ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμώνουν καθημερινά οι λαϊκές αντιδράσεις

Ο λαός της υπαίθρου απαντά με αποκλεισμούς δρόμων, λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό στα χωριά Παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, περί ελάχιστων αντιδράσεων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων επεκτείνονται καθημερινά και αγκαλιάζουν όλο και περισσότερες κοινότητες

Δυναμικά αντιστέκεται η ύπαιθρος στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Στην εμμονή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", ο λαός της υπαίθρου απαντά με αποκλεισμούς δρόμων, λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό στα χωριά. Στέλνει το μήνυμα - σύνθημα, και στο πρόσφατο πανελλαδικό συλλαλητήριο, πως "αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη". Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να πορεύεται στον αυταρχικό της δρόμο και εμμένει στην ψήφιση του εκτρωματικού της σχεδίου, συνεχίζοντας και τις προσβολές κατά αυτών που αντιτίθενται στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της.

Σ' αυτό το πνεύμα, και διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και χτες διαμήνυσε πως συζήτηση για το χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου στη Βουλή δε θα γίνει. Προς συζήτηση - πάντα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - είναι μόνο τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, που καθυπαγορευμένο από τις Βρυξέλλες, επιτείνει το μαρασμό της υπαίθρου και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως, χάρη στην επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, θα είναι υποχρεωμένοι να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τέλος, οι λαϊκές αντιδράσεις, κατά τον κ. Ρέππα, οφείλονται, απλά, σε τοπικισμούς και παραγοντισμούς.

Αλλα λένε οι κινητοποιήσεις

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, όμως, επεκτείνονται καθημερινά,αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερες περιοχές και κοινότητες.

Στην Αιτωλοακαρνανία,τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του Εύηνου, την Πέμπτη, 23 Οκτώβρη,στις έντεκα το πρωί, αποφάσισαν τα κοινοτικά συμβούλια των πέντε παρευήνιων κοινοτήτων (Ευηνοχώρι, Αγ. Γεώργιος, Γαλάτας, Κουδούνι και Περιθώρι, με 5.000 κατοίκους πληθυσμό), η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του "Καποδίστρια" αποφασίστηκε η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των κοινοτικών καταστημάτων και υπηρεσιών των κοινοτήτων της περιοχής.

"Δε θα συμμετάσχουν σε κανέναν υπό συγχώνευση δήμο", προειδοποιούν οι κάτοικοι της κοινότητας Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας. Με ψήφισμά τους ζητούν την ίδρυση βλαχόφωνου δήμου, στον οποίο θα ενταχθούν και τα έξι υπόλοιπα βλαχόφωνα χωριά της περιοχής και όποιες όμορες κοινότητες το επιθυμούν.

Στην Κέρκυρα,την απόσπαση της κοινότητας Περιβολίου "από το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό της περιβάλλον που είναι η Λευκίμμη και την προσάρτησή της, παρά τη θέλησή της, στον Δήμο Κοριοσίων", καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο Περιβολίου.

Στη Μεσσηνία,στο ΣτΕ αποφάσισαν να προσφύγουν οι κάτοικοι της κοινότητας Πύργου Τριφυλλίας, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στον Δήμο Γαργαλιάνων.

Στην Αρτα,οι κάτοικοι της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα προχώρησαν, την Κυριακή το μεσημέρι, σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αρτας - Ιωαννίνων, στη γέφυρα Αραχθου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνένωσή τους στο Δήμο Φιλοθέης.

Απόφαση κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστρια" πήρε και η ΤΕΔΚ Αχαϊας,που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα. Την ίδια ώρα κάτοικοι των κοινοτήτων Σελιανιάτικων, Λόγγου, Νερατζιών, Αραβονίτσας και Δουκανέικα,είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου, έξω από το Μέγαρο, διαδηλώνοντας, με μαύρες σημαίες, κατά της κατάργησης των κοινοτήτων. Ανάλογες εκδηλώσεις αντίδρασης στον "Ι. Καποδίστριας" είχαμε στο Λιμνοχώρι και στη Λακκόπετρα.

Μεθοδευμένες κομματικές επιλογές αναφορικά με την επιλογή της έδρας του νέου Δήμου Αλυζίας καταγγέλλουν τα συμβούλια και οι κάτοικοι των κοινοτήτωνΜύτικα, Παναγούλας και Αρχοντοχωρίου.

Στη Μακεδονία

Σε αποκλεισμό της χωματερής των Ταγαράδων, όπου αποθέτονται όλα τα σκουπίδια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων. Οπως ανακοίνωσαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ν. Ρυσίου, Αγ. Παρασκευής, Κάτω Σχολαρίου, Καρδίας και Ταγαράδων η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί και σήμερα.

Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι αντιδράσεις των κατοίκων σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ το Σαββατοκύριακο έγιναν κινητοποιήσεις στις Σέρρες, και τη Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" του νομού Σερρών αποφάσισε να προχωρήσει αύριο Τετάρτη σε αποκλεισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, με αγροτικά μηχανήματα. Κινητοποίηση είχαν όμως την Κυριακή οι κάτοικοι των Νέων Κερδυλίων Σερρών, οι οποίοι απέκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα του Στρυμόνα, διακόπτοντας για μια ώρα την κυκλοφορία από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα.

Και χτες συνεχίστηκε η κινητοποίηση των κατοίκων της Αραβησσού που από την Κυριακή έχουν αποκλείσει τον δρόμο Γιαννιτσών - Αριδαίας, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων. Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης και προειδοποιούν ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για διακοπή λειτουργίας του αντλιοστασίου του ΟΥΘ που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη.

Σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Κιλκίς προχώρησαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Κοινότητας Δρυμού Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως οι κάτοικοι κατέθεσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, ενώ χτες όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο Γραμματέα της Περιφέρειας.

Τέλος, αναβρασμός επικρατεί και σε κοινότητες της Πιερίας όπου αναμένονται κινητοποιήσεις.

ΣΥΝεργασία μέσω "Καποδίστρια"

Η ΚΠΕ του Συνασπισμού κατά πλειοψηφία αποφάσισε να στηρίξει και στη Βουλή, υπερψηφίζοντας επί της αρχής, τον κυβερνητικό "Καποδίστρια" σαν προϋπόθεση για κεντροαριστερή συνεργασία. Εντονες αντιδράσεις από τη μειοψηφία

Με στόχο την προώθηση, "πάση θυσία", της κεντροαριστερής συνεργασίας, η "διευρυμένη" ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε προχτές, με πλειοψηφία (69 προς 40) την υπερψήφιση στη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" που, ως γνωστόν, επιταχύνει τη διάλυση και ερήμωση της υπαίθρου. Η απόφαση πάρθηκε παρά την αρνητική τοποθέτηση της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, ίσως, της ίδιας της ΚΠΕ, με την επιστράτευση "διασωληνωμένων με τον Πασοκικό μηχανισμό" (κατά την έκφραση στελέχους της ΚΠΕ) περιφερειακών στελεχών του ΣΥΝ απ' όλη την Ελλάδα, τα οποία... έκαναν και τη διαφορά ψήφων.

Στη σύσκεψη έγινε καθαρό - έμμεσα από την εισήγηση και πιο άμεσα από τις παρεμβάσεις των θιασωτών που το πρόβαλαν κινδυνολογικά - πως η υπερψήφιση του σχεδίου "Καποδίστριας", είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. "Πιθανή αρνητική στάση μας στο σχέδιο σημαίνει ότι απεμπολούμε τη συνεργασία οπουδήποτε μπορεί να γίνει στη χώρα", προβλήθηκε, χαρακτηριστικά, από το βήμα της συνεδρίασης... Με ξεκάθαρο αυτό, η κεντρική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και τα μέλη της ΚΠΕ που τάσσονταν υπέρ, παρ' όλο που παραδέχονταν ότι στην ουσία το νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό, κάνοντας κριτική στις βασικές διατάξεις του - "για το χωροταξικό σχεδιασμό" των νέων δήμων ως προϊόν πελατειακών κομματικών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, για το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα και για την οικονομική ασφυξία που θα οδηγήσει σε νέα φορομπηχτικά μέτρα κατά των κατοίκων των δήμων - κατέληξαν υπέρ της ψήφισης του σχεδίου επί της αρχής! Η παραπάνω θέση, οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλη, να κάνει λόγο για "σχιζοφρενική τακτική - το να λέμε "ναι" επί της αρχής, αλλά "όχι" στα επιμέρους κομβικά σημεία του νομοσχεδίου". Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και άλλων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΝ. Ο βουλευτής Αποστόλου, επισήμανε πως, ενώ η κυβέρνηση (και οι προηγούμενες) φταίει για εγκατάλειψη των κοινοτήτων, τώρα επικαλείται την εγκατάλειψη για να οδηγήσει στη διάλυσή τους (με τον "Καποδίστρια"). Χαρακτήρισε "εντελώς λαθεμένη τη μέχρι τώρα στάση του ΣΥΝ, που αναφέρεται στις θετικές επιπτώσεις του σχεδίου". Αντίθετα, οι θιασώτες του "Καποδίστρια" κατέφυγαν σε επιχειρήματα του τύπου: "οι αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του νομοσχεδίου, όπως προβάλει και η κυβέρνηση (Σπ. Δανέλης) ή πως, τάχα, "το 99% θέλει να προχωρήσει η διαδικασία". Ενώ, χαρακτηριστική για το επίπεδο της επιχειρηματολογίας των υποστηρικτών του "Καποδίστρια" από το ΣΥΝ, ήταν η παρέμβαση Κουναλάκη, ο οποίος, αφού... αποφάνθηκε ότι "όλοι συμφωνούμε στην κριτική του νομοσχεδίου αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε"... κατέληξε υπέρ του νομοσχεδίου με το σκεπτικό: "Αν πούμε "όχι", τότε προς τα έξω θα βγει ο ΣΥΝ μαζί με ΝΔ και ΚΚΕ εναντίον στο νομοσχέδιο. Μη μας τρομάζουν οι εικόνες των αντιδράσεων, είναι μια μειοψηφία μικρή όσοι αντιδρούν", συνέστησε...

Από την πλευρά των εσωκομματικών "αντιπάλων" κατατέθηκαν δύο γραπτές εισηγήσεις (του "Αριστερού Ρεύματος" και της βουλευτίνας Στ. Αλφιέρη) οι οποίες, αφού υπογράμμιζαν πως το νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό και οδηγεί "προς τα πίσω" στη διάλυση των κοινοτήτων υπηρετώντας τα κομματικά συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ, πρόβαλαν ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να υπερψηφίσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, γιατί, εκτός των άλλων, χρεώνεται (ο ΣΥΝ) τη στήριξη της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πάντως, στελέχη του κόμματος που στέκονται αρνητικά στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τόνιζαν ότι, "παρά την υπερψήφιση του σχεδίου "Καποδίστριας" που μας παρουσιάζει συνενόχους στην κυβερνητική πολιτική, η μάχη περνά στην ευθύνη των μελών του ΣΥΝ για να βάλουν φραγμό στην επιχείρηση (της ηγεσίας) για συνεργασία, που θα μας καταγράψει σαν συμπληρωματική και συνένοχη δύναμη του ΠΑΣΟΚ"...

ΚΡΗΤΗ
Δεν εγκαταλείπουν το οδόφραγμα

Με επέκταση του αποκλεισμού του Νομού Λασιθίου και με δεύτερο μπλόκο, απαντά η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων και δημάρχων 23 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού στην επιμονή της κυβέρνησης να περάσει το σχέδιο "Καποδίστριας", ενώ και νέες κοινότητες μπαίνουν στον αγώνα.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, οι Λασιθιώτες δεν εγκαταλείπουν το οδόφραγμα και συσπειρώνονται πίσω από τα πανό, που είναι αρκετά εύγλωττα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δική μας υπόθεση" και "Παπαδόπουλε - Σημίτη όχι τσαμπουκά στην Κρήτη". Μάλιστα, με απόφασή της, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει και δεύτερο μπλόκο στην Παχειά Αμμο,ώστε να κινητοποιηθούν και τα χωριά της νότιας πλευράς, τα οποία, λόγω της απόστασης, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή μόνο με αντιπροσωπείες. Η απόφαση αυτή, όπως και όλες οι άλλες, επικυρώνεται από τις λαϊκές συνελεύσεις.

Το μπλόκο παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη οργάνωση, με μόνιμο γραφείο Τύπου, τηλέφωνο, βάρδιες, ομάδες περιφρούρησης, τροφοδοσίας - επισιτισμού κλπ., ενώ κάθε πρόταση ή απόφαση της Συντονιστικής ψηφίζεται πρώτα σε λαϊκή συνέλευση. Εντυπωσιακό επίσης και με εύστοχο - πικρό - χιούμορ είναι το "μνημείο της κατάληψης" μπροστά στο γραφείο Τύπου, μια μεγάλη τετράπλευρη πυραμίδα στη μέση του δρόμου, όπου αναφέρονται σαν "πεσόντες" η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια, η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση. Σαν επιζώντες εμφανίζονται ο αυταρχισμός, το ρουσφέτι, ο τοπικός "αυριανισμός", η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός και η λογοκρισία. "Ηρωες" χαρακτηρίζονται στο "μνημείο" οι βουλευτές και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη που αναστάτωσαν το νομό και σαν "εχθρός" ο κυρίαρχος λαός.

Οσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερες κοινότητες ανταποκρίνονται στην έκκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεραμπέλλου και απορρίπτουν συνολικά το σχέδιο "Καποδίστριας", όπως Εξω Λακώνια, Βρύσες, Σχινιάς, Πεύκοι.Στην έκκληση της Επιτροπής αναφέρεται ότι "αφού λοιπόν η κυβέρνηση αρνείται προκλητικά τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας σας, απαιτήστε ξεκάθαρα και επιτακτικά να πάρει πίσω το σχέδιό της κι αν έχει πραγματικές ιδέες και προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας τις βάλει για συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες μας".

Εξάλλου, στο τελευταίο δελτίο Τύπου της Συντονιστικής ("Οδοφράγματα 19/10/97"), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καλείται να σταματήσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να πάρει θέση στο πλευρό των κοινοτήτων, "γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) είναι συνυπεύθυνο για την ταλαιπωρία του κόσμου και των τουριστών". Σε επιστολή της Συντονιστικής προς το ΝΣ Λασιθίου τονίζεται ότι αν το ΝΣ δεν πάρει θέση, "θεωρούμε ότι προσυπογράφετε την αυτοκατάργησή σας, πράγμα που δε θα θέλαμε να συμβεί από εκλεγμένους εκπροσώπους του νομού μας".

Τέλος να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στην κατάληψη ο Δήμος Νέας Μάλλας και οι Κοινότητες Βραχασίου, Λατσίδας, Μιλάτου, Ελούντας, Σκοινιά, Βρουχά, Λούμα, Παχειάς Αμμου, Καβουσίου, Κάτω Χωριού, Τουρλωτής, Ανατολής, Πεύκων, Στευροχωρίου, Σχοινοκαψάλων, Αγίου Ιωάννη, Ορεινού, Χρυσοπηγής, Βρυσών, Χουμεριάκου, Μύρτους και Ρίζας.

"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Μεθοδεύσεις και παρασκήνιο

Αλλεπάλληλες ήταν οι συνεδριάσεις - συσκέψεις και συζητήσεις στο χώρο του Συνασπισμού τη βδομάδα που πέρασε, με μοναδικό, ουσιαστικά, ζήτημα την προώθηση του συνοικεσίου για την κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Την ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε σ' όλες τις συσκέψεις και συνεδριάσεις τους, "καίνε" δύο ζητήματα: πρώτον, πώς θα οδηγήσει συντεταγμένα το κόμμα στην προαποφασισμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προσβλέποντας σε περισσότερα κομματικά οφέλη. Και, δεύτερον, σε άμεση σύνδεση με το πρώτο, πώς να προλάβει την πλαγιοκόπηση και το διεμβολισμό του χώρου του από το ΠΑΣΟΚ, εν όψει ανεξέλεγκτων κινήσεων στελεχών του που, είτε μέσω των λεγόμενων Ομάδων Πρωτοβουλίας (ΟΠΕΚ κλπ.) για την "Κεντροαριστερά", είτε με τις προσωπικές κινήσεις που εξελίσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο (Παπαγιαννάκης, Δαμανάκη κ.ά).

Η κατάσταση αυτή, όπως φάνηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση του ΣΥΝ, προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό σ' ολόκληρη την ηγεσία του κόμματος και παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία τους. Τελικά, μέσα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων - που πολλές φορές έπαιρναν και χαρακτήρα καυγά καφενείου - και καθώς οι απόψεις ήταν αντικρουόμενες, κυρίως ως προς το στόχο της επιδιωκόμενης κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, και μπροστά στο φόβο ότι μπορεί να μην περάσει η άποψη του προέδρου και της προεδρικής του πλειοψηφίας για κοινό ψηφοδέλτιο και στην Αθήνα, το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση για απόφαση, προσβλέποντας σε αλλαγή του κλίματος και των ενδοκομματικών συσχετισμών. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που, η ίδια η Δαμανάκη - παρότι προκλήθηκε - απέφυγε να δεσμευτεί πως θα είναι υποψήφια του ΣΥΝ χωρίς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ως όρο στο ΣΥΝ να αποφασίσει και να δηλώσει ότι επιδιώκει - πάση θυσία - τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, ελισσόμενος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπάθησε να αποσυνδέσει τη συνεργασία στους δήμους με τη γενικότερη πολιτική συνεργασία, την "Κεντροαριστερά", για να διευκολύνει την προοπτική της συνεργασίας στο Δήμο Αθήνας. Οι μεθοδεύσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες σε πιο στενό κύκλο, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΝΕ Α Αθήνας, με συμμετοχή της Δαμανάκη. Το πρώτο, βέβαια, που μεθοδεύτηκε ήταν η θετική εισήγηση για υπερψήφιση του αντιδραστικού περιεχομένου νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - που αποτελεί και προϋπόθεση, όπως φαίνεται, για την κολιγιά με το ΠΑΣΟΚ - ενώ ακολούθησε η συνεδρίαση, σχετικά με την προώθηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα για τον τρόπο, με ποιες πρωτοβουλίες θα προωθηθεί.

Την ίδια μέρα, την περασμένη Πέμπτη, σε μια παράλληλη κίνηση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οργάνωσε σύσκεψη της ΝΕ Α Αθήνας, προκειμένου, από την πλευρά του, να προωθήσει την ειλημμένη από τον Κ. Σημίτη απόφαση για υποστήριξη της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη. Ωστόσο, καθώς οι αντιδράσεις και στις δύο πλευρές - για διαφορετικούς λόγους - φαίνεται να παραμένουν έντονες, η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης παραπέμφθηκε για ευθετότερο χρόνο. Στην πολύωρη συνεδρίαση του ΣΥΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε, πάλι, έντονη η αντίδραση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και, τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε στις οργανώσεις της Αθήνας, να αποφασίσουν με ψηφοφορίες και εσωκομματικό δημοψήφισμα. Αυτή η τακτική επιτρέπει στους αντιδρώντες - το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα και ορισμένους άλλους της ΚΠΕ - να προσβλέπουν στην αρνητική στάση ευρύτατου μέρους των μελών του ΣΥΝ, ότι μπορεί να απορρίψουν την πρόταση για συνεργασία στην Αθήνα. Αλλά δίνει τη δυνατότητα και στην ηγεσία του ΣΥΝ να διαμορφώσει τετελεσμένα και να επιβάλει την απόφασή της για συνεργασία.

Αυτήν την προοπτική υπηρετεί και η προχτεσινή απόφαση που πάρθηκε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" στη Βουλή. Γι' αυτό, άλλωστε, για την υπερψήφισή του στην ΚΠΕ, η ηγεσία του ΣΥΝ κινητοποίησε περιφερειακά στελέχη της που ήρθαν στην Αθήνα για να ψηφίσουν, μπροστά στο φόβο η πλειοψηφία των μελών της ΚΠΕ να καταψήφιζε, οπότε θα δυσκολευόταν η προώθηση της κεντροαριστερής συνεργασίας. Βεβαίως, με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις, δεν είναι δεδομένη η τελική απόφαση έστω και αν η ηγεσία του ΣΥΝ προβάλλει κινδυνολογικά τον κίνδυνο απομόνωσης, αν δεν προχωρήσει η συνεργασία. Από την άλλη, ο κίνδυνος της καταγραφής και επίσημα, του ΣΥΝ ως συμπληρωματικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί έντονη ανησυχία και στους οπαδούς της Αυτόνομης Καθόδου που διαλαλούν ότι θα δώσουν τη μάχη τους μέχρι τέλους.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν απτόητοι

Διαστάσεις λαϊκού ξεσηκωμού λαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις κατοίκων χωριών της Θεσσαλίας εναντίον του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Το νέο στοιχείο των αντιδράσεων είναι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων των κοινοτήτων που αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις για συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις λαμβάνονται σε λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στα χωριά με τη συμμετοχή του συνόλου των κατοίκων, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων.

Στη Λάρισα

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι εφτά χωριών, Τσαριτσάνης, Φαλάνης, Αργυροπουλίου, Χάλκης, Ραψάνης, Δαμασίου, Ομορφοχωρίου,πραγματοποιούν δυναμικό συλλαλητήριο στην Περιφέρεια Θεσσαλίαςμ με συμβολικό αποκλεισμό δρόμων. Προχτές Κυριακή, οι κάτοικοι του χωριού Δομένικο πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη θέση Κουκάκι, όπου πριν 54 χρόνια δεκάδες αγωνιστές εκτελέστηκαν από τα ιταλικά στρατεύματα Κατοχής.

Λαϊκή συνέλευση και στη συνέχεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των χωριών Δαμάσι και Ελευθεραί,που παρέδωσαν και τα εκλογικά τους βιβλιάρια. Οι μεγάλες αντιδράσεις κατά του "Ι. Καποδίστρια" στη Λάρισα - όπου και η ΤΕΔΚ τάχθηκε εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων - προκαλεί ανησυχίες στην Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του κυβερνώντος κόμματος καταδικάστηκαν οι αντιδράσεις κοινοταρχών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και απειλήθηκαν ότι "θα κριθούν από τις τοπικές κοινωνίες".

Στη Μαγνησία

Για τρεις ώρες, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, εκατοντάδες κάτοικοι του Ριζόμυλου Μαγνησίας απέκλεισαν τους εθνικούς δρόμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Βόλου - Λάρισας, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Ταυτόχρονα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων τάχθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΤΕΔΚ Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δήμο Οιχαλίας Τρικάλων, οι κάτοικοι του οποίου ζητούν τη συνένωση στο δήμο της και δύο ακόμα χωριών της περιοχής.

Την αντίθεσή της στον τρόπο εφαρμογής των συνενώσεων εκφράζουν οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Μεσοχώρας Τρικάλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ