ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα σχολεία!

Χορηγίες από το ΝΑΤΟ με απαίτηση... δηλώσεων ευγνωμοσύνης στους δολοφόνους των λαών

Την ανοχή για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές ανά τον κόσμο και το τσάκισμα της περήφανης αντιιμπεριαλιστικής στάσης του χανιώτικου λαού, φαίνεται ότι επιδιώκει το ΝΑΤΟ, προσφέροντας σε σχολεία του νομού χορηγίες σε αναλώσιμα, μηχανήματα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης, ζητώντας ως αντίτιμο για όποιον τις αποδεχτεί να δηλώσει τη δημόσια ευγνωμοσύνη του, μέσω των τοπικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, με έγγραφο που στέλνουν προς όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων και στους συλλόγους εκπαιδευτικών, δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν χορηγίες αρκεί, όπως προαναφέραμε, να στείλουν δημόσια ευχαριστήρια προς το ΝΑΤΟ, το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΕΔΒ) και Γερμανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ που αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται στο Πεδίο Βολής.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, το έγγραφο που στάλθηκε στα σχολεία έγγραφε ως αποστολέα «ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» και στρατιώτες που εκπαιδεύονται στο Πεδίο Βολής.

Ηδη αρκετά σχολεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών απέρριψαν την προσφορά τους αρνούμενοι να δεχτούν οτιδήποτε από αυτούς που δολοφονούν λαούς, αμάχους και μικρά παιδιά.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν και διοικήσεις σχολείων που όχι μόνο δέχτηκαν τις χορηγίες, αλλά πρόθυμα δημόσια ευχαρίστησαν τους ΝΑΤΟικούς. Αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση του διευθυντή του Ειδικού Γυμνασίου Χανίων, στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους Γερμανούς εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των μαθητών ανέφερε: «Σε είκοσι ημέρες περίπου το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων θα μεταφερθεί σε καινούργιες εγκαταστάσεις, στο χώρο του παλιού Γυμνασίου Μουρνιών και η σημερινή κίνηση από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας, που κάνουν την εκπαίδευσή τους στο Πεδίο Βολής, είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι με δική τους πρωτοβουλία μας χορήγησαν εξοπλισμό, ο οποίος θα μας είναι απαραίτητος στις νέες εγκαταστάσεις». Ο αναφερόμενος εξοπλισμός, είναι ένα μικρό ψυγείο, δύο εκτυπωτές και χαρτί εκτύπωσης... Επίσης, προσφέρθηκε και ρουχισμός όπως στην περίπτωση του 7ου Γυμνάσιου από τον επικεφαλής των Γερμανικών Μονάδων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο ΠΕΔΒ.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει το γεγονός και τονίζει: «Αυτοί που τα χέρια τους έχουν βαφτεί με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, της Λιβύης, που ακόμα και τώρα ετοιμάζονται για νέο δολοφονικό έγκλημα στη Συρία, αυτοί οι λύκοι φορούν την προβιά του αρνιού και παρουσιάζονται ως "σωτήρες" της εκπαίδευσης, των σχολείων, των μαθητών μας.

Το αίμα που έχουν χύσει οι φονιάδες των λαών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, με τις ευλογίες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων - και της σημερινής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία - δεν ξεπλένεται με εκτυπωτές και φωτοτυπικό χαρτί. Τα βρώμικα "δώρα" τους προέρχονται από δολοφονημένους λαούς, από δολοφονημένα παιδιά. Δεν έχουν καμιά δουλειά στα σχολεία μας. Οποιος αποδέχεται τέτοιες χορηγίες πρέπει και θα είναι υπόλογος στη συνείδηση του λαού μας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, καλούν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν αυτόν τον εξευτελισμό. «Να παρθούν από τους συλλόγους εκπαιδευτικών, από συλλόγους δασκάλους, από μαθητικά συμβούλια αποφάσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ. Να μην επιτραπεί η είσοδος των φονιάδων με κανέναν τρόπο στα σχολεία μας».

Τέλος απαιτούν:

  • Να μη συμμετάσχει η Ελλάδα με κανέναν τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν.
  • Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα!
  • Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ.
Μέτρα για τις καθαρίστριες και την υγιεινή στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στα προβλήματα καθαριότητας στα σχολεία και τις εργασιακές συνθήκες καθαριστριών αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας. Συν τοις άλλοις, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν πολλές καθαρίστριες οι οποίες είναι απλήρωτες από τον περασμένο χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο: Η κατάσταση με τις απλήρωτες καθαρίστριες, το πρόβλημα της σχολικής καθαριότητας είναι ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των μαθητών!

Η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων, όπως άλλωστε επιτάσσει και η ΕΕ. Απλώς δίνουν μια ετήσια παράταση για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Θα μονιμοποιηθούν φαινόμενα που είχαν καταγγελθεί σε συσκέψεις φορέων της εκπαίδευσης, π.χ. να πληρώνεται η καθαρίστρια δημοτικού από την τσέπη των γονιών. Η ίδια η καθαριότητα στο σχολείο θα καθορίζεται από την οικονομική - κοινωνική υπόσταση των πελατών - γονιών.

Τέλος, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα των σχολείων (άρθρο 6 του νόμου "Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις") όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί στάχτη στα μάτια του λαού. Και αυτό γιατί, ενώ η ευθύνη για τη σύναψη συμβάσεων παραμένει για ένα χρόνο σε φορείς του υπουργείου Παιδείας και προβλέπεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, εντούτοις οι περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είχαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη ουσιαστικά της πληρωμής των συμβασιούχων καθαριστριών να επωμίζονται πάλι οι δήμοι. Την ίδια ώρα οι μόνιμες καθαρίστριες ετεροαπασχολούνται από τους δήμους για να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της υγιεινής στο χώρο του σχολείου έτσι που ασθένειες προηγούμενων χρόνων να ξαναεμφανίζονται (π.χ. φυματίωση και ηπατίτιδα).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου:

  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες και να προχωρήσει η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς καθαρίστρια και με ελλείψεις σε καθαριστικά - απολυμαντικά».
Κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών

Πρωτοβουλίες σε Πειραιά, Περιστέρι, Πετρούπολη, Κεφαλονιά

Η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση με τις ελλείψεις να γίνονται καθεστώς, τα σχολεία να οδεύουν προς στάση πληρωμών και νέους φραγμούς να υψώνονται στη μόρφωση, κινητοποιεί γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σήμερα στη 1 το μεσημέρι κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται η μαζική συγκέντρωση - παράσταση εκπαιδευτικών και γονιών την προηγούμενη εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ο αρχικός σχεδιασμός της Διοίκησης για 28άρια τμήματα και σύμπτυξη 100 τμημάτων. Η ΕΛΜΕ καλεί σε συμμετοχή ζητώντας να μην καταργηθεί - συμπτυχθεί κανένα τμήμα ή σχολείο, να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών, 20 μαθητές ανά τμήμα.

Γονείς, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η δημοτική αρχή Πετρούπολης διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 το απόγευμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σχολική στέγη καθώς όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει χρησιμοποιήσει από αποθήκες μέχρι και διαδρόμους σαν αίθουσες διδασκαλίας. Οι παραπάνω ζητούν να ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά τα 3ο - 6ο Δημοτικά Σχολεία, με την προσθήκη των 10 αιθουσών, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 οι αίθουσες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την κατασκευή του 11ου 12θέσιου Δημοτικού σχολείου.

Κινητοποίηση ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων προγραμματίζουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων Περιστερίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Σήμερα επίσης, οι παραπάνω φορείς διοργανώνουν διαμαρτυρία για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής όπου θα συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, το Δήμο και τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλεί αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γ' Λυκείου

Δωρεάν Μαθήματα Βιολογίας (Θετικής Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας) σε μαθητές της Γ' Λυκείου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, με εθελοντές βιολόγους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας.

Η ΠΕΒ δηλώνει ότι στο μέλλον θα γίνει προσπάθεια τα μαθήματα να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.

Ο ρόλος του παιδαγωγού

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού στη διαμόρφωση της νεανικής προσωπικότητας» διοργανώνουν η Αχτιδική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Ημερίδα για την απεξάρτηση

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ν. Βοιωτίας θα πραγματοποιήσουν ημερίδα αύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: «Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης». Θα μιλήσουν ο Ηλίας Μιχαλαρέας ψυχολόγος/δρ Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος και υπεύθυνος του Τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ