Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη η καταστροφή για τους ρητινοπαραγωγούς

Associated Press

Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι, μετά από 7 μέρες και αφού κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή «Αγριλίτσα» του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Εύβοιας.

Στην καταστροφή, μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους στην κεντρική Εύβοια, οδηγούνται οι ρητινοσυλλέκτες - δασεργάτες της περιοχής. Η μετατροπή άνω των 20.000 στρεμμάτων πευκοδάσους σε στάχτες αφήνει τους εργαζόμενους αυτούς χωρίς εισόδημα και δουλειά, τους αναγκάζει να στραφούν σε άλλους τρόπους βιοπορισμού.

Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Γεωργατζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. Οπως εξηγεί, στο Κοντοδεσπότι 30 - 40 οικογένειες ζουν από τη ρητινοπαραγωγή. Το Σωματείο έχει ήδη προχωρήσει σε συνάντηση με τον τοπικό δασικό συνεταιρισμό, ενώ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες με αιχμή το επείγον αίτημα της αποζημίωσης των ρητινοσυλλεκτών. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φωτιές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο Β. Γεωργατζής. Υπενθυμίζει πως τρία χρόνια μετά τη φωτιά στην περιοχή της Λίμνης, η νέα πυρκαγιά ισοδυναμεί με βαρύ πλήγμα για το επάγγελμα.


Associated Press

Με δεδομένο ότι η ρητίνη συλλέγεται τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη, η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το σύνολο της φετινής παραγωγής. Οσο για τις επόμενες χρονιές, αυτές είναι από χέρι χαμένες, αφού το δάσος στο οποίο δούλευαν οι ρητινοσυλλέκτες δεν υπάρχει πια. Στο έδαφος αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου εξηγεί πως οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά να δοθούν με ορίζοντα πενταετίας, μέχρι οι εργαζόμενοι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Η προοπτική της συνέχισης της δουλειάς τους, ρητινεύοντας κάποια άλλη δασική έκταση, μοιάζει πολύ δύσκολη, λόγω του μεγάλου κόστους μετακίνησης και της πολύ χαμηλής τιμής στην οποία πωλούν τη ρητίνη, τιμή η οποία φτάνει μόλις τα 0,28 ευρώ το κιλό.

Στη βορειοκεντρική Εύβοια παράγεται το 85% του συνόλου της ρητίνης της χώρας, δηλαδή περίπου 5.300 τόνοι ετησίως. Στην καλλιέργεια αυτή, με την οποία ασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι, βασίζεται σημαντικό μέρος του εισοδήματος της περιοχής. Οι επιπτώσεις όμως της καταστροφής του επαγγέλματος δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές. Οι ρητινοπαραγωγοί - δασεργάτες συντηρούν τους λιγοστούς δασικούς δρόμους, ανοίγουν νέους, καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους, προστατεύοντας τις δασικές εκτάσεις από πυρκαγιές και άλλους κινδύνους. Ακόμα όμως κι όταν η φωτιά ξεσπάσει, η βοήθειά τους είναι σημαντική, αφού κόβουν κορμούς και δημιουργούν ζώνες για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Associated Press

«Το δάσος δεν είναι των ρητινοπαραγωγών, το δάσος ανήκει σε όλους μας», τονίζει ο Β. Γεωργατζής και υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες του κράτους όσον αφορά την έλλειψη δασικών δρόμων στην Εύβοια. Οπως επισημαίνει, η ανυπαρξία δασικών δρόμων επιδεινώνει τις συνθήκες στις οποίες οι ίδιοι δουλεύουν, δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής όταν ξεσπά μια πυρκαγιά, κάνει το δάσος πιο εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φωτιάς.

Συνεχίζεται ο αγώνας των πυροσβεστών

Με ανακοίνωσή της, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στην περιοχή συνεχίζουν να βρίσκονται και να εργάζονται εντός των καμένων εκτάσεων, καθώς και για τη διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, 160 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 140 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δυνάμεις της πολιτικής προστασίας.

Από αέρος επιτηρεί, επίσης, ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου «Sikorsky S-64». Η τελική εκτίμηση του μεγέθους της πληγείσας περιοχής θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές. Εκτιμήσεις αναμένονται και για τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping της ΕΕ, στην περιοχή έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων, η φωτιά στην Εύβοια έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, τον μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Εξάλλου, εξετάζεται το σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org