ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Γαλλίας απαντούν στους δρόμους!

Κόντρα στην καταστολή συνεχίζονται απεργίες και κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους - Την Πέμπτη οι νέες μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις

Περιφρούρηση απεργίας σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Πορ-Λα-Νουβέλ
Περιφρούρηση απεργίας σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Πορ-Λα-Νουβέλ
Με νέες απεργίες σε πολλούς κλάδους και πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά περιοχές, καθώς και προετοιμάζοντας τις νέες μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Γαλλίας δίνουν απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση και το νέο ρεσιτάλ αυταρχισμού της κυβέρνησης Μακρόν.

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το ίδιο τους το δικαίωμα στη σύνταξη, αλλά και συνολικά την ανάγκη τους να ζουν και να δουλεύουν με δικαιώματα, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν την πάλη ώστε να ανατραπεί στους δρόμους το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν, αποφεύγοντας ακόμα και να το θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, αφού υπό το βάρος της πίεσης της λαϊκής πάλης δεν της έβγαιναν τα κουκιά και τα παζάρια...

Μέσα στο Σαββατοκύριακο και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από χτες Δευτέρα συνεχίστηκαν διαδηλώσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις (αποκλεισμοί δρόμων κ.ά.), ενώ παράλληλα συνεχίζονται επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε μια σειρά κλάδους, όπως σε Ενέργεια, Λιμάνια, Μεταφορές, Χημική Βιομηχανία, αποκομιδή απορριμμάτων κ.ά.

Οριακή απόρριψη της πρότασης μομφής στη Βουλή

Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, χωρίς να το θέσει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, μεγαλώνει τη λαϊκή οργή.

Χτες τέθηκαν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας την ακύρωση αυτής της απόφασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πρόταση μομφής, που είχε διακομματική στήριξη, δεν υπερψηφίστηκε μόλις για 9 ψήφους, καθώς τη στήριξαν 278 βουλευτές, ενώ για την επικύρωσή της χρειάζονταν 287. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το κόμμα Liot που την κατέθεσε, από τις δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού NUPES («Ανυπότακτη Γαλλία», Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γαλλικό ΚΚ, Οικολόγοι), από τους βουλευτές της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Λεπέν, αλλά και από 19 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας τους ότι δεν επρόκειτο να στηρίξουν καμία πρόταση μομφής. Η δε πρόταση μομφής που κατέθεσε η «Συσπείρωση» έλαβε 94 ψήφους (ενώ το κόμμα έχει 88 βουλευτές).

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έσπευσε να δηλώσει «αποφασισμένη να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα το κόμμα «Αναγέννηση» (του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) αναμενόταν να συγκαλέσει σειρά συσκέψεων με τους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής, δυνάμεις της NUPES κατέθεσαν αίτημα ενεργοποίησης ενός σύνθετου μηχανισμού διαβούλευσης, συλλογής υπογραφών κ.τ.λ. για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ η Μ. Λεπέν ζήτησε από τον Μακρόν «να παρουσιάσει άλλη κυβέρνηση στους Γάλλους».

Πολύμορφες κινητοποιήσεις κόντρα στο ρεσιτάλ αυταρχισμού

Στο μεταξύ, εντείνοντας το ρεσιτάλ αυταρχισμού, η κυβέρνηση προχώρησε το Σαββατοκύριακο σε απαγόρευση διαδηλώσεων σε κεντρικές περιοχές του Παρισιού, ενώ η αστυνομία επιχείρησε με επιθέσεις, δακρυγόνα και συλλήψεις να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ακόμα, από τα τέλη της περασμένης βδομάδας ξεκίνησαν επιτάξεις απεργών στην καθαριότητα στο Παρίσι.

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους κλιμακώνουν αποφασιστικά τον αγώνα τους: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Λιμάνια και τις Προβλήτες της CGT προχωρά σε 72ωρη απεργία από σήμερα.

Κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στην Ενέργεια, σε μια σειρά διυλιστήρια και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις. Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική έστειλαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο La Mede της «Total», αλλά και το διυλιστήριο της «TotalEnergies» στο Donges. Ακόμα, αγωνιστικά μηνύματα έστειλαν εργαζόμενοι στον τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Νάντης Σεν Ναζέρ, αλλά και σε γιγάντιες αποθήκες πετρελαίου από όπου προμηθεύονται καύσιμα μεγάλα διυλιστήρια.

Στο πλαίσιο τοπικών κινητοποιήσεων, το Σαββατοκύριακο έγιναν και συγκεντρώσεις έξω από τα τοπικά γραφεία των μεγαλοβιομηχάνων, π.χ. στη Μασσαλία.

Πολύμορφες δράσεις συνεχίστηκαν και χτες. Μεταξύ άλλων, απεργοί απέκλεισαν μεγάλους οδικούς άξονες, όπως τον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μεγάλη πανεθνική διαδήλωση για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από όλη την Πορτογαλία διαδήλωσαν το Σάββατο στο πλαίσιο πανεθνικής διαδήλωσης στη Λισαβόνα, ζητώντας αυξήσεις μισθών και συντάξεων και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της τεράστιας ακρίβειας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN), μία μέρα μετά τη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα με αντίστοιχα αιτήματα.

Με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 7,8% το 2022, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων, η αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντ. Κόστα αφήνει τους εργαζόμενους αθωράκιστους, όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ.

«Το κόστος διαβίωσης είναι αβάσταχτο» και «Είναι απαράδεκτο να φτωχαίνεις δουλεύοντας», φώναζαν οι διαδηλωτές το Σάββατο, πραγματοποιώντας πορεία στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

«Απαιτούμε αυξήσεις, αλλά πραγματικές αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό», είπε η γενική γραμματέας της CGTP-IN, Ιζαμπέλ Καμαρίνια, απευθυνόμενη στους διαδηλωτές. «Θέλουμε αυξήσεις τουλάχιστον κατά 10% και όχι λιγότερα από 100 ευρώ για όλους τους μισθωτούς», πρόσθεσε.

«Τα κέρδη σπάνε ρεκόρ και σε πολλές εταιρείες και κλάδους υπερδιπλασιάζονται, ενώ μισθοί και συντάξεις χάνουν αγοραστική δύναμη, η πλειοψηφία φτωχαίνει, βασικές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες», υπογράμμισε.

Η CGTP-IN ζητά επίσης να συγκρατηθούν οι τιμές των βασικών αγαθών, να σταματήσουν οι αυξήσεις των ενοικίων και των στεγαστικών δανείων και να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εργασιακή ανασφάλεια.

Για τις 28 Μάρτη προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της Μέρας Αγώνα Νέων Εργαζομένων, με διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Ο αγώνας σας έχει γράψει ήδη ιστορία!»

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα βρεθεί ξανά στη Γαλλία

Η εργατική τάξη, η νεολαία και ο λαός της Γαλλίας, με τα αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, «δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν δέχονται να δουλεύουν μέχρι τον θάνατο», τονίζει το ΠΑΜΕ, σε νέα ανακοίνωσή του, με την οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Συνάδελφοι της Γαλλίας, ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία. Οι τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η πολύμορφη, αταλάντευτη δράση σας εδώ και μήνες ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης και του οργανωμένου, συλλογικού, ταξικού αγώνα.

Η πάλη σας ανάγκασε την κυβέρνηση Μακρόν να πετάξει κάθε ψεύτικο προσωπείο και να δείξει το πραγματικό, αντεργατικό πρόσωπο της εξουσίας των μονοπωλίων. Νομοθετούν κόντρα στον λαό, αξιοποιώντας ένα ταξικό νομικό οπλοστάσιο. Απαγορεύουν διαδηλώσεις, απειλούν αγωνιστές συνδικαλιστές, τρομοκρατούν τον λαό που παράγει τον πλούτο, για να διασφαλίσουν τα κέρδη μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών (...)

ΕΕ, κυβερνήσεις και κόμματα σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως απόχρωσης, "προοδευτικά" ή "συντηρητικά", υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζουν στην πρώτη γραμμή την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, τα κέρδη των λίγων, και σε αυτά θυσιάζουν τη ζωή των λαών. Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές και στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες πραγματοποιήθηκαν 2 από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων με σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Αυτό, που είναι το δίλημμα για κάθε εργάτη, σε κάθε χώρα. Και ο δικός σας αγώνας δίνει ηχηρή απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται νέες θυσίες.

(...) Ηδη η μαζική, συλλογική απειθαρχία των συνδικάτων στις απαγορεύσεις διαδηλώσεων έχει κάνει κουρελόχαρτο την προσπάθεια μπλοκαρίσματος των αγώνων και των κινητοποιήσεων. Με αυτήν την τεράστια δράση κουρελόχαρτο μπορεί να γίνει και κάθε αντεργατικός νόμος και να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, για ζωή αντάξια του 21ου αιώνα και όχι για επιστροφή στον Μεσαίωνα. Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας, σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας!».

Χτες, με νέα ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κάλεσε «κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, κάθε νεολαίο να σταθούμε με κάθε τρόπο, πολύμορφα, αύριο και μεθαύριο στο πλευρό των εργατών της Γαλλίας. Στους χώρους δουλειάς να κυριαρχήσει το σύνθημα "Από την Ελλάδα: ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - VICTOIRE POUR LES TRAVAILLEURS DE FRANCE"».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, όπου θα πάρει μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα την Πέμπτη 23/3, στις 6.30 μ.μ. καλούν εργατικά σωματεία και φορείς της Αττικής. Η κινητοποίηση ανακοινώθηκε χτες στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ καλεί σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γαλλικό προξενείο (λεωφ. Στρατού 2Α), προκειμένου να εκφραστεί η συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Γαλλίας.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org