ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Κοινή εκδήλωση αντίστασης και αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού

Αύριο, στις 11 το πρωί, στους Ψαράδες των Πρεσπών

Από τις Πρέσπες, το σημείο που ενώνει την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, θα εκφραστεί αύριο δυνατά η απόφαση των λαών να σταθούν ενωμένα και μέσα από κοινές δράσεις, ενάντια στον ευρωαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του. Ιδιαίτερα σήμερα, που πιο επιθετικά προωθεί τα σχέδιά του και προετοιμάζεται να πυροδοτήσει παραπέρα την ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων, συνεχίζοντας να ματοκυλά τους λαούς.

Μέσα από την κοινή εκδήλωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, που ξεκινά αύριο στις 11 το πρωί στους Ψαράδες των Πρεσπών, και είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής θα εκφράσει την απόφασή του να συσπειρωθεί στο δρόμο που ανοίγουν οι κομμουνιστές για κοινή δράση και αντίσταση, για Βαλκάνια ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, έξω από το ΝΑΤΟ, χωρίς πολέμους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στους Ψαράδες θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Θ' ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, καθώς και των μουσικών και χορευτικών σχημάτων από το Μυλοπόταμο Φλώρινας. Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα μεταβούν στη Φλώρινα. Εκεί, στις 5 το απόγευμα, από την είσοδο της πόλης, με επικεφαλής τους εκπροσώπους των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι 700 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν νεκροί στον αγώνα ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές... Εδώ και χρόνια οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης διεκδικούν να δημιουργηθεί μνημείο στο χώρο όπου θάφτηκαν ζωντανοί και νεκροί 700 μαχητές του ΔΣΕ. Ομως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πίνουν νερό στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης» δεκαετίες τώρα αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι φοβούνται τη δύναμη των νεκρών αγωνιστών. Φοβούνται τη μνήμη τους που τροφοδοτεί το φιτίλι της αντίστασης.

Η αυριανή εκδήλωση στις Πρέσπες, έχει αγκαλιαστεί και στηρίζεται πολύμορφα από τους τοπικούς φορείς της περιοχής. Μαζική εξάλλου αναμένεται να είναι η συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Το επιβεβαιώνουν τα μηνύματα που μεταφέρονται από τις Κομματικές Οργανώσεις, από την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, που μέρες τώρα πραγματοποιούν πανεξόρμηση στις πόλεις και τα χωριά. Επιβεβαιώνεται και από την αισιοδοξία με την οποία έχουν ριχθεί στη μάχη της προπαγάνδας οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων.

Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα που στέλνουν και οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Αλλωστε με δηλώσεις τους στο «Ρ» τις προηγούμενες ημέρες οι δύο πρόεδροι των αδελφών κομμάτων, Χούσνι Μιλόσι και Τόντορ Πελιβάνοφ, αναφέρθηκαν στην πολυσήμαντη αξία τούτης της εκδήλωσης, που στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή των λαών, των απελευθερωτικών κινημάτων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αντιφασιστική Νίκη και συνάμα - με παρακαταθήκη αυτή τη λαμπρή ιστορία - να δείξει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί σήμερα ενάντια στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να ξαναβγούν νικητές.

Μέσα από τις ομιλίες, τις μαρτυρίες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που θα εκτεθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα φωτιστεί η ιστορία που κατέγραψε την κοινή δράση των λαών των τριών χωρών και των απελευθερωτικών τους κινημάτων στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Θα προβληθεί η αλληλεγγύη του αλβανικού λαού στους διωκόμενους μαχητές του ΔΣΕ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αλλά και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες που δημιούργησε η ανατροπή του σοσιαλισμού, που κατά χιλιάδες έμπαιναν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στιγμές της Ιστορίας που αποδεικνύουν πως οι λαοί μπορούν και θέλουν να ζουν αδελφωμένοι, ανεξάρτητοι από ιμπεριαλιστές «προστάτες» και κατακτητές, χωρίς πολέμους.

Αυτή την απαίτηση που σήμερα εκφράζεται από ολοένα και περισσότερους, την απαίτηση των λαών για ειρήνη, φιλία και συνεργασία, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματώνουν τους λαούς των Βαλκανίων, θα διαδηλώσουν όλοι όσοι αύριο θα ανταμώσουν στις Πρέσπες. Και παράλληλα θα στείλουν ισχυρό το μήνυμα καταδίκης σε όσους θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία οικοδομώντας το μέλλον πάνω στο μίσος και τον εθνικισμό με το οποίο προσπαθούν να μολύνουν τους λαούς για να μπορούν να επιβάλουν καλύτερα τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους.

Στην εκδήλωση τα τρία Κομμουνιστικά Κόμματα θα εκπροσωπηθούν με πολυμελής αντιπροσωπείες. Συγκεκριμένα από την Αλβανία θα μετέχει αντιπροσωπεία του ΠΓ του Κόμματος, από την ΠΓΔΜ θα παραβρίσκεται αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κόμματος Τ. Πελιβάνοφ και από το ΚΚΕ αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής μέλη του ΠΓ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Διήμερη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Στις 28-29 του Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διήμερη συνάντηση διοργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο (ΒΑΝ-c), την οποία φιλοξενεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις 28-29 του Μάη στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος κόμματα, κινήματα και κινήσεις από τις βαλκανικές χώρες. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η φετινή σύνοδος του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και θα ασχοληθεί με: Την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, τις προσπάθειες για παραπέρα αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, τις εξελίξεις γύρω από το «τελικό καθεστώς του Κοσσόβου», την αυξανόμενη παρουσία ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα Βαλκάνια, την παρουσία της «Βαλκανικής Ταξιαρχίας», τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών στην κατοχή του Ιράκ, την εγκατάσταση νέων αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων στις χώρες της περιοχής.

Εξάλλου, ερεθίσματα για ανταλλαγή απόψεων για τον παραπέρα συντονισμό της δράσης αποτελούν η 60ή επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στην οποία οι βαλκανικοί λαοί είχαν σημαντική συνεισφορά, οι αντινατοϊκές εκδηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη πέρσι τον Ιούνη, το ανερχόμενο κίνημα ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.

Στην Πράγα

Αναχώρησε για την Πράγα ο Αποστόλης Παπάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στη διεθνή ημερίδα με θέμα: «Η πάλη των κομμουνιστών στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα». Η ημερίδα γίνεται με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας της Τσεχίας.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την ΕΕΔΥΕ οργανώνουν στον Εβρο, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 του Ιούνη, αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας, ο Σύλλογος Ειρήνης Τουρκίας και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 του Ιούνη, με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σύνορα με τη χώρα μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», ενώ την Κυριακή 5 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη, που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ