ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Ρίχνει μπόι» ο διάλογος

Παπανδρέου και Τζεμ «δείχνουν» το πλαίσιο του διαλόγου για τα θέματα «υψηλής πολιτικής»

ΑΓΚΥΡΑ- Του απεσταλμένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ.

Με αφορμή τη συνάντησή τους στην Αγκυρα για την υπογραφή των Συμφωνιών για θέματα «χαμηλής πολιτικής» οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προχώρησαν και σε μια πρώτη και «γρήγορη» επισκόπηση των δύσκολων ζητημάτων που επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αγκυρα, όπως φάνηκε από τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ, δεν κρύβει τη διάθεσή της να οδηγήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε ζητήματα «υψηλής πολιτικής». Προτείναμε, είπε ο Ι. Τζεμ να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπιστούν τα στρατιωτικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών με την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός έδωσε και τρίαπαραδείγματα τέτοιων μέτρων:

- Συμφωνημένος και καθορισμένος αριθμός στρατιωτικών ασκήσεων,

- πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και

- πτήσεις άοπλων αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Ο Ελληνας υπουργός δεν απέρριψε την πρόταση, αλλά είπε ότι «θα την πάρουμε στην Αθήνα θα τη συζητήσουμε με το υπουργό Αμυνας και θα απαντήσουμε».

«Εκτιμώντας» την τουρκική πρόταση, Ελληνες διπλωμάτες έλεγαν ότι «μοιάζει» με την περιγραφή ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, αφού μια διμερής ελληνοτουρκική συζήτηση για ΜΟΕ στο Αιγαίο μοιραία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «δύσκολες» ερωτήσεις. Οπως για παράδειγμα, περί του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακόμη για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ή για βράχους και νησίδες «αμφιβόλου», κατά την άποψη της Αγκυρας, κυριαρχίας.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο Ι. Τζεμ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη σε πάγιες θέσεις της. Για τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης επί των προβλημάτων στο Αιγαίο, για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ότι σύμφωνα και με τη Συμφωνία του Ελσίνκι τον περασμένο Δεκέμβρη, το Δικαστήριο της Χάγης είναι απλώς ένας από τους μηχανισμούς για την ειρηνική επίλυση διαφορών. Υπάρχει ακόμη, η διαμεσολάβηση, η διαιτησία, οι καλές υπηρεσίες και πάνω απ' όλα - κατά την άποψη της Αγκυρας - ο διμερής διάλογος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απλώς επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας, φροντίζοντας μάλιστα, δύο φορές, να μιλήσει «για δύο κράτη στην Κύπρο» και για «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο Ι. Τζεμ πρόσθεσε επίσης, ότι η χώρα του υποστηρίζει το διάλογο που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, σημείωσε και την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο διακοινοτικό διάλογο για το Κυπριακό. Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετικές θέσεις, ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση, καθώς επίσης ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη δεύτερου κράτους στην Κύπρο.

Κατά τα άλλα, τα όμορφα λόγια και οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν, όταν οι δύο υπουργοί «διαπίστωσαν» πόσο πολύ έχει προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, πόσο μεγάλη απόσταση έχει καλυφθεί μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο!

Οι δύο υπουργοί, με αυτόν τον τρόπο «εμφάνισαν» τα αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος πράγματι απέδωσε οχτώ συμφωνίες για θέματα που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλής πολιτικής» ζητήματα. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα υπογράφτηκαν οι τέσσερις απ' αυτές τις συμφωνίες: Για την προστασία του πολίτη (τρομοκρατία), την προστασία του περιβάλλοντος, των επενδύσεων και συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Ο Γ. Παπανδρέου, με τις επαφές του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ολοκλήρωσε χτες το «ουσιαστικό» μέρος της επίσκεψής του στην Τουρκία. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πατριάρχη και θα παραβρεθεί σε γεύμα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

ΠΑΤΡΑ
Το φιλειρηνικό κίνημα θα κλιμακώσει τη δράση του

Οι μεγάλες δυνατότητες του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος αναδείχτηκαν χτες στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» με θέμα«Ο νέος αιώνας εποχή του Αντιιμπεριαλιστικού Φιλειρηνικού Κινήματος. Μπορούμε να διώξουμε τις βάσεις και τα πυρηνικά». Στην εκδήλωση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης πήραν μέρος πολλοί εκπρόσωποι της ΤΑ, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων και πολλοί αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση της δράσης του κινήματος της Πελοποννήσου τη χρονιά που πέρασε. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καθηγητής Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα «τι θα φέρει ο νέος αιώνας για το φιλειρηνικό κίνημα». Αναφέρθηκε στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, περιγράφοντας το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία αποσταθεροποιεί τη Βαλκανική, μετατρέποντάς τη σε μικρά προτεκτοράτα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας μας στα σχέδια των ΝΑΤΟικών, ο καθηγητής σημείωσε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, σε ευθεία αντίθεση με την πλειοψηφία του λαού, βοήθησε με κάθε τρόπο τους ΝΑΤΟικούς στον βρώμικο πόλεμο κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, θέτοντας στη διάθεσή τους ελληνικά εδάφη σαν ορμητήρια των σφαγέων και διατηρώντας τις βάσεις και τα πυρηνικά στη χώρα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια της Ελλάδας όσο και των βαλκανικών λαών.

Τέλος, ο Ν. Φωτιάδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα των επιτευγμάτων του. Απάντησε στις «Κασσάνδρες» που κηρύσσουν την «αναποτελεσματικότητα» του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, αναφέροντας τη μεγαλειώδη αντίδραση του ελληνικού λαού στη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η οποία έκανε μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε ακόμη στην αναβολή της επίσκεψης του «παντοδύναμου» πλανητάρχη, η οποία επιβλήθηκε από το φιλειρηνικό κίνημα, τονίζοντας πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Επίσης, σημείωσε το παράδειγμα του «ολιγάριθμου» λιβυκού λαού, που έδιωξε σε 48 ώρες τη μεγαλύτερη βάση της Μεσογείου από τα χώματά του, τονίζοντας πως όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν.

Σε πνεύμα αγωνιστικότητας και εμπιστοσύνης στις ικανότητες του κινήματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο της εκδήλωσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλη Ασπρούλια, ο οποίος σημείωσε πως το Κίνημα Ειρήνης της Πελοποννήσου, ενισχυμένο από τα αποτελέσματα της δράσης του και την προσχώρηση και νέων δυνάμεων στο πλευρό του, θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τη δράση του μέχρι την οριστική απομάκρυνση της ΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου και των πυρηνικών της.

Το νέο εξοπλιστικό επί σκηνής

Οι «ουρές», όπως αποκαλούν τις εκκρεμότητες, του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (1996-2000) και η κατάρτιση του νέου πενταετούς (2001-2005) είναι το αντικείμενο του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Οσον αφορά το τρέχον πενταετές κατά το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για επιμέρους πλευρές που αφορούν τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις για την αγορά μαχητικών τύπου «F-16» και «Μιράζ 2005», θα γίνει συζήτηση για το μέσο μεταγωγικό αεροσκάφος χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα γίνει και η τελική επιλογή. Οσον αφορά την επιλογή του νέου τύπου άρματος μάχης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πακέτο που μένει ανοιχτό, ύψους 600 δισ. δραχμών, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό θα μετακυλήσει στο επόμενο πενταετές. Αλλά ούτε και για το μαχητικό της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας «Eurofighter» αναμένεται να παρθούν τελικές αποφάσεις, αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Σχετικά με το νέο πενταετές, στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να οριστεί το συνολικό ποσόν που θα ανέλθουν οι παραγγελίες. Τα αιτήματα από το υπουργείο Αμυνας φθάνουν τα 4,5 τρισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να κινείται στο επίπεδο των 3,4 τρισ. δραχμών.

Η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix» στην Ελλάδα

Με τη συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί φέτος επί του ελληνικού εδάφους η διακλαδική ΝΑΤΟική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Dynamic Mix 2000». Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 20 του Μάη μέχρι τις 10 του Ιούνη σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιμελώς δεν περιλαμβάνονται στους χώρους διεξαγωγής της περιοχής του Αιγαίου, εδραιώνοντας έτσι τη μετατροπή του σε «γκρίζα ζώνη». Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, περί τα 10 τουρκικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αγχιάλου για να συμμετάσχουν στην άσκηση, ενώ ένας λόχος Τούρκων καταδρομέων θα κάνει απόβαση στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Η άσκηση θα είναι υπό την ευθύνη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και βουλευτή, καθώς και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα έχει συναντήσεις με το Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΡ) και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODEP) καθώς και με άλλες μαζικές οργανώσεις της Τουρκίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ