ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
Νέες άγριες περικοπές σε επιδόματα

Νέες περικοπές των πενιχρών επιδομάτων αναπηρίας που παίρνει σήμερα μόλις το 20% των ανθρώπων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες που το έχουν ανάγκη, προωθεί η κυβέρνηση το 2011 σπρώχνοντας τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, που ήδη βιώνουν τεράστια προβλήματα σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων, στην εξαθλίωση.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι με αναπηρίες, αλλά έως σήμερα έπαιρναν τα επιδόματα αναπηρίας, που κυμαίνονται από 200 ευρώ έως 450 ευρώ για τις πολύ βαριές περιπτώσεις, μόλις 180.000 άνθρωποι. Τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πετσόκομμα στα επιδόματα αναπηρίας, που συνδυάζεται μάλιστα με τη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, Αποκατάσταση και τις περικοπές των παροχών απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ηδη, απ' τον Οκτώβρη του 2010 έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή της τρόικας και της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΟΟΣΑ ως ειδικού εμπειρογνώμονα, για να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής για ΑμΕΑ και τους πολύτεκνους με στόχο τη μείωση της συνολικής δαπάνης για τα επιδόματά τους κατά 500 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε πρόσφατα απ' το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται διατάξεις για εισοδηματικά κριτήρια των 40.000 ευρώ για τη χορήγηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις απ' τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Στο ίδιο πνεύμα, το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ανάπηροι σε όλη την Ελλάδα υποβάλλονται σε τεράστια ταλαιπωρία, αφού καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανεξεταστεί η αναπηρία τους. Από τους ανάπηρους με τυφλότητα ή βαριές αναπηρίες ζητούνται μια σειρά δικαιολογητικά για την επανεξέταση, που η συγκέντρωσή τους αποτελεί Γολγοθά. Επίσης, ζητούνται και δικαιολογητικά που - με ό,τι ισχύει έως σήμερα - δεν συνδέονται με τη χορήγηση των επιδομάτων αναπηρίας. Για παράδειγμα ζητείται «φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας για το οικονομικό έτος 2010», που προοιωνίζεται τη σύνδεση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια στα πλαίσια και της προωθούμενης Κάρτας Αναπηρίας ή Λειτουργικότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως εργαλείο παραπέρα περικοπών. Στον αντιασφαλιστικό Νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλη προβλεπόταν η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα καταρτίσει το νέο κανονισμό διαβάθμισης της αναπηρίας που θα ισχύει υποχρεωτικά για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και ο οποίος συνδέεται με την Κάρτα Αναπηρίας. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα άνθρωποι με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες που έχουν τεράστιες ανάγκες στήριξης, εκπαίδευσης, αποκατάστασης κλπ. Π.χ τυπικά για να πάρει κάποιος επίδομα παραπληγίας χρειάζεται να έχει εγκάρσια τομή του νωτιαίου μυελού, κάτι που μπορεί να μην ισχύει για κάποιον άνθρωπο που είναι κατάκοιτος ή βαριά κινητικά ανάπηρος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει το επίδομα.

Στην πραγματικότητα, η επανεξέταση λειτουργεί σαν εργαλείο ακόμα πιο άγριων περικοπών των πενιχρών επιδομάτων που παίρνουν οι ανάπηροι, ενώ ταυτόχρονα γίνονται περικοπές σε θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, βοηθήματα, υγειονομικό υλικό, επιδόματα και συντάξεις. Για παράδειγμα, κόβεται το επίδομα αναπηρίας για τα παιδιά που κληρονομούν σύνταξη από τους γονείς τους όταν αυτή ξεπερνά τα 330 ευρώ. Οι νεφροπαθείς υποχρεώνονται για πολλές εξετάσεις που έχουν ανάγκη, σε κάποια νοσοκομεία να τις προπληρώσουν - στοιχίζουν από 150 έως 300 ευρώ η μία - και στη συνέχεια να αναζητούν την επιστροφή ενός μέρους των χρημάτων, μετά από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΙΚΑ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έβγαλε εγκύκλιο με την οποία περικόπτονται αναγκαίες θεραπείες για τη φροντίδα και αποκατάσταση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, ακόμα και των μικρών παιδιών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Συναινετικά η σταδιακή απελευθέρωση του επαγγέλματος

Εκτακτη κοινή συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά

Αμετακίνητη μένει η κυβέρνηση από το βασικό πυρήνα των ρυθμίσεων που απελευθερώνουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού και παραδίδουν τη διάθεση των φαρμάκων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πλευρά έγινε καθαρή και στη χτεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και οι πρόεδροι μεγάλων συλλόγων όπως της Αθήνας (ΦΣΑ), της Λάρισας κλπ.

Την ίδια ώρα, έξω απ' το υπουργείο Υγείας έγινε συγκέντρωση των φαρμακοποιών που ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θεώρησε ότι η μαζική παρουσία των φαρμακοποιών «αποτελεί διεκδίκηση» που δυναμιτίζει τη «δημόσια διαβούλευση». Μάλιστα, σε κάποια στιγμή είπε ότι θα εγκαταλείψει το θέμα, λέγοντας στους φαρμακοποιούς να πάνε στον υπουργό Οικονομίας, που χειρίζεται τα θέματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, για να διαπραγματευτούν. Εναντίον της παρουσίας των φαρμακοποιών τάχτηκε και ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δημήτρης Βαγιωνάς. Αντέδρασε, απειλώντας και με αποχώρηση, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος, τόσο για την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας όσο και για τη στάση του προέδρου του ΠΦΣ, χωρίς βεβαίως να ξεφεύγει απ' τη λογική του διαλόγου. Μόνο αργότερα, όταν μίλησε στους συγκεντρωμένους φαρμακοποιούς - που διαμαρτυρήθηκαν και για στάση της ηγεσίας του ΠΦΣ - είπε ότι η κυβέρνηση τους έχει κηρύξει πόλεμο και πως μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο του Πειραιά, οργανώνουν αύριο, έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα εισηγηθούν, όπως είπαν, αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στη συνάντηση με τον υπουργό δόθηκε ακόμα μια φορά η υπόσχεση για την άμεση εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς φτάνουν μέχρι τον Απρίλη του 2010. Οσον αφορά για τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», προέκυψε ότι τελικά, και με τη συναίνεση της πλειοψηφίας, θα εφαρμοστεί κλιμακωτό rebate (επιστροφή χρημάτων) και απ' τους φαρμακοποιούς στα ασφαλιστικά ταμεία. Για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, που ο Α. Λοβέρδος το παρουσίασε ευθέως ως «μέτρο απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, είπε αρχικά ότι θα ανοίγουν όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν. Οι φαρμακοποιοί αντέτειναν ότι αρκεί το ποσοστό 20% των εφημερευόντων φαρμακείων για να καλυφθούν οι ανάγκες, για να προσθέσει ο υπουργός Υγείας ότι θα συζητηθεί ξανά το θέμα μετά την εφαρμογή του 20%. Αμετακίνητος ήταν ο υπουργός - και συναίνεσαν με διαφοροποιήσεις και οι φαρμακοποιοί - στο θέμα της μείωσης του κέρδους των φαρμακεμπόρων και των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, όπως και στο θέμα της κατάθεσης της άδειας των φαρμακείων μετά τη συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών.

Εκτακτη σύσκεψη

Για την οργάνωση των εργαζομένων και το συντονισμό της δράσης με ζήτημα αιχμής τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σήμερα στις 4.30 μ.μ. σε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, τις Σωματειακές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα.

Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καρδίτσας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Κατήγγειλαν ότι η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί προκλητικά για το πρόβλημά τους, γι' αυτό και δε δίνει λύση. Να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους συμβασιούχους του Δήμου Καρδίτσας οφείλονται μισθοί δύο μηνών. Σήμερα στις 9 π.μ. έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση των εργαζομένων, έξω από το Δημαρχείο.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ (τη δεύτερη μέσα στο χρόνο) και την πολιτική αστικών μεταφορών. Η συνέντευξη θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ