ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο σκληρά αντιλαΐκά μέτρα

Θεματοφύλακας των νέων «εθνικών στόχων» και ένθερμος προπαγανδιστής σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής με αφορμή την επισημοποίηση της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Από το Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε «να βγει πιο μπροστά» από τον Κ. Σημίτη και να πλειοδοτήσει στην άμεση λήψη αντιλαϊκών μέτρων, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει πανηγυρικά ότι ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και σύρεται πίσω από αυτή. Στόχος μας, είπε ο Κ. Καραμανλής, είναι η ουσιαστική οικονομική σύγκλιση, η οποία θα επιτευχθεί «μόνο με οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να επιφέρει μια πολιτική φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης» (σ.σ. το τελευταίο επαναλαμβάνεται διαρκώς, γιατί αποτελεί το φύλλο συκής του «μεσαίου χώρου»).

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών πρόσθεσε ότι επείγει η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και του σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματός του πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά και να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις». Αναφερόμενος στη νέα διακυβερνητική προσπάθησε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα λέγοντας ότι «η ανάγκη για περισσότερη αποτελεσματικότητα της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζει με το σεβασμό της ισοτιμίας και της θεσμικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων των κρατών - μελών». Ειδικά για την Κοινή Εξωτερική και Αμυνα δε δίστασε να τονίσει ότι «η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο»!

Ο Στ. Μάνος

«Αποκαλυπτικός» για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται υπήρξε ο Στ. Μάνος, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει ότι με τη συμμετοχή στην ΟΝΕ η Ελλάδα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και τώρα «μπορούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό»! Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές προσδιορίζει ως μεγαλύτερη την κατάργηση κάθε είδους κρατικών μονοπωλίων με σημαντικότερο αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση των «κλειστών» επαγγελμάτων και η δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

ΔΗΚΚΙ
Πλήγμα για την παραγωγική οικονομία

«Η ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ έγινε με πολιτικά και όχι με οικονομικά κριτήρια». Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας την επικύρωση της ένταξης του εθνικού μας νομίσματος στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας είπε: «Το εισιτήριο δόθηκε στην Ελλάδα μετά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Ελσίνκι έναντι της Τουρκίας και μετά τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων που προωθήθηκαν και ανέλαβε την υποχρέωση να προωθήσει και τώρα η κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο παρασκήνιο, αλλά και μετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, είναι σημαντικές και θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην πραγματική παραγωγική οικονομία. Στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επιχειρηματίες».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατήγγειλε την κυβέρνηση «για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του λαού», ενώ την κάλεσε «σε ανοιχτό διάλογο, με την συμμετοχή όλων των κομμάτων».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναγκαιότητα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες

Τις «θετικές δυνατότητες που παρέχει στη χώρα μας» η συμμετοχή της δραχμής στη ζώνη του ΕΥΡΩ, προτάσσει ο Συνασπισμός στην ανακοίνωσή του για την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Τα δεινά που επιφυλάσσει η εξέλιξη αυτή για τον ελληνικό λαό ο ΣΥΝ εύσχημα και κομψά τα περιγράφει ως εξής: «Η Ελλάδα θα βρεθεί κάτω από πιο πιεστικές συνθήκες». Και συνεχίζει - επιχειρώντας να πείσει ότι οι κίνδυνοι είναι μεν υπαρκτοί αλλά αποτρέψιμοι, αν ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική, χωρίς να εξηγεί τι είδους και αν υπάρχουν περιθώρια άσκησής της - τονίζοντας: «γι' αυτό είναι ανάγκη να μη συνεχιστεί η μέχρι σήμερα πολιτική των μονόπλευρων θυσιών».

Και η ανακοίνωση κλείνει όπως ακριβώς άρχισε, προβάλλοντας την αναγκαιότητα - κατά τον ΣΥΝ - συμμετοχής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Τονίζεται συγκεκριμένα πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα σε όλες τις ευρωπαϊκές διαδικασίες» και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΣΥΝ καλεί τους λαούς να μετατρέψουν σε υπόθεση της πάλης τους την ΕΕ των μονοπωλίων, να παλέψουν για μια «ενωμένη Ευρώπη, με διαφορετική αρχιτεκτονική»!

ΓΣΕΕ
«Σημαντικός στόχος» η ΟΝΕ

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, για την «πλήρη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ», θεωρώντας μάλιστα ότι «δημιουργεί νέα δεδομένα για την οικονομική εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας».

Η ΓΣΕΕ αφού χαρακτηρίζει «σημαντικό στόχο» την επίτευξη της ΟΝΕ, προσθέτει ότι στηρίχτηκε κύρια στους εργαζόμενους. Για μία ακόμα φορά όμως, υποτάσσει τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων στη διατήρηση αυτού του επιτεύγματος, όπως και πρακτικά το έκανε με την υπογραφή της τελευταίας ΕΓΣΣΕ, με τις αυξήσεις «πείνας». Ετσι, μιλάει για αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, αλλά περιορίζεται να ζητήσει φορολογικές αλλαγές.

Επίσης, θεωρεί ότι πρέπει και οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν με τη σειρά τους στα βάρη, ζητώντας... αύξηση των επενδύσεών τους, βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας! Παράλληλα η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ του «διαλόγου και της συνεννόησης» με κυβέρνηση και φορείς..

Ο αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Α. Καλύβης, σε δήλωσή του χαρακτηρίζει επιθυμητό το στόχο της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και διαχωρίζει τη θέση του ως προς τη «νεοφιλελεύθερη πορεία» για την επίτευξη και διατήρησή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ