850 προβλέπει ρητά πως για θέματα μεγάλης σημασίας η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υποχρέωση να αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή συγκέντρωση της Εκκλησίας στην πλατεία Συντάγματος. Η Τροχαία ανακοίνωσε ότι από τις τρεις το μεσημέρι θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία στους εξής δρόμους, όπως και στους κάθετους με αυτούς, μέχρι να τελειώσει η συγκέντρωση, ανάλογα με τον όγκο της και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Πρόκειται για την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Φιλελλήνων, Αμαλίας, Ολγας, λεωφόρο Συγγρού μέχρι την οδό Βούρβαχη. Στις οδούς Βασ. Σοφίας, από το «Χίλτον» μέχρι την Πανεπιστημίου, τις οδούς Σταδίου, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, την πλατεία Ομονοίας, την οδό Αγ. Κωνσταντίνου από πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την Ομόνοια. Στην Πατησίων από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την Πανεπιστημίου και στην οδό Πειραιώς από Ιερά Οδό μέχρι την Ομόνοια.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δυναμικό «παρών»

Δυναμικό «παρών» και στο σημερινό συλλαλητήριο του σκοταδισμού θα δώσει η ΝΔ, τόσο με την παρουσία όλων σχεδόν των βουλευτών όσο και με την «οργανωμένη» κάθοδο μελών και οπαδών της. Επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευσή της με την Εκκλησία, η ηγεσία της ΝΔ έχει ουσιαστικά ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στελεχών και οπαδών της, αφού από τη μια θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάλογο με την Εκκλησία και από την άλλη προτείνει ως βάση του διαλόγου την πρότασή της για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η επίσημη θέση της ΝΔ για το συλλαλητήριο είναι ότι «δε μετέχουμε επίσημα, αλλά ως πολίτες»(!), ενώ θεωρεί πως το συλλαλητήριο είναι μια μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση για να «επιστρέψει στο διάλογο». Οι διαφωνίες που εκφράζουν, χωρίς ιδιαίτερη επιμονή είναι αλήθεια, ορισμένα ηγετικά στελέχη (Αλογοσκούφης, Ντ. Μπακογιάννη) για τη θέση του κόμματος στο θέμα των ταυτοτήτων, δεν αλλάζουν καθόλου τη γενική εικόνα ούτε επηρεάζουν τη «βάση» του κόμματος, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται να στηρίζει τις επιλογές του Χριστόδουλου. Αυτό υπαινίχθηκε με σαφήνεια και ο Στ. Μάνος, ο οποίος σε συνέντευξή του χτες στο «Εθνος» υποστήριξε ότι «τώρα, στις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ, εκτός από τα ονόματα του κ. Αβραμόπουλου, του κ. Σουφλιά, της κ. Μπακογιάννη, θα πρέπει να προστεθεί και το όνομα του κ. Χριστόδουλου»! Μάλιστα, ο Στ. Μάνος εκτίμησε ότι ο λόγος της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καθαρός, με αποτέλεσμα να απειλείται με πολιτική επικάλυψη, γιατί οι οπαδοί της «είναι εύκολο να παρασυρθούν από τον πολιτικοποιημένο εκκλησιαστικό λόγο, ο οποίος διχάζει τους ανθρώπους».

Η αλήθεια για την επιστολή Ντρέκου

Τις διαφωνίες του με την πολιτική του ΚΚΕ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Αντώνης Ντρέκος - παρά και ενάντια στο Καταστατικό του Κόμματος, όπως και ο ίδιος ομολογεί - μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ και της βοηθητικής Επιτροπής για την προετοιμασία των θέσεων για το 16ο Συνέδριο.

Παίρνοντας αφορμή, όπως σημειώνει, από πρόσφατα δημοσιεύματα («Καρφί» της περασμένης βδομάδας, «Αυγή» και «Παρόν» της Κυριακής και «Εξουσία» της Τρίτης), που τον παρουσίαζαν να διαφωνεί και να έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή Θέσεων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα αυτά σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του. Συμπληρώνει, επίσης, πως έχει «καταθέσει - και εγγράφως με πολυσέλιδο σημείωμα - τις απόψεις και τις ενστάσεις» του, «για βασικές πλευρές της πολιτικής του ΚΚΕ» και, ακόμη, πως αιτία της αποχώρησής του από την Επιτροπή αποτέλεσε η κατηγορηματική απόρριψη, εκ μέρους της, ακόμη και να συζητηθούν οι απόψεις του.

Σημειώνουμε πως η Επιτροπή Θέσεων έχει οριστεί και λειτουργεί συστηματικά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, με σκοπό να βοηθήσει το ΠΓ στην επεξεργασία και προετοιμασία των θέσεων για το 16ο Συνέδριο.

Μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, οι εργασίες της προχωρούσαν φυσιολογικά, χωρίς κανένα πρόβλημα ή την παρουσία διαφωνιών. Μετά τις εκλογές κι ενώ το έργο της Επιτροπής είχε σε μεγάλο βαθμό προχωρήσει, ο Αντ. Ντρέκος κατέθεσε ξαφνικά το πολυσέλιδο κείμενο, που αναφέρει στη δήλωσή του.

Η Επιτροπή σημείωσε μεν τον ξαφνικό και απρόσμενο χαρακτήρα της ενέργειας, αλλά δεν αρνήθηκε να συζητήσει τις απόψεις αυτές, καθώς θα ολοκλήρωνε την πρόταση σχεδίου θέσεων προς το ΠΓ. Κάλεσε, μάλιστα, τον Αντ. Ντρέκο να παραμείνει ως μέλος της, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε και αποχώρησε μόνος του απ' αυτήν.

Ακολούθησαν τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα και, χτες, η δημόσια δήλωση του Αντώνη Ντρέκου, έτσι που βάσιμα να δημιουργεί υπόνοιες για μεθόδευση των συγκεκριμένων ενεργειών.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Τρώει» το κοκορέτσι

«Εξιλαστήριο θύμα» των τεχνοκρατών των Βρυξελλών γίνεται το ελληνικό κοκορέτσι και σπληνάντερο. Αντί να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην παραγωγή μολυσμένων ζωοτροφών που παράγουν στο όνομα της κερδοσκοπίας τα βιομηχανικά «τέρατα» της ΕΕ, η Κομισιόν προχωράει στην απαγόρευση των παραπάνω εδεσμάτων, στο όνομα δήθεν της προστασίας των καταναλωτών από την ασθένεια των τρελών αγελάδων!

Οπως όλα δείχνουν, από την 1η Ιούλη θα ισχύσει τελικά η απαγόρευση σε όλα τα κράτη - μέλη στην κατανάλωση ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (σπλήνα, μυαλά, κεφαλάκια) - όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν κατέληξε σήμερα σε απόφαση σχετικά με την πρόταση αυτή. Ετσι, σύμφωνα με την κοινοτική διαδικασία, το θέμα παραπέμπεται και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός δεκαπενθημέρου θα νομοθετήσει και θα επιβάλει την απαγόρευση. Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία, αλλά ούτε και να απορριφθεί με την απλή πλειοψηφία των κρατών - μελών και ως εκ τούτου θα ισχύσει η απαγόρευση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά όλα τα ζώα ηλικίας μεγαλύτερης των 12 μηνών. Για τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή κάτω των 12 μηνών θα απαγορεύεται η κατανάλωση μόνο της σπλήνας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
«Νεοφιλελεύθερος σκοταδισμός»

«Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση που οργανώνει ο κ. Χριστόδουλος αποτελεί μια απόπειρα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας - που ήδη στηρίζει τις κυρίαρχες αστικές πολιτικές, επαινώντας το οικονομικό και "αναπτυξιακό" μοντέλο της παγκοσμιοποίησης - να διεκδικήσει άμεσο πολιτικό ρόλο και να εμποδίσει μακροπρόθεσμα κάθε αλλαγή στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Κομμουνιστική Ανανέωση», αναφορικά με τη σημερινή «λαοσύναξη» στην πλατεία Συντάγματος. Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Στην ουσία η ηγεσία της εκκλησίας, με τις "λαοσυνάξεις" επιχειρεί όχι απλά ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ταυτοτήτων, αλλά να εμποδίσει τον επιβεβλημένο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, το μόνο αναγκαίο και ώριμο από καιρό αίτημα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση Σημίτη, που όσο επιθετική είναι απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, τόσο υποχωρητική είναι στις αιτιάσεις των συντηρητικών δυνάμεων, έχει ήδη, μέσω κυβερνητικών στελεχών, που αναφέρονται στους "φωταδιστές" κλπ., στείλει το μήνυμα στη σκοταδιστική ιεραρχία, ότι ο "εκσυγχρονισμός" της αρχίζει και τελειώνει στη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες».

Το νέο Δοικητικό Συμβούλιο της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Δημοκρατική Μέριμνα», που εκλέχτηκε από τη γενική συνέλευση, στις 31 του Μάη 2000, συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Παντείου

Α΄ Αντιπρόεδρος: Κατίνα Ζαχαράτου

Β΄ Αντιπρόεδρος: Μιχάλης Γραμματικάκης

Γενική Γραμματέας: Δανάη Ψιλοπούλου

Ταμίας: Φρανς Σταματάτου

Ειδική γραμματέας: Φραντζέσκα Κωνσταντινίδου

Μέλη: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Ευγενία Μπασκόζου, Ιωάννα Παπαγεωργάκη, Αντωνία Χαρατσίδου, Χριστίνα Ευαγγελίδου, Νικόλαος Ριζάκος και Σοφία Φρογκάτ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ