ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την επιχείρηση δίωξης σε βάρος στελέχους του Κόμματος

Την επιχείρηση δίωξης της Κούλας Βρανά, στελέχους του ΚΚΕ και δημοτικής συμβούλου Καρύστου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Καταγγέλλουμε στο λαό της Εύβοιας την αγωγή που έχει κάνει η κ. Αλεξία Ελένη Δαυίδ (κόρη του ιδρυτή της "Coca Cola ΑΕ" και μέτοχος πολλών εταιρειών) στην Κούλα Βρανά, δημοτική σύμβουλο Καρύστου με το συνδυασμό της ''Λαϊκής Συσπείρωσης''. Μάλιστα, η κ. Δαυίδ, με την αιτιολογία της ''συκοφαντικής δυσφήμησης κατ' εξακολούθηση'', ζητά από την Κούλα Βρανά, με την απειλή κράτησης ενός έτους, το ποσό των 100.000 ευρώ!

Η Κούλα Βρανά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσπάθησε να προσεγγίσει με βάρκα το Μεγάλο Νησί των Πεταλιών στον κόλπο του Μαρμαρίου, όπου η κ. Δαυίδ διατηρεί ακίνητη περιουσία (πρώην "Βίλα Πικάσο"). Τότε της απαγορεύτηκε, από ιδιωτική φρουρά, η προσέγγιση στην ακτή και το μόλο που υπάρχει στο σημείο. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε εκείνη την ώρα, τηλεφωνικά, στο Λιμεναρχείο Καρύστου (έχει καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων), ενώ έγγραφη καταγγελία έγινε προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας. Η κ. Δαυίδ, στην αγωγή της, ισχυρίζεται πως δεν συνέβη τίποτε από τα παραπάνω.

Να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου έκανε ομόφωνα δεκτό ψήφισμα - διαμαρτυρία της Κούλας Βρανά για το γεγονός. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό στους κατοίκους του Μαρμαρίου, είναι πάγια τακτική της φρουράς της κ. Δαυίδ να αποτρέπει την προσέγγιση στην ακτή στο Μεγάλο Νησί των Πεταλιών. Υπάρχουν περιστατικά ακόμη και με ψαράδες, όπου τους απαγορεύτηκε ακόμη και να ψαρέψουν ανοιχτά της ακτής.

Σκοπός της δίωξης αυτής είναι η τρομοκράτηση των κατοίκων του Μαρμαρίου και της Καρύστου, ώστε να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τον de facto αποκλεισμό του Μεγάλου Νησιού των Πεταλιών όπου ετοιμάζεται, όπως έγινε γνωστό από το κείμενο της αγωγής, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Η κ. Δαυίδ και οι ''εκλεκτοί'' φιλοξενούμενοί της ενοχλούνται, φαίνεται, από την παρουσία απλού κόσμου που θέλει να κάνει μια βόλτα για να θαυμάσει το φυσικό τοπίο των Πεταλιών.

Δηλώνουμε πως οι κομμουνιστές, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες προσπάθειες. Βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε το λαό του δήμου Καρύστου, συνολικά της Εύβοιας, να καταδικάσει τη δίωξη αυτή. Να μην υποκύψει στις απειλές. Να διεκδικήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο Μεγάλο Νησί των Πεταλιών.

Οσο για την κοινωνική ευαισθησία και τις φιλανθρωπίες της κ. Δαυίδ, που στην αγωγή της αναφέρει πως το ποσό των 100.000 ευρώ θα το δωρίσει στο ''Χαμόγελο του Παιδιού'', ας τα πει αυτά στους εκατοντάδες απολυμένους από το εργοστάσιο της "Coca Cola" στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισε για να μεταφέρει αλλού την παραγωγή κυνηγώντας τη μεγιστοποίηση του κέρδους της επιχείρησης».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μπαράζ φορολεηλασίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Κατά 70% και πλέον, από την κάθε λογής φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, προέρχονται τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού του δήμου Λαρισαίων, που έφερε για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.ά.) και ο οποίος ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, με τη συνεπικουρία των παρατάξεων Τζανακούλη και Διαμάντου. Προσθέτοντας τα κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη, φόρους, εισφορές (περίπου 19 εκατ. ευρώ), ΠΟΕ από χρέη παρελθόντων ετών (25 εκατ. ευρώ), και αφαιρώντας τους πόρους από τα προνοιακά επιδόματα (14 εκατ. ευρώ) και τη μισθοδοσία των εργαζομένων (26 εκατ. ευρώ), γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που μένει για να λειτουργήσει ο δήμος στη ουσία είναι τα έσοδα από «ίδιους πόρους».

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (17 εκατ. ΚΑΠ), που φτάνει ίσα - ίσα για τη στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων «ιδίων εσόδων», είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Η δημοτική αρχή, αντί να στηλιτεύσει αυτήν την κατάσταση που εκπορεύεται από τις κυβερνητικές πολιτικές για λογαριασμό του κεφαλαίου, καμαρώνει για το αποθεματικό των 26 εκατ. ευρώ και την «επιτυχία» της να συγκεντρώνει τα ετήσια ματωμένα πλεονάσματα των 4,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προπαγανδίζει προκλητικά ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και ότι με την ανταπόδοση προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, και κλείνει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας κ.λπ., προκαλώντας και εμπαίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκής Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας:

-- Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, τις αναγκαίες υποδομές πολιτικής προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.ο.κ.

-- Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, τη ρύπανση και μόλυνση νερού, εδάφους και αέρα, την πρόβλεψη και προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα.

-- Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, με παράλληλη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

-- Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-- Οχι στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Η πληθώρα των χρόνιων προβλημάτων που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνάντηση που είχε το Σωματείο Εργαζομένων των ΚΠ με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Από τη συζήτηση με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΟΚΑΝΑ αναδείχθηκε ξανά η κεντρική διαφωνία μεταξύ της πρότασης των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που έχει ψηφιστεί σε διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις, και της πρότασης του ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης αφορά τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, όπου θα συναρθρώνονται αποκλειστικά τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης, αφού διαλυθούν οι αστικές εταιρείες. Πρόταση του ΟΚΑΝΑ παραμένει η ενσωμάτωση των Κέντρων Πρόληψης στον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών ως προς το ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης είναι πηγή πολλών προβλημάτων και θα έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει.

Τέλος, στο αίτημα του Σωματείου για την άμεση αντιμετώπιση της πολύ άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας και που σθεναρά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ κι έναν χρόνο (προκλητικές παρεμβάσεις της διοίκησης στο επιστημονικό έργο και παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων) ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι θα ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Κέντρου Πρόληψης, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

Αντίδραση του ΠΑΜΕ για τη δέσμευση λογαριασμών του «Αθήνα 9,84»

Ανακοίνωση, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία με την οποία δεσμεύει τους λογαριασμούς του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», εξέδωσε το ΠΑΜΕ. Σε αυτήν επισημαίνεται:

«Η απαράδεκτη προληπτική δέσμευση των λογαριασμών του "Αθήνα 9,84" αφήνει απλήρωτους τους 120 και πλέον εργαζόμενους του σταθμού, σε μέρες γιορτών. Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εντάξει στη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και τις συχνότητες των δημοτικών ραδιοφώνων. Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι προσπάθειες που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του σταθμού και να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι».

Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Ο σύλλογος οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ πραγματοποιεί για ακόμα μία χρονιά χριστουγεννιάτικο παζάρι στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 93) Πειραιάς, μέχρι και τις 23 του Δεκέμβρη (11π.μ. έως τις 8μ.μ. κάθε μέρα). Το παζάρι περιλαμβάνει προϊόντα φτιαγμένα από τους γονείς του προγράμματος με πολλή αγάπη και μεράκι. Οι τιμές των προϊόντων είναι προσιτές και όλα τα κέρδη θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου οικογένειας και των μελών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.

Κόπηκε η τηλεοπτική «Ελληνοφρένεια»

Τελευταίο επεισόδιο ήταν το προχτεσινό για τη σατιρική εκπομπή «Ελληνοφρένεια», αφού όπως ανακοινώθηκε στο επιτελείο της εκπομπής από τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», η συνεργασία τους σταματά. Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η «Ελληνοφρένεια» ευχαριστεί το κοινό της και ενημερώνει ότι η παύση της συνεργασίας με το κανάλι τής ανακοινώθηκε αιφνιδίως «αφού είχε γυριστεί και μονταριστεί η εκπομπή, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε καν να χαιρετίσουμε το κοινό».

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Σε ηλικία μόλις 47 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή χτες ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλειφερόπουλος, για πολλά χρόνια πολιτικός συντάκτης στην τηλεόραση του «Alpha» και τελευταία στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος.

Το ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλειφερόπουλου τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την πρόωρη απώλειά του.

Δεν διενεργείται έρανος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι ο έρανος που διενεργείται από κάποια άτομα επικαλούμενα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό είναι παράνομος. «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ουδένα έρανο διενεργεί», σημειώνει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ