ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
Το χρώμα τη στρούγκας

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Και όμως, ακόμη και η διαφθορά, η ανηθικότητα, η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογία, η ψηφοθηρία, η υποκρισία, η διγλωσσία, η εκμετάλλευση της αγωνίας και των ελπίδων των εργαζομένων και όλα τα συναφή έχουν «χρώμα». Εχουν το χρώμα του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του κράτους του, των πολιτικών του εκπροσώπων και των κάθε λογής «θεραπαινίδων» του. Και δεν ξεριζώνονται, είτε «επιδείξει αυστηρότητα» ο Κ. Καραμανλής είτε όχι. Είτε θεσμοθετηθούν κι άλλες «ανεξάρτητες αρχές», είτε όχι. Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος «αντιλαϊκή πολιτική» και θα πολλαπλασιάζονται, όσο η πολιτική αυτή θα κλιμακώνεται και θα γίνονται περισσότερα και οξύτερα τα κάθε λογής προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, αποτελούν ή όχι, μια ακόμη, χεροπιαστή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη βαθιάς υποκρισίας και διγλωσσίας, οι σημερινές κραυγές ενάντια στην επέλαση του γαλάζιου ρουσφετιού των μέχρι προχτές «προστατών» της αντίστοιχης πράσινης επέλασης;

Καμιά κάθαρση και τίποτε ωφέλιμο, για τους εργαζόμενους και το λαό, δε θα προκύψει από τον όποιο δικομματικό καυγά, για τα «δικά μας» και τα «δικά σας παιδιά». Το αντίθετο. Πίσω, από τους ανεβασμένους τόνους, τις φραστικές οξύτητες και τους κραυγαλέους πρωτοσέλιδους τίτλους, κρύβεται η επιδίωξη του αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων. Βρίσκεται ο κοινός και πρώτιστος στόχος τους, της παραμονής των λαϊκών στρωμάτων στη δικομματική στρούγκα, καθώς ο «τσακωμός» τους αφορά, αποκλειστικά και μόνο, στο ποιος από τους δυο θα κρατά το μάνταλό της.

Η «ωρίμανση» του λαού μας είναι πλέον το μόνον «αγκάθι» της «εμβάθυνσης» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ολα τ' άλλα, φαίνεται πως είναι λυμένα. Η κυβέρνηση και οι λοιποί οπαδοί του ευρωατλαντισμού είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης «εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Ευρώπης», ενώ, η εγχώρια πλουτοκρατία λογαριάζει ήδη τις «δουλιές» και τα νέα κέρδη της, από τη συμμετοχή της στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών των περιοχών αυτών. Να, γιατί υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις στην πρόσφατη πρωτοβουλία των κομμουνιστών στη Λάρισα.

Γιατί, ο Αλ. Αλαβάνος δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ενιαίου και κυρίαρχου Κυπριακού κράτους, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη συνέντευξή του;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


«Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ»

Η «ΩΡΙΜΑΝΣΗ»: «Την εμπέδωση των ήδη αναβαθμισμένων ελληνοαμερικανικών σχέσεων σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με άρθρο της "Ουάσιγκτον Τάιμς". Η συνάντηση αυτή αποτελεί την κορύφωση των έντονων διπλωματικών επαφών του πρόσφατου παρελθόντος, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως "ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια" και ως "στρατηγικός εταίρος" στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ευρώπη». (Ανταπόκριση από τη Ν. Υόρκη του Θ. Τσιτσά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ...: «...Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η "ωρίμανση και εμβάθυνση" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων φτάνει μέχρι το μέσο Ελληνα πολίτη. Η κοινή γνώμη στη χώρα μας έχει εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια σε ένα στείρο και τυφλό αντιαμερικανισμό, που λειτουργεί ανεξαρτήτως των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει πολλές αφορμές... Παρ' όλ' αυτά, η φιλία ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, σε συνδυασμό με κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος στην ελληνική κοινή γνώμη, αρκεί να συνοδευτεί αυτό από τη σχετική επικοινωνιακή προσπάθεια» (Ο Γ. Κουβαράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΡΩΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ»...: «...Το τρίτο ζήτημα που έχει σημασία είναι να θέσει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια τις θέσεις για το Κυπριακό. Δηλαδή ότι, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, η αμερικανική πλευρά δεν μπορεί να ξεχνά τις θέσεις του ΟΗΕ, που συνεπάγονται ένα σχέδιο αμοιβαίας αποδοχής, το οποίο θα έχει ως βασικά στοιχεία την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο και την ύπαρξη ενός συστήματος εγγυήσεων που δε θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτη χώρα να επεμβαίνει αυθαίρετα στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας...» (Το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ» και αφορά στην προχτεσινή συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ τουρίστες ξανάρχονται

Η ΑΥΓΗ: Η δεξιά όψη του συστήματος διαφθοράς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποκαλύψτε τώρα τους «Χούπηδες» του ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρέμβαση του Κ. Καραμανλή στους συνδικαλιστές της ΝΔ - Εμποδίζουν τις αλλαγές σε ΟΤΕ, τράπεζες και Ολυμπιακή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ σε πράσινους διοικητές!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η γαλάζια παράγκα για προσλήψεις από το παράθυρο

Η ΧΩΡΑ: Τετ-α-τετ Κώστα - Μπους

ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν το γαλάζιο παραμάγαζο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΣΚΟΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΩΣ το Δημόσιο καταστρατηγεί τις ίσες ευκαιρίες για όλους - 5 ΚΟΛΠΑ για ΑΣΕΠ ΙΧ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Σκάνδαλο με συντάξεις

ΕΘΝΟΣ: Τι ΚΡΥΒΕΙ το σκάνδαλο Χούπη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Αντεργατικές «ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ» προς τις κυβερνήσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν έχει χρώμα;

«...Εάν ο πρωθυπουργός ακολουθήσει την πεπατημένη και επιδείξει ανοχή, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα χάσει το παιχνίδι. Θα έχει διαπράξει ένα διά παραλείψεως πολιτικό έγκλημα εναντίον της δικής του επαγγελίας. Αντιθέτως, εάν επιδείξει αυστηρότητα, θα στείλει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα στους ουκ ολίγους "γαλάζιους" αξιωματούχους, οι οποίοι, θεωρώντας ότι έχει έλθει η δική τους σειρά, έχουν αρχίσει να "βάζουν το δάχτυλο στο μέλι". Γιατί, βεβαίως, η διαφθορά δεν έχει χρώμα. Η ελαστική συνείδηση και η νοοτροπία της "αρπαχτής" είναι κοινωνικό φαινόμενο, που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα» (Του Σταύρου Λυγερού από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η μια πλευρά και...

«...Ακόμα σοβαρότερες όμως είναι οι ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης, καθώς είναι πλέον φανερό σε όλους ότι στο δημόσιο τομέα έχει ξεκινήσει η μεγάλη επέλαση του γαλάζιου ρουσφετιού με την καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας...

...Τόσο παταγώδες γκρέμισμα της σεμνότητας και της ταπεινότητας λίγοι θα το περίμεναν. Κι ακόμα λιγότεροι θα περίμεναν να γίνει τόσο γρήγορα» (Οι «Ριπές» των «ΝΕΩΝ»).

...η άλλη

«Η αποκάλυψη των συμβάσεων της περασμένης δεκαετίας θα αποκαλύψει πολλά. Θα αποκαλύψει, την οριζόντια αποκέντρωση της διαφθοράς που είχε επιτύχει το ΠΑΣΟΚ για να νέμεται την εξουσία επί μακρόν. Θα αποκαλύψει πιθανώς, "πράσινα λαμόγια" που τώρα έχουν ενδυθεί γαλάζια προβιά.

Η διαφάνεια, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είναι στρατηγικός στόχος. Πρέπει να προχωρήσει χωρίς να φεισθούμε κόπων και εξόδων. Δώστε τα πάντα στο φως. Αποκαλύψτε τους "Χούπηδες" του ΠΑΣΟΚ, αφήστε εμάς τους πολίτες να ελέγξουμε και να κρίνουμε.

Η κάθαρση είναι αναγκαίος όρος για την προκοπή της χώρας. Κάντε τη σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα» (Η πρωτοσέλιδη άποψη της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ