ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη η καταστροφή για τους ρητινοπαραγωγούς

Associated Press

Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι, μετά από 7 μέρες και αφού κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή «Αγριλίτσα» του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Εύβοιας.

Στην καταστροφή, μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους στην κεντρική Εύβοια, οδηγούνται οι ρητινοσυλλέκτες - δασεργάτες της περιοχής. Η μετατροπή άνω των 20.000 στρεμμάτων πευκοδάσους σε στάχτες αφήνει τους εργαζόμενους αυτούς χωρίς εισόδημα και δουλειά, τους αναγκάζει να στραφούν σε άλλους τρόπους βιοπορισμού.

Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Γεωργατζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. Οπως εξηγεί, στο Κοντοδεσπότι 30 - 40 οικογένειες ζουν από τη ρητινοπαραγωγή. Το Σωματείο έχει ήδη προχωρήσει σε συνάντηση με τον τοπικό δασικό συνεταιρισμό, ενώ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες με αιχμή το επείγον αίτημα της αποζημίωσης των ρητινοσυλλεκτών. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φωτιές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο Β. Γεωργατζής. Υπενθυμίζει πως τρία χρόνια μετά τη φωτιά στην περιοχή της Λίμνης, η νέα πυρκαγιά ισοδυναμεί με βαρύ πλήγμα για το επάγγελμα.


Associated Press

Με δεδομένο ότι η ρητίνη συλλέγεται τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη, η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το σύνολο της φετινής παραγωγής. Οσο για τις επόμενες χρονιές, αυτές είναι από χέρι χαμένες, αφού το δάσος στο οποίο δούλευαν οι ρητινοσυλλέκτες δεν υπάρχει πια. Στο έδαφος αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου εξηγεί πως οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά να δοθούν με ορίζοντα πενταετίας, μέχρι οι εργαζόμενοι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Η προοπτική της συνέχισης της δουλειάς τους, ρητινεύοντας κάποια άλλη δασική έκταση, μοιάζει πολύ δύσκολη, λόγω του μεγάλου κόστους μετακίνησης και της πολύ χαμηλής τιμής στην οποία πωλούν τη ρητίνη, τιμή η οποία φτάνει μόλις τα 0,28 ευρώ το κιλό.

Στη βορειοκεντρική Εύβοια παράγεται το 85% του συνόλου της ρητίνης της χώρας, δηλαδή περίπου 5.300 τόνοι ετησίως. Στην καλλιέργεια αυτή, με την οποία ασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι, βασίζεται σημαντικό μέρος του εισοδήματος της περιοχής. Οι επιπτώσεις όμως της καταστροφής του επαγγέλματος δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές. Οι ρητινοπαραγωγοί - δασεργάτες συντηρούν τους λιγοστούς δασικούς δρόμους, ανοίγουν νέους, καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους, προστατεύοντας τις δασικές εκτάσεις από πυρκαγιές και άλλους κινδύνους. Ακόμα όμως κι όταν η φωτιά ξεσπάσει, η βοήθειά τους είναι σημαντική, αφού κόβουν κορμούς και δημιουργούν ζώνες για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Associated Press

«Το δάσος δεν είναι των ρητινοπαραγωγών, το δάσος ανήκει σε όλους μας», τονίζει ο Β. Γεωργατζής και υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες του κράτους όσον αφορά την έλλειψη δασικών δρόμων στην Εύβοια. Οπως επισημαίνει, η ανυπαρξία δασικών δρόμων επιδεινώνει τις συνθήκες στις οποίες οι ίδιοι δουλεύουν, δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής όταν ξεσπά μια πυρκαγιά, κάνει το δάσος πιο εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φωτιάς.

Συνεχίζεται ο αγώνας των πυροσβεστών

Με ανακοίνωσή της, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στην περιοχή συνεχίζουν να βρίσκονται και να εργάζονται εντός των καμένων εκτάσεων, καθώς και για τη διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, 160 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 140 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δυνάμεις της πολιτικής προστασίας.

Από αέρος επιτηρεί, επίσης, ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου «Sikorsky S-64». Η τελική εκτίμηση του μεγέθους της πληγείσας περιοχής θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές. Εκτιμήσεις αναμένονται και για τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping της ΕΕ, στην περιοχή έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων, η φωτιά στην Εύβοια έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, τον μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Εξάλλου, εξετάζεται το σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.


Πάνω από 100 πυρκαγιές σε τρεις μέρες!

Δεκάδες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα και αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα. Συνολικά, από τις 7 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 7 το βράδυ της Δευτέρας, εκδηλώθηκαν 103 δασικές πυρκαγιές. Για σήμερα Τρίτη με δελτίο της η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Λέσβο, Χίο, νησιά νοτίου Αιγαίου, Κρήτη, Κύθηρα, Πελοπόννησο, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά.

Πιο συγκεκριμένα:

Από το απόγευμα της Κυριακής έως και το απόγευμα της Δευτέρας εκδηλώθηκαν 24 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 519 πυροσβέστες, 166 οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα. Οπως ανέφερε η Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 487 πυροσβέστες, 225 οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Από το απόγευμα της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 38 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 705 πυροσβέστες, 236 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρείχαν 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού.

Φωτιές σε πολλές περιοχές

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στην περιοχή Μέγας Γιαλός στη Σύρο. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν την Κυριακή οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή Νέος Μύρτος Ιεράπετρας Κρήτης, Σταυράκι Ιωαννίνων και στα Μουζακαίικα στην Πάργα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, καθώς και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή στα Πικουλιάνικα Λακωνίας.

Συνολικά 100 στρέμματα έχει κάψει έως τώρα η φωτιά στην Παλιά Περίθεια Κέρκυρας. Η φωτιά ήταν σε δύο σημεία, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το Σάββατο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική περιοχή στις Ερυθρές του δήμου Μάνδρας. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 80 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, 2 αεροσκάφη Καναντέρ και δύο Πεζετέλ.

Αύξηση των πυρκαγιών σε σχέση με πέρσι

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν αύξηση της τάξης του 104% των πυρκαγιών σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του 2019 έως τις 31 Ιούλη, σε σχέση με πέρσι. Ενα ακόμα στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα προβλήματα στην πυροπροστασία, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων, που αναδεικνύει την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ