ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΠΕ
Απαγορεύει με φιρμάνι τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση!

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, η διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να περιορίσει τις φωνές που αντιστέκονται στα αντεργατικά της σχέδια και χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης

Απόσπασμα από το φιρμάνι της διοίκησης των ΕΛΠΕ
Απόσπασμα από το φιρμάνι της διοίκησης των ΕΛΠΕ
Ευθύ χτύπημα στο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης αποτελεί η προχτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ), με την οποία, χωρίς περιστροφές, απαγορεύει την ανάρτηση ή διακίνηση ανακοινώσεων μέσα στο εργοστάσιο, πέρα από τις «επίσημες» ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων. Μια μεθόδευση που στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και χωρίς καμιά αμφιβολία επιχειρεί πρώτα απ' όλα να φιμώσει τις ταξικές φωνές, τους κομμουνιστές εργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που πρωτοστατούν για την οργάνωση του αγώνα στα «Ελληνικά Πετρέλαια» του μεγαλομετόχου Λάτση.

Απειλές και λογοκρισία

Στην ανακοίνωση της διοίκησης επισημαίνεται ότι τα σωματεία της επιχείρησης μπορούν να αναρτούν τις ανακοινώσεις εκείνες «που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική τους δράση, μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται στο χώρο που έχει επιλεγεί μεταξύ της εταιρείας και αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης». Και παρακάτω, επιχειρώντας απροκάλυπτα να παρέμβει και να ελέγξει το περιεχόμενο κάθε ανακοίνωσης, φοβούμενη προφανώς ότι κάποια από τις παρατάξεις στο σωματείο μπορεί να χαλάσει τη σούπα της συναίνεσης, σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις «πρέπει να ανταποκρίνονται και να ταυτίζονται με τους σκοπούς των συνδικαλιστικών - επαγγελματικών οργανώσεων όπως αυτοί προσδιορίζονται στο νόμο». Επιχειρεί δηλαδή να επιβάλει λογοκρισία στα κείμενα που διακινούν στους συναδέλφους τους οι συνδικαλιστές της επιχείρησης!

Ομως η διοίκηση των ΕΛΠΕ δε σταματάει εκεί. Ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της ότι «δεν έχουν δικαίωμα να έχουν πίνακα ανακοινώσεων μέσα στην επιχείρηση ή να διανέμουν ανακοινώσεις, στο χώρο εργασίας, σωματεία ή οργανώσεις ή σύλλογοι που δεν αποτελούν, σύμφωνα με το νόμο, συνδικαλιστικές οργανώσεις, (π.χ. ιδεολογικά σωματεία ή σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα κλπ.)». Μάλιστα προβλέπεται ότι ανακοινώσεις τέτοιων φορέων δεν μπορούν να μετατραπούν σε ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων «από το γεγονός ότι οι οργανώσεις αυτές τις προσυπογράφουν, τις σφραγίζουν ή με οποιοδήποτε τρόπο τις εμφανίζουν ως δικές τους».

Με άλλα λόγια, η διοίκηση των ιδιωτικοποιημένων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ΕΛΠΕ, όπου το κράτος διατηρεί το 35,48% των μετοχών και το... μάνατζμεντ, απαγορεύει σε κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς εκτός του εργοστασίου να διακινούν τις ιδέες τους μέσα στην επιχείρηση, να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν στους εργαζόμενους!

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση των ΕΛΠΕ δίνει δείγματα γραφής του αυταρχισμού της: Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών κατέβαζε συστηματικά αφίσες της ΝΑΣ, ενώ το Φλεβάρη του 2001 η τότε διοίκηση της επιχείρησης, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε σε κλιμάκιο του ΚΚΕ να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Οι συνδικαλιστικοί συνένοχοι

Στον ίδιο αυταρχικό κατήφορο βαδίζει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Μόλις πριν λίγους μήνες, στις 11 Μάη 2006, ο πρόεδρος του Σωματείου, Αλέξης Αθανασόπουλος, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, Διονύση Σκαρμούτσο (και οι δύο στελέχη της ΠΑΣΚΕ), ζητώντας εξηγήσεις επειδή εκείνη τη μέρα ο τελευταίος «χορήγησε» συνδικαλιστική άδεια στον Λέανδρο Μάκκα, εργαζόμενο στα ΕΛΠΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Ο λόγος του εκνευρισμού του ήταν ότι ο Λ. Μάκκας, αντί να συμμετέχει στη συνάντηση που είχαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και των σωματείων των πρώην ΔΕΚΟ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν έξω από αυτό σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που κατήγγειλε την τακτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Ελευσίνας με θράσος εξήγησε στον Λ. Μάκκα ότι η στάση του εκθέτει την πλειοψηφία(!). Τη συνενοχή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στο κατάπτυστο φιρμάνι της διοίκησης των ΕΛΠΕ επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία του Πανελλήνιου Σωματείου - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - μέχρι και χτες δεν είχε αντιδράσει ούτε για τους τύπους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ