ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες επιβατών και εργαζομένων

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί δυο μήνες μετά την έναρξη του θεσμού, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

«Δυο μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου για την υπηρεσία γιατρών στα πλοία, τα προβλήματα που δημιούργησε, όπως ήταν αυτονόητο από την ίδια τη δομή και το περιεχόμενό του, είναι μεγάλα, ενώ παράλληλα δεν έλυσε το σοβαρό και επείγον πρόβλημα της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ακτοπλοϊκά πλοία, στους χιλιάδες ανθρώπους που ταξιδεύουν κάθε μέρα, καθώς και στα πληρώματά τους».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Οπως επισημαίνει, η έλλειψη ενιαίας δομής, ενταγμένης στο δημόσιο σύστημα υγείας, με γιατρούς γενικής ιατρικής και όχι η ένταξη ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών στα σκόρπια αγροτικά ιατρεία, στερεί τη δυνατότητα ενιαίας αντιμετώπισης του χώρου των πλοίων, με τις ιδιαιτερότητές τους. Δεν υπάρχει π.χ. κέντρο αναφοράς για βοήθεια ή συμβουλή, πάνω σε ιατρικά, διοικητικά ή επιστημονικά προβλήματα. Ακόμα, η έλλειψη πλαισίου συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα κάτω από τις ιδιόμορφες συνθήκες στα πλοία, υποχρεώνει τους γιατρούς να εργάζονται ακόμα και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για όσες μέρες ταξιδεύει το πλοίο. Εχει έτσι καταργηθεί ακόμα και το σταθερό 8ωρο, το πενθήμερο, το δικαίωμα σε ρεπό, οι άδειες και λόγω ασθένειας, ενώ οι υπερωρίες υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν που επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ελπ. Παντελάκη τονίζει ακόμα ότι η παντελής έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα πλοία, όπως χώρος ιατρείου, τεχνολογικός εξοπλισμός, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, στερεί τη δυνατότητα από το γιατρό να ασκήσει το έργο του. Καθιστά όχι μόνο ανεπαρκή, αλλά και επικίνδυνη την άσκηση της ιατρικής. Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές απαιτούν από τους γιατρούς να υπογράψουν χαρτιά με τα οποία θα τους απαλλάσσουν από την ευθύνη για ό,τι συμβεί πάνω στα πλοία τους.

«Σήμερα οι γιατροί, δυο μήνες μετά την ανάληψη εργασίας, δεν έχουν πληρωθεί, δεν ξέρουν τι χρήματα θα πάρουν, πώς υπολογίζεται η νυχτερινή εργασία, πώς οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας κλπ. Αισθάνονται ανασφαλείς και ακάλυπτοι, ιδιαίτερα με τις διακομιδές», υπογραμμίζει η βουλευτής του ΚΚΕ. Και ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα των γιατρών που εργάζονται στα πλοία και για την ολόπλευρη στήριξη της παροχής υπηρεσιών υγείας στους επιβάτες και τα πληρώματα των πλοίων, στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Υποκριτική ανησυχία...

Στα πλαίσια της «ανησυχίας» που έχει καταλάβει την ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε «πολιτική συμφωνία», ώστε να αναλάβει η ΕΕ μονομερώς τη δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2020, υποστηρίζοντας την ανάγκη επίτευξης και διεθνούς συμφωνίας. Μία «ανησυχία» καθ' όλα ύποπτη και υποκριτική, καθώς η ΕΕ τη συνδέει με την ενεργειακή πολιτική και την ανάγκη δυναμικότερης εισόδου του κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, στα πλαίσια της πλήρους απελευθέρωσής του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καμία προσπάθεια της ΕΕ μέχρι σήμερα δεν ήταν ουσιαστικού περιεχομένου, αφού υπερθεμάτιζε στην κερδοφορία του κεφαλαίου και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προφασιζόμενη την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα, να καταλήγουμε σε ανούσια μέτρα για τα μάτια του κόσμου και σε κερδοσκοπία του πολυεθνικών (βλ. εμπόριο ρύπων).

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. ΣΤΟ Ε.Μ.ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Ε.Μ.Πολυτεχνείο προκηρύσσει για πλήρωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις παρακάτω θέσεις Δ.Ε.Π.:

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση και προσομοίωση βιοχημικών διεργασιών στο υδάτινο περιβάλλον».

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Αξιοποίηση Υδατικών Πόρων και Συναφή Εργα».

ΤΟΜΕΑΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα ταυ Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Κυκλοφοριακή Ροή».

ΤΟΜΕΑΣ: ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Ευστάθεια Κατασκευών από χάλυβα υπό στατικά και δυναμικά φορτία».

ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ: ΦΥΣΙΚΗΣ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρητική Φυσική Συμπυκνωμένης Υλης».

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών - Κοσμολογία».

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ II: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Αστικός Σχεδιασμός».

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Αστικός Σχεδιασμός».

ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

- Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Ενσωματωμένα Συστήματα και Δίκτυα Πολυπλέγματος (GRID)».

Οι παραπάνω προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ δημοσιεύθηκαν, α) στο ΦΕΚ 53/29-01-2007 τ.Γ΄ (για τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών (Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλασσίων Εργων) και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών), β) στο ΦΕΚ 55/29-01-2007 τ.Γ΄ για τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, γ) στο ΦΕΚ 57/29-01-2007 τ.Γ΄ για τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής) και 5) στο ΦΕΚ 61/31-01-2007 τ.Γ΄ (για τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών (Τομέας Δομοστατικής) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών).

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 12-04-2007.

Για το πλήρες κείμενο των προκηρύξεων και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των Σχολών:

- Πολιτικών Μηχανικών, τηλ. 210 - 772 3460.

- Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, τηλ. 210 - 772 1681.

- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, τηλ. 210 - 772 3333.

- Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών & Μηχ/κών Υπολογιστών τηλ. 210 - 772 3997.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Κ. Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΣΩΤΗΡΑΚΟ

ετών 84

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 21-2-2007 και ώρα 3 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Αμαρουσίου.

Η αδελφή: Ιωάννα. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΤΖΟΥΡΟ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 21-2-07 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Τόνια. Τα παιδιά του: Γιώργος και Ελένη, Γιάννης και Σωτηρία. Η εγγονή: Ηλιάνα. Τα αδέλφια: Χαρίκλεια, Ευφροσύνη, Μαρία και Ιωάννης, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον λατρεμένο μας

ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ

Ετών 31

κηδεύσαμε στις 20 Φεβρουαρίου 2007 με πολιτική κήδευση. Οι γονείς Αννα και Γιώργος, τα αδέλφια Μαρίνος και Δέσποινα, Νίκος, οι θείες Μαρία, Caroline, Debby, τα εξαδέλφια, η ανιψιά, οι λοιποί συγγενείς. Οι φίλοι-ες και σύντροφοι-ισσες που συμπορεύτηκαν μαζί του στη ζωή αλλά και στους αγώνες για τα εργατικά δικαιώματα, υπέρ των μεταναστών, κατά του ρατσισμού και κατά της στράτευσης.

Παράκληση, αντί για στεφάνια, να κατατεθούν χρήματα για την εγχείρηση καρδιάς της 11χρονης κόρης της Teuta Zero στο λογαριασμό 7286380-Millenium Bank.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 591

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 Ν. 998/79, από τη Δ/νση Δασών Λασιθίου εκδόθηκε και έχει αποσταλεί για δημοσίευση στο Δήμο Αγ. Νικολάου η αριθ. 501/07-02-2007 Πράξη Χαρακτηρισμού έκτασης, με την οποία χαρακτηρίζεται έκταση εμβαδού 7.107,68 τ.μ, που βρίσκεται στη θέση «Κεφάλα», περιφέρειας Δ.Δ. Ελούντας Δήμου Αγ. Νικολάου, ως γεωργική έκταση της παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79.

Κατά της πράξεως αυτής επιτρέπονται οι αντιρρήσεις του κ. Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που έχει έννομο συμφέρον εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεώς της ή της τελευταίας δημοσίευσής της, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση κοινοποίησής της, ενώπιον της προβλεπόμενης από την παρ. 3 άρθρου 10 Ν. 998/79 Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Λασιθίου.

Με την πράξη αυτή δεν θίγονται τυχόν εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου ή Ιδιωτών και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

Αγ. Νικόλαος 7-02-2007

Η Προϊσταμένη

Κων/να Πρωτοψάλτη

Δασολόγος

Σήμερα τα αποτελέσματα της τοξικολογικής

Σήμερα αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης του Γιάννη Βαρθολομαίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε πάρει φάρμακα πριν από το θάνατό του. Η ιστολογική εξέταση είχε δείξει στένωση στεφανιαίων αρτηριών και ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν με την τοξικολογική εξέταση, για ασφαλή συμπεράσματα. Στο μεταξύ, αγωγή διαζυγίου κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών χτες ο Δ. Βρακατσέλης. Με την αγωγή ο προφυλακισμένος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Γιάννη Βαρθολομαίου ζητεί από το δικαστήριο τη λύση του γάμου του με τη Θωμαή Βρακατσέλη. Ενώ και η Θωμαή Βρακατσέλη έχει δηλώσει, μέσω του συνηγόρου της, ότι προτίθεται να καταθέσει αγωγή διαζυγίου.

Παράσταση σήμερα για την Ψυττάλεια

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι κάτοικοι του Κερατσινίου, του Περάματος, της Δραπετσώνας και όλης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα που δημιουργείται από τις οσμές και τα κουνούπια που έρχονται από την Ψυττάλεια και από την αδιαφορία των υπευθύνων. Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη και μετά από απόφαση του Συντονιστικού Φορέων Περάματος - Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία των φορέων θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ