ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ογκώδεις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών

Οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στις χτεσινές διαδηλώσεις στο Παρίσι

Associated Press

Οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στις χτεσινές διαδηλώσεις στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από φοιτητές και μαθητές, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά περικοπών θέσεων εργασίας και την έλλειψη υποδομών στο χώρο της Παιδείας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν σε Παρίσι, Στρασβούργο, Καέν, Μανς, Ρεν, Ναντ, Μασσαλία, Τουλούζ, Λιόν, Μπορντό αλλά και στη Λιλ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις ήταν πολύ μεγάλη. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έφτασε το 70% και στη δευτεροβάθμια ξεπέρασε το 50%. Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τους καθηγητές ότι «είναι κολλημένοι στο παρελθόν και δε βοηθούν στην προσπάθεια αλλαγής». Υποστήριξε, δε, ότι στο χώρο της Παιδείας από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 33 απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια «κουλτούρα στείρας άρνησης»!

Οι δηλώσεις του Ξαβιέ Νταρκό εξόργισαν τις ηγεσίες των συνδικάτων που ανταπέδωσαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει επανειλημμένως κωφεύσει και περιφρονήσει τους εκπαιδευτικούς. Υπενθύμισαν, δε, ότι εκτός από τις 13.500 λιγότερες θέσεις εργασίας το 2009, άλλες 11.200 περικόπηκαν το 2008 και άλλες 8.500 το 2007, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να έχουν γίνει δυσβάσταχτες και πολλοί καθηγητές να δουλεύουν ταυτόχρονα σε πολλά σχολεία για να καλύψουν τα κενά κάτι που υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Την αρνητική απάντηση και της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών στο αίτημά του να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας εισέπραξε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Τζίπι Λίβνι, που επανέλαβε τη γνωστή ισραηλινή θέση ότι «η ευθύνη βαραίνει τη Χαμάς». Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για πολλοστή μέρα, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι τα υπάρχοντα τρόφιμα και φάρμακα δεν αρκούν παρά μόνο για λίγες μέρες και ότι δεν είναι δυνατόν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολίτες, γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, να απειλούνται με λιμοκτονία.

Το θέμα της Γάζας, όπως φαίνεται, ήταν το βασικό ζήτημα συζήτησης και μεταξύ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ολμέρτ με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Ο Ολμέρτ, συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, επισκέφτηκε μυστικά το Αμμάν, στις αρχές της βδομάδας. Ο Ιορδανός μονάρχης κάλεσε τον Ολμέρτ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και τον προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας θα αποτελέσει ανθρωπιστική τραγωδία ανείπωτου μεγέθους.

Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή έβαλε καταχώριση στην εβραϊκή γλώσσα σε τρεις ισραηλινές εφημερίδες («Γιεντότ Αχρονότ», «Μααρίβ», «Χααρέτζ») όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το σχέδιο επτά σημείων που έχει υιοθετήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος, γνωστό ως «αραβική πρωτοβουλία», το οποίο προτείνει εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων όλων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την ολική άνευ όρων αποχώρησή του από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής υποστήριξε ότι είναι ένας τρόπος για να ενημερωθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη χωρίς την παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, τα μέλη και οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να εκλέξουν το νέο επικεφαλής, μεταξύ της πρώην υπουργού Εργασίας Μαρτίν Ομπρί, που θεωρείται η πλέον «κομματική», της πρώην προεδρικής υποψηφίου Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που επιδιώκει τη «σύγκλιση» με το κέντρο, και του ευρωβουλευτή Μπενουά Χαμόν, που υποστηρίζει τη στροφή «προς τ' αριστερά» και διαφώνησε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αν κάποιος από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει το 50%, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και σήμερα. Το συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου έληξε με διχασμό, χωρίς να αποφασιστεί πολιτική πλατφόρμα και επικεφαλής.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Γεωργιανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Αμπχαζίας ότι επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου της Γεωργίας, ωστόσο από την Αμπχαζία αναφέρθηκε ότι απλά απαντούσαν στα πυρά των Γεωργιανών και πως στο περιστατικό δεν πήραν μέρος ρωσικές δυνάμεις.

ΡΩΜΗ.-- Η «Λέγκα του Βορρά» κατέθεσε τροπολογία στη Γερουσία, στην οποία ζητά από τους γιατρούς να καταγγέλλουν στις αστυνομικές αρχές τους μετανάστες που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς άδεια παραμονής, ωστόσο τα μέλη του Συλλόγου Μεταναστευτικής Ιατρικής απάντησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο γιατί «μια τέτοια συμπεριφορά αντιβαίνει στους ηθικούς κανόνες του ιατρικού επαγγέλματος». Παρόμοια στάση κρατά και ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας, καθώς και η Ενωση Ιταλών Πνευμονολόγων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η αστυνομία των Κοσσοβάρων Αλβανών συνέλαβε χτες τρεις Γερμανούς ως ύποπτους για την αναίμακτη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΕΕ στην Πρίστινα την περασμένη βδομάδα. Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα έως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού με θέμα την πρόταση του Μπαν Γκι Μουν για «τροποποίηση» της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να αντικατασταθεί σταδιακά απ' εκείνη της ΕΕ (τη γνωστή «EULEX»).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στη Ζιμπάμπουε και τρεις σε μία παραμεθόρια πόλη της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες βδομάδες ανακοίνωσαν χτες Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Χιλής και άλλες πόλεις απάντησαν οι απεργοί του δημόσιου τομέα στην πρόταση της κυβέρνησης Μισέλ Μπατσελέτ για αύξηση των αποδοχών τους κατά 9,5% και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που είναι αυξήσεις 14,5%. 400.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι σε απεργία επ' αόριστο από τη Δευτέρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει επιλέξει για να ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας την κυβερνήτη της Αριζόνα Τζάνετ Ναπολιτάνο, σύμφωνα με το CNN και η επιχειρηματίας με καταγωγή από το Σικάγο Πένι Πρίτζκερ - η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι η 135η πλουσιότερη αμερικανίδα - αναμένεται να αναλάβει υπουργός Εμπορίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αστυνομικοί, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθηγητές και δάσκαλοι περιλαμβάνονται στη λίστα των 13.500 μελών του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας (BNP), λίστα που διέρρευσε στο Διαδίκτυο από πρώην μέλος του κόμματος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και κυβερνητική «γκρίνια»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, εναντίον κρατικού κτιρίου στην περιοχή Νταουμάντ, με αποτέλεσμα δύο αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και δύο κατοχικοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ να τραυματιστούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου στο Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι συνεργάζεται σε κάποιες από αυτές με την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, χτες η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ διαμαρτυρήθηκε στον πρέσβη των ΗΠΑ, για την αμερικανική επίθεση, πέρα από την περιοχή των φυλών, την Τετάρτη, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε «ισλαμιστές αντάρτες».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κορυφώνεται η κινητοποίηση των ιθαγενών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μετά από πορεία 500 χιλιομέτρων που ξεκίνησε 10 μέρες πριν από την Κάουκα, χιλιάδες ιθαγενείς, οργανωμένοι στην CRIC (Περιφερειακό Ιθαγενικό Συμβούλιο της Κάουκα) και την ACIN (Ενωση Ιθαγενικών Αρχών της Βόρειας Κάουκα), έφτασαν χθες στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο - όπου θα κατασκηνώσουν - διεκδικώντας την επιστροφή της γης τους, την απόρριψη της Συμφωνίας Διμερούς Εμπορίου με τις ΗΠΑ, καθώς και την τιμωρία των στρατιωτικών και παρακρατικών για τις δολοφονίες ηγετικών στελεχών. Χθες αργά το απόγευμα - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - αναμενόταν η μεγάλη διαδήλωση προς το προεδρικό μέγαρο και το Κογκρέσο με τη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών και εκπροσώπων δέκα ιθαγένικων φυλών της Κολομβίας.

Πρόκειται για την κορύφωση των κινητοποιήσεων που κρατούν σχεδόν δύο μήνες τώρα και γνώρισαν τη δολοφονική καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που είχε ως αποτέλεσμα 4 διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους, αλλά και την απόρριψη οποιουδήποτε διαλόγου εκ μέρους της κυβέρνησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ