Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Την αρνητική απάντηση και της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών στο αίτημά του να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας εισέπραξε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Τζίπι Λίβνι, που επανέλαβε τη γνωστή ισραηλινή θέση ότι «η ευθύνη βαραίνει τη Χαμάς». Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για πολλοστή μέρα, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι τα υπάρχοντα τρόφιμα και φάρμακα δεν αρκούν παρά μόνο για λίγες μέρες και ότι δεν είναι δυνατόν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολίτες, γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, να απειλούνται με λιμοκτονία.

Το θέμα της Γάζας, όπως φαίνεται, ήταν το βασικό ζήτημα συζήτησης και μεταξύ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ολμέρτ με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα. Ο Ολμέρτ, συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, επισκέφτηκε μυστικά το Αμμάν, στις αρχές της βδομάδας. Ο Ιορδανός μονάρχης κάλεσε τον Ολμέρτ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και τον προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας θα αποτελέσει ανθρωπιστική τραγωδία ανείπωτου μεγέθους.

Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή έβαλε καταχώριση στην εβραϊκή γλώσσα σε τρεις ισραηλινές εφημερίδες («Γιεντότ Αχρονότ», «Μααρίβ», «Χααρέτζ») όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το σχέδιο επτά σημείων που έχει υιοθετήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος, γνωστό ως «αραβική πρωτοβουλία», το οποίο προτείνει εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων όλων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την ολική άνευ όρων αποχώρησή του από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής υποστήριξε ότι είναι ένας τρόπος για να ενημερωθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη χωρίς την παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ