ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια με επίκεντρο τις σαρωτικές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε, στους κάθε είδους πολιτικούς διαχειριστές, το απόγευμα χτες, η Κομισιόν μέσω δηλώσεων υψηλόβαθμου παράγοντα του Γιούρογκρουπ. Σε κάθε περίπτωση, είτε με την παράταση του υπάρχοντος αντιλαϊκού προγράμματος (δηλαδή του σημερινού μνημονίου) είτε ακόμη με το στήσιμο της νέας γραμμής «προληπτικής χρηματοδότησης» προς το ελληνικό κράτος, η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό θα κλιμακωθεί με αλλεπάλληλα νέα μέτρα. Ο παράγοντας της Κομισιόν σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι το «τρέχον πρόγραμμα» της Ελλάδας θα μπορούσε να πάρει «παράταση» για έναν ακόμη χρόνο. Παράλληλα, τόσο η έγκριση της παράτασης όσο και η «εναλλακτική» της «προληπτικής χρηματοδότησης» θα πρέπει να περάσουν από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό) πριν από τις 31 Δεκέμβρη, που λήγει το σημερινό «πρόγραμμα» από την πλευρά της ΕΕ.

Ζήτημα πρώτο: Μεταρρυθμίσεις

Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα σχετικά με τη κλιμάκωση των σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η αντιλαϊκή γκάμα περιλαμβάνει, μέτρα όπως:

-- Το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρά στην κήρυξη ανταπεργίας («λοκ άουτ»).

-- Τις μεταρρυθμίσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.

-- Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, με έμφαση στην «ανεξαρτησία» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

-- Μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, από το υπουργείο Εργασίας στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών (από το 2015).

-- Μεταφορά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, επίσης στο υπουργείο Οικονομικών (από το 2016).

-- Αλλαγές στον «αναπτυξιακό νόμο».

-- Επίσπευση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Αργά χτες το βράδυ, και μετά από πολύωρη καθυστέρηση, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τη συμμετοχή και συμβούλων του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τα κλιμάκια της τρόικας. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν τη «καθυστέρηση» στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της τρόικας σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή η συγκυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος προβλέπει τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, με βάση και το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Οι σαρωτικές αντεργατικές διεργασίες στην Ελλάδα, είναι αναπόσπαστα δεμένες με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Απόλυτα χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ο οποίος στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στη γαλλική Βουλή, σημείωσε : «Οι 35 ώρες εργασίας στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει να εργάζεται» (!). Οπως είπε, στόχος είναι η «τροποποίηση» του νόμου έτσι ώστε να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα. Να σημειωθεί πως η εν λόγω μεταρρύθμιση καθιερώθηκε το έτος 2000, από την επίσης «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Λ. Ζοσπέν...

Ιδιωτικοποιήσεις

Με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, συνεχίζεται η εκχώρηση ζωτικών και νευραλγικών υποδομών στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς Ομίλους. Το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα ανοίξει τους φακέλους με τις τεχνικές προσφορές και την ερχόμενη τις οικονομικές προσφορές στη βάση των οποίων θα «αξιολογηθούν οι υποψήφιοι «επενδυτές». Πρόκειται για 3 επιχειρηματικά σχήματα, σε σύμπραξη ξένων μονοπωλίων και άλλων «επενδυτών» με ελληνικούς ομίλους και συγκεκριμένα Corporation America (Αργεντινή) - METKA (Ομιλος Μυτιληναίου), FRAPORT (Γερμανία) - SLENTEL (Ομιλος Κοπελούζου) και VINCI (Γαλλία) - ΑΚΤΩR (όμιλος Μπόμπολα). Επίσης, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε 1,34 εκατ. ευρώ από την πώληση 4 ακινήτων του Δημοσίου στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκά μνημόνια παντού...

Με επιβολή προστίμων απειλεί η Κομισιόν τη Γαλλία, σχετικά με τις αποκλίσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και των κανόνων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, και αναλογικά με το ύψος του παραγόμενου ΑΕΠ, τα πρόστιμα στη Γαλλία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 5 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που θα πυροδοτούσε εκ νέου τα ελλείμματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν εξετάζει και τη διαμόρφωση της νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει να «παραβλέψει» την αθέτηση των στόχων, προκειμένου να μην ξεσπάσουν οι ανταγωνισμοί και οι διαμαρτυρίες από άλλα κράτη σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής των κανόνων. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η έγκριση ή απόρριψη των κρατικών προϋπολογισμών από την πλευρά της Κομισιόν, διενεργείται μέχρι 30 Νοέμβρη, ενώ οι αποφάσεις για φέτος αναμένονται τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις σχετικά με την παραπέρα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δείκτη της εταιρείας «Μarkit», οι νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 1 χρόνο, σε μια εξέλιξη αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας «Markit» η Ευρωζώνη θα συνεχίσει σε ρυθμούς στασιμότητας, ενώ η «πιθανότητα ύφεσης» έχει αυξηθεί.

Με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών - Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας και Περιχώρων. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο ο λαός μπορεί να εμποδίσει τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Οι όποιες διαφωνίες κυβέρνησης και τρόικας αφορούν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων και όχι αυτή καθαυτή την εφαρμογή τους. Είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης είτε με αφορμή μια μελλοντική συμφωνία με τους δανειστές, οι κυβερνήσεις θα επιδιώκουν νέες ανατροπές σε ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μόνο ο λαός με την οργάνωση και την πάλη του μπορεί να τους εμποδίσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ