ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Το 2012...

Τον Ιούνη του 2012, πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας συναντούσε πίσω απ' τις κλειστές πόρτες αίθουσας του Ζαππείου τους πρεσβευτές των χωρών του «G20» με τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες (π.χ. Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ).

Εκείνη η συνάντηση ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους μόνο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, η οποία ήταν ομολογουμένως αρκετά αποκαλυπτική, αφού κινήθηκε σε καθησυχαστικούς τόνους για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, απέναντι στην αστική εξουσία. Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους διπλωμάτες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα διαταράξει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Ενώπιόν τους αποκήρυξε το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα και διευκρίνισε πως όταν μιλάνε για «σοσιαλισμό δεν αναφερόμαστε στα κακέκτυπα του παρελθόντος, εννοούμε ένα σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, με δημοκρατία και ελευθερία». Τους καθησύχασε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την Ευρωζώνη», αλλά αντιθέτως «είναι πρόγραμμα που αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη» και «πρόγραμμα - συμβολή στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η ΕΕ».

... και σήμερα

Τους είχε ακόμα ενημερώσει για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ένα «εθνικό σχέδιο ανόρθωσης», προσθέτοντας ότι «δεν αρνούμεθα την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αντιθέτως την επιδιώκουμε». Φυσικά, ούτε λέξη για το ΝΑΤΟ, απεναντίας διαβεβαιώσεις ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αναβάθμιση και την «ενεργητική παρουσία της χώρας σε διεθνές οργανισμούς και πρωτοβουλίες». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες απ' τη συζήτηση που ακολούθησε με τους πρέσβεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η αποδέσμευση της χώρας απ' αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Είπαμε να τα θυμίσουμε, μιας και τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με πρεσβευτές διαφόρων κρατών, εκτός από την ομάδα επαφής με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς που άλλωστε έχει.

Τώρα βέβαια, αν το 2012 τα διαπιστευτήρια ήταν τόσο ξεκάθαρα, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο κρυστάλλινα είναι σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια απόλυτης προσαρμογής και φραστικής ακόμα στα προτάγματα της καπιταλιστικής οικονομίας και στις ανάγκες της.

Δύο αντίθετοι δρόμοι

Διαμαρτύρεται ο Καρτερός στη χτεσινή «Αυγή» για την τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα σε συνέντευξή του σε ρ/σ, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει προϋπόθεση σύγκλισης «ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά», γιατί «τα μικρά καθορίζονται από τα μεγάλα, από το τι έχεις στο μυαλό σου ως κοινωνική οργάνωση, ως οικονομία». Αλήθεια, γιατί διαμαρτύρεται ο Καρτερός, αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τα όρια της δικής του πολιτικής: ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αντοχές της οικονομίας (βλέπε του κεφαλαίου), στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αδιαμφισβήτητη η συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, άλλο μείγμα διαχείρισης, στον ίδιο όμως αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης κλπ; Πώς λοιπόν να συγκλίνεις, όταν όχι απλώς έχεις διαφορές, αλλά κινείσαι σε διαφορετικό δρόμο; Πώς να συγκλίνει η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ΕΕ και την Ευρωζώνη; Πώς να συγκλίνει το κάλεσμα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αρνηθεί τη ζωή με ψίχουλα, να οργανωθεί, να παλέψει σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, να διαμορφωθεί μια ισχυρή εργατική - λαϊκή δύναμη, μια λαϊκή συμμαχία που να βάλει σήμερα εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση και να διεκδικήσει αύριο την εξουσία, με τις αυταπάτες ότι όλα θα τα λύσει η κυβερνητική εναλλαγή, με την απάθεια, την αναμονή, το σαμποτάρισμα των όποιων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, του πανελλαδικού συλλαλητηρίου χτες, της απεργίας στις 27 Νοέμβρη σήμερα;

Καιρός φέρνει τα λάχανα...

Πρωτοστάτησε στον αντικομμουνισμό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συκοφάντηση του ΚΚΕ για τα οικονομικά του, αποτέλεσε ενορχηστρωτή της προβοκάτσιας ότι το ΚΚΕ δήθεν είχε μετοχές στην επιχείρηση «Γερμανός». Κόμπαζε οτι είναι ο μοναδικός πολιτικός - επιχειρηματίας που έχει βάλει τάξη στις επιχειρήσεις του! Οταν ξέσπασε η κρίση, πρωτοστάτησε στη στήριξη της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, με επιχειρήματα του στιλ «ο λαός θα περάσει με ψωμί και ελιά προκειμένου να βγει ο τόπος από την κρίση», προβόκαρε τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Οι υπηρεσίες του στο κεφάλαιο ανεκτίμητες. Ο λόγος για το Γιώργο Καρατζαφέρη. Βεβαίως, όπως λέει ο λαός «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια». Ετσι, λοιπόν, απ' ό,τι φαίνεται σήμερα επιλέγεται το ξήλωμά του με τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε μίζες και «οφ σορ» εταιρείες. Χρειάζεται, λοιπόν, ο λαός μας να βγάλει συμπεράσματα, για τους διάφορους «σάπιους» του αστικού πολιτικού συστήματος, που το παίζουν αδιάφθοροι, καταγγέλλοντας σκάνδαλα, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι είναι βουτηγμένοι στην βρωμιά ως το μεδούλι, γνήσια παιδιά του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1694 Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος του Διαφωτισμού Βολτέρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1811 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και ποιητής της ρομαντικής σχολής Χάινριχ φον Κλάιστ.

1831 Οι υφαντεργάτες της Λυών της Γαλλίας ξεσηκώνονται, διεκδικώντας σταθερούς μισθούς (κάτι που οι εργοδότες αρνούνταν, επικαλούμενοι τις αρχές της Γαλλικής -αστικής- επανάστασης και την ελευθερία της αγοράς). Οι εργάτες έστησαν οδοφράγματα και οπλίστηκαν. Εναντίον τους κινήθηκε η εθνοφρουρά. Καθώς, όμως, πολλά μέλη της είχαν εργατική καταγωγή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των απεργών ή ακόμα ενώθηκαν μαζί τους. Τελικά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει 20.000 στρατιώτες εναντίον τους, καταστέλλοντας την εξέγερση. Οι νεκροί και τραυματίες έφτασαν τους 600.

1878 Ξεκινά ο δεύτερος βρετανοαφγανικός πόλεμος, που διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια και έληξε με νίκη του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1902 Γεννιέται ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Αϊζακ Μπασέβις Σίνγκερ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1978).

1915 Γαλλοβρετανικός στόλος καταλαμβάνει τη Μήλο, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1931 Ψηφίζεται στη Βρετανία ο «Χάρτης του Ουέστμινστερ» για την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις κτήσεις της και την ίδρυση της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών.

1939 Συλλαμβάνεται ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με το χτύπημα αυτό, η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο. Σχηματίζεται Κεντρική Επιτροπή από τους Δημήτρη Παπαγιάννη, Χρήστο Κτιστάκη, Χρήστο Κανάκη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που συνεχίζει τη δράση της μέχρι τους πρώτους μήνες της Κατοχής (1941) και είναι γνωστή ως η «παλιά Κεντρική Επιτροπή».

1946 Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκρούεται η συκοφαντία πως ο ένοπλος λαϊκός αγώνας «υποκινείται από τα έξω».

1969 Ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μάικ Μάνσφιλντ, ζητά να γίνουν ανακρίσεις από ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για την υπόθεση της ομαδικής σφαγής εκατοντάδων άοπλων Βιετναμέζων από Αμερικανούς στρατιώτες στο Μι Λάι. Τρεις μέρες αργότερα, παραπέμπεται σε δίκη ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ, ως υπεύθυνος της σφαγής.

2000 Πεθαίνει ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος-ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός ολυμπιονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ