ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΝΔ

Λήγει σήμερα τυπικά η υπόθεση της αρχηγίας στη ΝΔ με την εκλογή του νέου προέδρου στο συνέδριο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα λήξουν και τα αδιέξοδα αυτού του κόμματος που μικρή μόνο σχέση έχουν με το πρόσωπο που βρίσκεται στην ηγεσία του. Αλλωστε όπως έλεγε και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, "έχουμε χάσει εκλογές με όλους τους αρχηγούς που είχαμε μέχρι τώρα επικεφαλής", με αποτέλεσμα η ΝΔ, ένα κόμμα που "τρεφόταν" από τη νομή της εξουσίας, να μείνει εκτός κυβέρνησης - με εξαίρεση την τριετία Μητσοτάκη - από το 1981 μέχρι το 2000.

Ως εκ τούτου το πρόβλημα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει η ΝΔ, είναι πολιτικό. Το κόμμα της ΝΔ έχει διακριθεί ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή "βαρόνων" και "τζακιών" που με μία ιδιάζουσα αντίληψη κληρονομικότητας απαιτούσαν να βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος με το "έτσι θέλω".

******

Ετσι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε με μεγάλη ευκολία όχι μόνο την πολιτική της ΝΔ αλλά όπως ξεκάθαρα φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές, λεηλάτησε ψηφοφόρους και στρώματα που παραδοσιακά ανήκαν στη ΝΔ. Στην εποχή του "Μάαστριχτ", το ΠΑΣΟΚ έπεισε τους ντόπιους και ξένους "ισχυρούς" ότι αυτό μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την επιβολή μιας αντιλαϊκής πολιτικής αφήνοντας τη ΝΔ στα "κρύα του λουτρού", να φωνάζει ως "απατημένη σύζυγος" που της πήραν την πολιτική της.

Από το αδιέξοδο αυτό δεν είναι φυσικά εύκολο να βγει η ΝΔ, πόσο μάλλον που, όπως φάνηκε και από την προσυνεδριακή διαδικασία, κανένας από τους υποψήφιους προέδρους δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την πολιτική του κόμματος, οπότε η αναπαραγωγή του αδιεξόδου είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα του συνεδρίου. Αλλωστε η ομόφωνη απόφαση για την εκλογή, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, του προέδρου την πρώτη μέρα πριν γίνει η όποια πολιτική συζήτηση, δείχνει και ότι το μόνο που ενδιαφέρει όλους, είναι απλώς και μόνο η αναρρίχησή τους στην "καρέκλα", άσχετα εάν αυτή τρίζει επικίνδυνα εδώ και καιρό.

*******

Η εμφανής αδυναμία της ΝΔ να αρθρώσει "διαφορετικό" πολιτικό λόγο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ευρύτερες παρενέργειες στο πολιτικό κατεστημένο καθώς για να συνεχίζεται απρόσκοπτη και σε σχετικό βάθος χρόνου η αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, απαιτείται εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων του δικομματισμού. Γι' αυτό και καθόλου δεν πρέπει να αποκλείονται σκέψεις που θα αφήνουν στην "άκρη" τη ΝΔ καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η ΝΔ με τη σημερινή της μορφή "έχει εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή". Ετσι δειλά δειλά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια για μία "συνολική ανασύνθεση του χώρου", με την ονομαζόμενη "Κεντροδεξιά", που δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την παράλληλη προώθηση της "Κεντροαριστεράς", με στόχο την αποτελεσματικότερη συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

*********

Αλλωστε, τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ που αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν είναι άσχετα με αυτήν την προοπτική και πιθανόν να είναι και προϋπόθεση για την πιο γρήγορη υλοποίησή τους.

Ο αρχηγός που θα εκλεγεί σήμερα πέρα από το ότι θα έχει να αντιμετωπίσει την υπονόμευση των "ηττημένων", θα είναι σε κάθε περίπτωση "αναλώσιμος" αφού ο χρονικός του ορίζοντας θα είναι με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι επόμενες εκλογές, τις οποίες όποιος χάσει, "χάνεται". Παρά τις όποιες προσπάθειες των υποψηφίων να δείξουν ότι έχουν διαφορές πολιτικής, κάτι τέτοιο δεν έγινε αντιληπτό ούτε καν στους συνέδρους με αποτέλεσμα το σημερινό συνέδριο να είναι μία αποθέωση καταμέτρησης "κουκιών" και να θυμίζει, όπως εύστοχα είπε στέλεχος της ΝΔ, περισσότερο "πασαρέλα" παρά συνέδριο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το καλό από το σημερινό συνέδριο αφού έτσι και αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι η ουσία της πολιτικής της είναι σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε η κριτική της και το "παράπονό" της στο ΠΑΣΟΚ όλον αυτόν τον καιρό, είναι ότι αυτή μπορεί να προωθήσει πιο γνήσια μια αντιλαϊκή πολιτική.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το καλό από το σημερινό συνέδριο, αφού έτσι και αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι η ουσία της πολιτικής της είναι σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε η κριτική της και το "παράπονό" της στο ΠΑΣΟΚ, όλον αυτόν τον καιρό, είναι ότι αυτή μπορεί να προωθήσει πιο γνήσια μια αντιλαϊκή πολιτική

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΡΙΑΙΝΑ"
Κατάσταση άκρως επικίνδυνη

- Ο συνάδελφός σας ο Ε. Χαλαζονίτης, βρήκε προχτές τραγικό θάνατο, ενώ άλλο ένα ατύχημα είχε συμβεί μόλις πριν ένα μήνα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Ποια είναι η κατάστασηστο ναυπηγείο Σκαραμαγκά;

- Προχτές είχαμε το δυστύχημα στο Σκαραμαγκά, λίγες μέρες πριν στο Πέραμα, αύριο... Οι εργαζόμενοι θεωρούνται αναλώσιμο προϊόν. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με το ιδιόμορφο αυτό καθεστώς που έχει επιβληθεί και την είσοδο της πολυεθνικής, έχει δημιουργηθεί μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Το ναυπηγείο έχει αποδιοργανωθεί, το προσωπικό μειώθηκε πολύ και είναι εμφανής στα διάφορα συνεργεία η ανάγκη για εργατικά χέρια. Το πρόβλημα, η πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ" που είναι η διαχειρίστρια εταιρία, επιχειρεί να το "λύσει" - έχοντας τη στήριξη και της πλειοψηφίας του σωματείου - με τη διπλή ειδικότητα, την πολλαπλή απασχόληση και με εντατικοποίηση. Θέλουν ένα μπουλούκι εργαζόμενους για όλες τις δουλιές, χωρίς καν την παραμικρή έστω εκπαίδευση των εργαζομένων εκείνων που τους πάνε σε άλλες ειδικότητες. Πέρα βέβαια απ' το ότι σε όλους τους τομείς της παραγωγής διεισδύουν σιγά σιγά εργολάβοι, που χρησιμοποιούν εργαζόμενους με καθεστώς "μαύρης εργασίας". Μέσα σε όλα αυτά, η λογική του όσο το δυνατόν μικρότερου κόστους που διακατέχει την πολυεθνική και την πλειοψηφία του σωματείου, έχει οδηγήσει στο να κόβονται βάρδιες, να μην γίνονται έλεγχοι και συντηρήσεις μηχανών, να γίνονται περικοπές και στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ηλεκτρολόγοι βάρδιας στις δεξαμενές οι οποίοι κόπηκαν, εκτός από έναν που θα επιτηρεί όλες τις δεξαμενές όταν δεν έχει βαπόρι. Γενικά υπάρχει πρόβλημα και με τους γερανούς και με τα άλλα μηχανήματα που είναι παμπάλαια και χρειάζονται και καλή συντήρηση, αλλά και αντικατάσταση ορισμένα. Εχουμε επανειλημμένα σαν Εργοστασιακή Επιτροπή, προειδοποιήσει για τους κινδύνους και αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα έχουμε σίγουρα και άλλα ατυχήματα.

- Ωστόσο ο πρόεδρος του σωματείου αμέσως μετά το δυστύχημα, είπε ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ικανοποιητικά. Γιατί αυτό;

- Πραγματικά πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους η δήλωση αυτή του προέδρου της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ". Το αν είναι ικανοποιητικά ή όχι, το ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι, γιατί το ζουν καθημερινά στο πετσί τους. Η πλειοψηφία του σωματείου συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παράρτημα της πολυεθνικής, έχει μπει στη λογική του κόστους και του ανταγωνισμού. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες γιατί έβαλαν πλάτη να περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το σημερινό καθεστώς στα ναυπηγεία και τις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Είναι ντροπή τους, να λένε και να γράφουν ότι είναι υπέρ της πολλαπλής ειδικότητας και των ευέλικτων μορφών εργασίας και να προσπαθούν να "πείσουν" και τους εργαζόμενους.

- Υπάρχει λύση και προοπτική;

- Για μας σαν Εργοστασιακή Επιτροπή η μόνη λύση και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και για τα υπόλοιπα ναυπηγεία είναι ο δημόσιος ενιαίος φορέας. Το καθεστώς που ζουν οι συνάδελφοί μας στη Σύρο, στην Αυλίδα, η κατάσταση στην οποία είναι σήμερα το ναυπηγείο Ελευσίνας και αύριο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση μας. Για μας, μόνο με τη συντονισμένη πάλη των εργαζομένων και του Σκαραμαγκά και ολόκληρου του κλάδου μπορεί να μπει φραγμός σε αυτόν τον κατήφορο, κόντρα στη λογική του διαλόγου.

Ντ. Ν.

χεράκια

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την υγεία, που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, είναι εναρμονισμένο με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική της υποταγής στις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδες 6-7).

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ σχοινί βρίσκονται οι ισραηλινο- παλαιστινιακές σχέσεις και το μέλλον της περιοχής. Οργισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, μίλησε για κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" (σελίδα 9).

ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ εργάτριες απόλυσε από τη ΜΙΣΚΟ η πολυεθνική "Μπαρίλα", ανεβάζοντας, έτσι, στους 33 τους εργαζόμενους που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο από τον περασμένο Οκτώβρη... (σελίδα 14).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα Σερρών πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, με αφορμή τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών του νομού για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις(σελίδα 20).

ΕΠΙΑΣΕ δουλιά το υπουργείο Παιδείας στην κατεύθυνση της "ανοιχτής πρόσβασης" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοινώνοντας χτες την αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 10% στα πανεπιστήμια και κατά 10,3% στα ΤΕΙ(σελίδες 22-23).

ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των θεμάτων του δήμου κατηγόρησαν, και χτες, τη δημοτική αρχή της Αθήνας δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και όχι μόνο... (σελίδα 24).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org