ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ειρήνης στο νησί

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου η ιδρυτική συνέλευση για τη σύσταση Επιτροπής Ειρήνης στη Λήμνο, που θα δρα στα πλαίσια και τις αρχές του καταστατικού της ΕΕΔΥΕ. Η συνέλευση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία εκπροσώπων μαζικών φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων του νησιού και οι εργασίες της «φιλοξενήθηκαν» στο Κυδάδειο κτίριο στη Μύρινα.

Στην ιδρυτική συνέλευση παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία αυτή και παρότρυνε τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το κίνημα της ειρήνης να αγκαλιάσει όσο γίνεται περισσότερους από τους κατοίκους της Λήμνου.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Φωτιάδης, μέσα από την ομιλία του, αναφέρθηκε στις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και στις κινήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ είναι πολεμικός επιθετικός σχηματισμός για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ καταρρίπτεται από τα ίδια τα γεγονότα ο ισχυρισμός ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε ως «αντίβαρο» στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας που πλέον έχει διαλυθεί.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο κύριος σχεδιασμός που προκύπτει από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι η εξάπλωσή του προς Ανατολάς, προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δηλαδή και έχει στόχο τόσο την εκμετάλλευση των λαών τους όσο και του φυσικού τους πλούτου. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση των ορυχείων του Κοσσόβου, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία αμερικάνικων και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, χωρίς να ρωτηθεί η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στην οποία τυπικά ανήκει η περιοχή.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι το Αιγαίο και η Λήμνος εντάσσονται στους σχεδιασμούς αυτούς που θέλουν την περιοχή «γκρίζα ζώνη» ώστε να εποπτεύεται πιο εύκολα από το ΝΑΤΟ. Να εποπτεύεται με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, ώστε να μην σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τη Μεσόγειο, προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν τα πετρέλαια του Καυκάσου και το φυσικό αέριο της περιοχής, όταν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σ' αυτά. Φραγμός, στα σχέδιά τους αυτά, που σε τελική ανάλυση στρέφονται ενάντια και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, μπορεί να μπει το φιλειρηνικό κίνημα.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε γόνιμος προβληματισμός και διάλογος και τελικά εκλέχτηκε 19μελές Γενικό Συμβούλιο και 7μελής Γραμματεία, η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής: Πρόεδρος Φώτης Κατσιούρας ταξίαρχος ε.α., Α` Αντιπρόεδρος Σπύρος Μακρυγιάννης πρώην έπαρχος, Β` Αντιπρόεδρος Βάϊος Καλιγέρης πρώην δημοτικός σύμβουλος αντισμήναρχος ε.α., Γραμματέας Κατρίτσης Γιώργος πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου, Ταμίας Μαρία Μπιργιώτου δικηγόρος, έφορος δημοσίων σχέσεων Πέτρος Παπούλκας συνταγματάρχης ε.α., μέλος Κώστας Πινάκος δημοτικός σύμβουλος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεκτίμητο υλικό - παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη έκθεση για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, που οργανώθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο παλιό δημαρχείο της Καλαμαριάς, μετά από πρωτοβουλία των Ελλήνων τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι οι άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους αποτύπωσαν στη διάρκεια του πολέμου, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο υλικό που αφήνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές αυτοί οι αφανείς συνδημιουργοί των τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι οποίοι όμως δεν απολαμβάνουν την προβολή όσων είναι μπροστά από την κάμερα.

Στη διάρκεια του τριήμερου παρουσίασαν σε βίντεο και φωτογραφίες τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που κατέγραψαν στην περίοδο του πολέμου κατά της Σερβίας. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής τόσο οι τεχνικοί όσο και οι δημοσιογράφοι που χαιρέτισαν, τόνισαν ότι ένα χρόνο μετά τον πόλεμο τα γεγονότα και όσα στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν δικαίωσαν πλήρως τη δουλιά των Ελλήνων τεχνικών και δημοσιογράφων. Οσοι τότε τους κατηγορούσαν για μεροληπτική πληροφόρηση, τώρα έρχονται να ομολογήσουν ότι μεροληπτική ήταν η εικόνα που δινόταν για τον πόλεμο από τα μεγάλα δυτικά κανάλια. Οπως επίσης υπογράμμισαν οι οργανωτές της εκδήλωσης, στόχος της πρωτοβουλίας τους «είναι να θυμηθούμε, ρίχνοντας μια πιο ψύχραιμη ματιά στην αγριότητα αυτού του πολέμου, ελπίζοντας ότι συμβάλλουμε και εμείς στην ειρήνη».

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε τα παρακάτω:

«Ενας μεγάλος φιλόσοφος ο Καρλ Μαρξ έγραψε πριν 150 χρόνια ότι οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν τον κόσμο, σκοπός όμως είναι να τον αλλάξουμε. Αν ζούσε σήμερα ο Μαρξ θα του έλεγα ότι τώρα χρειαζόμαστε να τον εξηγήσουμε τον κόσμο για να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε, να βρούμε τις αιτίες γιατί ο κόσμος είναι έτσι όπως είναι».

«Η ενημέρωση δεν πρέπει να σταματά μόνο όταν απλώς και μονάχα πληροφορεί. Εδώ απεικονίζεται ένας κόσμος του πολέμου που θα πρέπει να τον αλλάξουμε και για να τον αλλάξουμε, πρέπει να τον εξηγήσουμε. Και οι αίτιοι του πολέμου, οι αίτιοι αυτού του κόσμου του πολέμου, είναι γνωστοί. Πρέπει λοιπόν προσπαθώντας να αλλάξουμε τον κόσμο του πολέμου να σκεφθούμε πως υπάρχει τη στιγμή αυτή μια δύναμη, δυστυχώς σε πλήρη εξέλιξη, ως οργανισμός, ως παρουσία. Κι αυτός είναι το ΝΑΤΟ. Εγώ για να εξηγήσω τον κόσμο και να βοηθήσω κι εγώ στην αλλαγή του θα ζητούσα να μας αποχαιρετήσει αυτός ο οργανισμός για να βρούμε την ειρήνη», κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Συγκέντρωση Αρκάδων

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται σήμερα Τετάρτη, και ώρα 7.30μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη) με θέμα οργανωτικά και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής κατά της Σένγκεν

Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 58), την Πέμπτη 22 του Ιούνη, στη 1 το μεσημέρι, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Κατά της Συμφωνίας Σένγκεν, με θέμα: «Ηλεκτρονικό φακέλωμα, Δελτία Αναγνώρισης Σένγκεν (νέες ταυτότητες), τρομοκρατία - τρομονόμοι».

Στη συνέντευξη έχουν προσκληθεί τα πολιτικά κόμματα, μαζικοί φορείς, καθώς και προσωπικότητες που κατά καιρούς έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διεργασίες ενόψει Συνεδρίου

Σε συνθήκες νηνεμίας διανύει ο Συνασπισμός τις οκτώ μέρες που απέμειναν ως την έναρξη του τρίτου τακτικού του Συνεδρίου, στις 29 του μήνα, στα «παρασκήνια» ωστόσο του κόμματος οι διεργασίες κορυφώνονται και μαίνονται οι μάχες για τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων στο Συνέδριο. Η εικόνα ενότητας που καλλιέργησε η ηγεσία του ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, που φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας νέας «αιμορραγίας» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ή λίγο μετά.

Αρκετά είναι τα στελέχη του κόμματος που σχεδόν με βεβαιότητα μιλούν για την αποχώρηση στη διάρκεια του συνεδρίου του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος φέρεται να έχει αποφασίσει την προσχώρησή του στην «Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση». Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η στάση της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα ενίσχυε με δηλώσεις της τις φήμες που την ήθελαν αποφασισμένη να αποχωρήσει από το κόμμα, τώρα όμως διαψεύδει ότι πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει κιόλας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εναπομεινάντων εκσυγχρονιστών του ΣΥΝ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας θέσεων στη βάση του κειμένου που έχει καταθέσει ο Μ. Παπαγιαννάκης. Εικάζεται ότι θα «κατέβουν» και με ενιαία λίστα στο Συνέδριο, εξέλιξη που ίσως σηματοδοτήσει τη γέννηση μιας νέας τάσης στο εσωτερικό του κόμματος. Σε ό,τι αφορά στη «συμμαχία» μεταξύ «προεδρικών» και «αριστερού ρεύματος», το πιθανότερο είναι αυτή να διατηρηθεί και στη διάρκεια του Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι - όπως λέγεται - θα διεκδικήσουν τις ψήφους των συνέδρων με χωριστές λίστες.

Απειλεί με κόμμα ο Καρατζαφέρης!

Την ίδρυση κόμματος της «λαϊκής δεξιάς», προανήγγειλε χθες ο Γ. Καρατζαφέρης, αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει το χρόνο της δημιουργίας του. Ο αποπεμφθείς βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας χθες στον «Πλάνετ», απείλησε με δημιουργία νέου κόμματος, «αν διαπιστώσει ότι ο Κ. Καραμανλής απεμπολεί κάποιες από τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε εμείς, όσοι ανήκουμε στη ΝΔ». Ως ανάγκη για την ίδρυση του κόμματός του, πρόβαλε ότι η ΝΔ μιλάει για το μεσαίο χώρο και αφήνει απέξω το κομμάτι της λαϊκής δεξιάς, αλλά και τη μεσοβέζικη στάση του στη διαμάχη Εκκλησίας -πολιτείας. Ερωτηθείς για το χρόνο ίδρυσης του νέου κόμματος, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από τη βούληση και τη θέληση του κ. Καραμανλή»! Η Ρηγίλλης αποφεύγει να κάνει το παραμικρό σχόλιο, ενώ βουλευτές που κλήθηκαν από ραδιοσταθμούς να σχολιάσουν το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος περιορίστηκαν να επισημάνουν ότι η ΝΔ καλύπτει τη «λαϊκή δεξιά». Ανεπίσημα, ωστόσο, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από ένα κόμμα «στα δεξιά» της ΝΔ.

Το νέο ΔΣ των στρατιωτικών δικαστών

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές της Ενωσης.

Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Θ. Καρανίσας, αντιπρόεδρος ο Ν. Μακρής, γενικός γραμματέας ο Δ. Χασλαρίδης, ταμίας ο Γ.Δουβλέκας, και μέλη οι Χ. Πανταζής, Κ. Γώγος, Στ. Παπασταύρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ