ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα προπαγάνδα από την ΚΦΟΡ ενόψει ΝΑΤΟικών «ασκήσεων»...

Γάλλοι στρατιωτικοί στη Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γάλλοι στρατιωτικοί στη Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μπορεί κανείς να συνεχίσει να ζει σε «φυσιολογικούς» ρυθμούς όταν η - ήδη γεμάτη βία - περιοχή, στην οποία ζει, μετατρέπεται απ' άκρη σ' άκρη σε ένα τεράστιο πεδίο διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων; «Ναι!» ισχυρίζεται η ΚΦΟΡ, άνδρες της οποίας μοίρασαν χτες στους Σέρβους του βόρειου τμήματος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα φυλλάδια με σκοπό να τους καθησυχάσουν, ενόψει των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων «Δυναμική Απάντηση 2000»!

«Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις δεν αποτελούν μια επίθεση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας ούτε κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Η "Δυναμική Απάντηση 2000" έχει αυστηρά πρακτικούς σκοπούς... Μην αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας εξαιτίας των ασκήσεων. Μείνετε ήρεμοι και μην πέφτετε θύματα καταστροφολογικών φημών. Εμπιστευτείτε την ΚΦΟΡ!», έγραφαν μεταξύ άλλων τα προπαγανδιστικά φυλλάδια (γραμμένα στα σερβοκροατικά) που μοίραζαν οι Γάλλοι στρατιώτες της ΚΦΟΡ στο σερβικό τομέα της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Δυναμική Απάντηση 2000» που θα ξεκινήσει από τις 27 του μήνα έως τις 3 Απρίλη, στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα θα αποσταλούν, στο πλαίσιο των ασκήσεων, μόνο 15 Ρουμάνοι στρατιώτες. Η βασική ιδέα είναι να αποφευχθούν με οποιοδήποτε τρόπο «στοιχεία» που θα μπορούσαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο την ένταση...

Οι αντιδράσεις των Σέρβων που έπαιρναν στα χέρια τους τις ανακοινώσεις ήταν λίγο - πολύ οι ίδιες. Οι περισσότεροι τις διάβαζαν προσεχτικά αποφεύγοντας ωστόσο να κάνουν κάποιο σχόλιο. Εντούτοις, χτες, ο επικεφαλής της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, έδωσε, με έμμεσο τρόπο, τη δική του απάντηση. Οπως είπε, κατά το διάστημα διεξαγωγής των ΝΑΤΟικών «ασκήσεων», μέλη της σερβικής κοινότητας θα εξασκηθούν σε μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις μαζικών κυμάτων επίθεσης από Κοσσοβάρους Αλβανούς. «Η άσκηση αυτή θα περιλαμβάνει 100 με 200 άτομα. Οι πολίτες θα εξασκηθούν στην ταχεία αντίδραση μπροστά σε αναμενόμενα κύματα επίθεσης», κατέληξε σιβυλλικά...

Το ίδιο 24ωρο, όχι περισσότεροι από 60 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου από το χωριό Λεπόσαβιτς έστησαν οδόφραγμα σε σημείο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα όρια με τη Σερβία διαμαρτυρόμενοι για τις κατασχέσεις τροφίμων σε φορτηγά, λοιδορώντας ως υπεύθυνες τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις.

«Εντός ή εκτός ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το Κοσσυφοπέδιο;»

Εκ πρώτης όψεως, το ερώτημα που έθεσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, Τσέχος Γίρι Ντιστιμπάιερ, είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμο... Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, το ακόλουθο ερώτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί και τιθέμενο «εκ του πονηρού», εάν λάβει κανείς πως το θέμα είναι ήδη λυμένο από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

«Τελικά τι σκέφτεται να κάνει η διεθνής κοινότητα με το Κοσσυφοπέδιο;» διερωτήθηκε ο Ντιστιμπάιερ και συνέχισε: «Θα παραμείνει εντός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ή θα γίνει ανεξάρτητο; Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο σκοπός της αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι σαφώς καθορισμένος, αλλά και ότι κανείς από τους πολιτικούς υπεύθυνους δεν προτίθεται να τον ξεκαθαρίσει»...

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας εκτίμησε πως τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, ιδιαίτερα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία εφαρμογής του στόχου που έχουν θέσει ΝΑΤΟ και ΟΗΕ σε σχέση με ένα «πολυεθνικό και δημοκρατικό» Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος ξεχώρισε μεταξύ των πιο κρίσιμων προβλημάτων τη συνέχιση της επιρροής του «ΟΥΤΣΕΚΑ», τη δράση της αλβανικής μαφίας, την ανεπάρκεια της αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ, την πλήρη έλλειψη δικαστικού συστήματος και την απουσία κεφαλαίων...

Ο Ντιστιμπάιερ έχει προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις και στο παρελθόν. Επί παραδείγματι, σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών σε τσέχικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, περιέγραψε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ως «πολύ χειρότερη» απ' αυτή που επικρατούσε τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ αναφερόμενος στην άτυπα διχοτομημένη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα τη χαρακτήρισε ως τη μόνη πολυεθνική κοινότητα που απέμεινε σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο...

Λεπτομερή στοιχεία για τα παιδιά - θύματα των βομβαρδισμών

Μία λεπτομερή έκδοση, αναφορικά με τα παιδιά ως θύματα των περσινών ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η Μαργκίτ Σάβοβιτς, σύνδεσμος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, δήλωσε σχετικά στο πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ ότι η λεπτομερής έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στις 24 του μήνα (οπότε θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας) και θα αποτελέσει ένα «απαράμιλλο δημόσιο "κατηγορώ" κατά των υπευθύνων της επίθεσης».

«Στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών σκοτώθηκαν 79 παιδιά... δηλαδή περισσότερα από ένα για κάθε μέρα των βομβαρδισμών. Είναι απαράδεκτο να εντάσσονται τα παιδιά στις λεγόμενες έμμεσες απώλειες!» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάβοβιτς, προσθέτοντας πως το Βελιγράδι θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε ένα από τα 79 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών.

Τα στοιχεία που αφορούν τα παιδιά που σκοτώθηκαν εξαιτίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών θα δημοσιευτούν σε βιβλίο, το οποίο θα σταλεί στη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και στο ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των παιδιών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών, η Σάβοβιτς εκτίμησε πως ο αριθμός τους ξεπερνά τις πολλές εκατοντάδες. Επιπλέον, σημείωσε πως το σύνολο των 3.000.000 παιδιών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία υπέστησαν σοβαρά τραύματα από τους βομβαρδισμούς, το 10% αυτών έχει υποστεί μόνιμες ψυχολογικές διαταραχές και μετα - τραυματικές φοβίες, νευρωτική συμπεριφορά ή και ψύχωση.Τέλος, η Σάβοβιτς σημείωσε πως ακόμη μεγαλύτερουςκινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά των προσφύγων, προσθέτοντας πως περίπου 100.000 Σερβόπουλα του Κοσσυφοπεδίου έφυγαν από την περιοχή εξαιτίας της εκεί ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Τα τύμπανα της ειρήνης θα ηχήσουν στο Σύνταγμα

«Ξεδιπλώνονται» σε όλη την Ελλάδα οι αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, ένα χρόνο μετά τη ΝΑΤΟική θηριωδία στο Κοσσυφοπέδιο και ταυτόχρονα με τη διέλευση από τη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, επιπλέον ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με προορισμό το Κόσσοβο. Στην Αθήνα το μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιείται την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Δεκάδες είναι οι φορείς που καλούν στο συλλαλητήριο, μεταξύ αυτών και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ, που, μαζί με τους πρωτοπόρους εργάτες και αγωνιστές της ειρήνης, πρωτοστάτησε έμπρακτα στην καταδίκη της απρόκλητης εισβολής των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στην πορεία».

Στο συλλαλητήριο καλεί και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών όλους τους καλλιτέχνες, προκειμένου να διαδηλωθεί η εναντίωσή τους με τη νέα επιχειρούμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή των Βαλκανίων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά καλεί το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως «πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, τα ΝΑΤΟικά τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι. Τα πολεμικά επιτελεία ετοιμάζουν νέα επέμβαση, νέο λουτρό αίματος».

Με κοινή τους ανακοίνωση τα ΣωματείαΜαγείρων και Σερβιτόρων Αθήνας καταδικάζουν την επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ, ενώ καλούν τους Ελληνες πατριώτες να αντισταθούν και να καταδικάσουν τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται ενάντια στην ανθρωπότητα.

Στο συλλαλητήριο καλεί και το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, σημειώνοντας: «Δεν ξεχνάμε. Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες με κάθε μέσο, τώρα που ετοιμάζονται για νέα επίθεση, για να ολοκληρώσουν το δολοφονικό τους έργο στα Βαλκάνια, νέα επίθεση που θα είναι πιο άγρια, πιο εκτεταμένη».

Διαδηλώνει όλη η Ελλάδα
  • Στην Καλαμάταη Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη 22 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ειρήνης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν συγκέντρωση την Πέμπτη 23 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά από το Εργατικό Κέντρο).
  • Στη Ζάκυνθο η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΝΕ.
  • Στην Κόρινθο η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει παγκορινθιακό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Περιβολάκια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας καλεί στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου.
  • Στην Κεφαλονιά η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚ στο Αργοστόλι.
Στην Ηπειρο

Αύριο Τετάρτη 22 του Μάρτη αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στα Γιάννενα.

Στην Αρτα στις 23 του Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς στις 7 μ.μ.

Στην Πρέβεζα η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση την Παρασκευή, 24/3, στις 8 μ.μ., μπροστά από τη «Θεοφάνειο».

Στην Κρήτη

Αύριο Τετάρτη 22 του Μάρτη πραγματοποιείται αντιπολεμική συναυλία στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα του Ωδείου της πόλης στις 9.00 μ.μ.

Στα Χανιά στις 23 του Μάρτη η Επιτροπή Ειρήνης του νομού διοργανώνει συλλαλητήριο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στις 23 του Μάρτη θα γίνει συγκέντρωση στη Μυτιλήνη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Χίο διοργανώνεται συγκέντρωση την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

Επίσης, στις 23 του ίδιου μήνα, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα γίνει στο Αγρίνιο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία θα γίνει στην Αμφισσα την Πέμπτη 23 του Μάρτη και ώρα 7 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Στη Χαλκίδα αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 23 του Μάρτη.

Οι προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις την Πέμπτη θα γίνουν στα παρακάτω σημεία, όλες στις 6μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηθοποιοί, Επιτροπές Ειρήνης Βορείων Προαστίων, κάτοικοι των 1ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερισμάτων Αθήνας.

Πλατεία Βάθης: Επιτροπές Ειρήνης Δυτικών Συνοικιών, κάτοικοι του 3ου και του 4ου Διαμερισμάτων Αθήνας.

Ομόνοια: Ιδιωτικοί υπάλληλοι, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών, σωματεία και Επιτροπές Ειρήνης Υγείας, Παιδείας, Δημοσίων Υπαλλήλων και ΕΒΕ.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Επιτροπές Ειρήνης Νοτίων, Ανατολικών και Νοτιοανατολικών συνοικιών, κάτοικοι του 2ου Διαμερίσματος.

Μοναστηράκι: Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά.

ΜΙΝΙΟΝ: ΚΝΕ.

Συζήτηση στον Ασπρόπυργο

Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπροπύργου διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, συζήτηση με θέμα: «Ενας χρόνος μετά τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία - Οι εξελίξεις σήμερα και η εμπλοκή της χώρας μας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ - Πόλεμος - Πυρηνικά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Δαμίγος, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Κατσαρός, γενικός γραμματέας χημικών εταιριών Βαλκανικών χωρών, τέως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ