ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Απάντηση σε ένα προς ένα τα ψέματα της κυβέρνησης για την Υγεία

Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας
Στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα «να αντιστρέψει την πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των εργαζομένων στην Υγεία» αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωσή του. Οπως καταγγέλλει, η κυβέρνηση «εμφανίζεται ότι μάχεται υπέρ των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία και των ασθενών, ενώ στην πραγματικότητα σκάβει όλο και πιο βαθιά το λάκκο τους. Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία έχουν ο υπουργός Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, καθώς και η διοίκηση του νοσοκομείου μας».

Συγκεκριμένα, το σωματείο αναφέρει: «Ψευδώς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βαφτίζει "αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας" το καθεστώς γαλέρας που θέλει να επιβάλει στην καθαριότητα και αλλού, ο υπουργός Υγείας λέει ότι "τέλειωσε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης της δημοσίας περίθαλψης", ότι "η πρόσβαση των ανασφάλιστων είναι δωρεάν", ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι οι συγχωνεύσεις των κλινικών δεν επιδεινώνουν το επίπεδο παρεχόμενης περίθαλψης».

Η κατάσταση χειροτερεύει για υγειονομικούς - ασθενείς

Το σωματείο υπενθυμίζει ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τους ασθενείς και τους εργαζομένους πως η κατάσταση όχι μόνο παραμένει ίδια, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Απαντώντας σε ένα προς ένα τα ψέματα της κυβέρνησης, σημειώνει:

1. Για τις ατομικές συμβάσεις έργου των καθαριστριών: «Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες - εργολάβοι που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους.

Με τις ατομικές συμβάσεις έργου, η κυβέρνηση μειώνει το "εργατικό κόστος", καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που τώρα θέλουν να κυριαρχήσουν και στα νοσοκομεία. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μετά από κινητοποιήσεις του σωματείου μας αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων, η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και "δυνατότητα απουσίας" σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Αδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Για ποιον μάχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όταν το εισόδημα των εργαζομένων παραμένει σε επίπεδα ντροπής (αμοιβή για 5ωρη εργασία 380 ευρώ το μήνα, 6ωρη 605), όταν χτυπιέται η μητρότητα, όταν δεν κατοχυρώνεται ούτε πλήρες ωράριο, ούτε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα; Οταν οι συνάδελφοι στην καθαριότητα έχουν υπογράψει για 6 ώρες και δουλεύουν νύχτες και απογεύματα 8ωρο, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων;

Για ποιον μάχεται, όταν γνωρίζει πως το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα και στη σίτιση, δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, παρότι τους "βγαίνει το λάδι" και υποχρεώνει τις διοικήσεις να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων; Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και αυτοί οι οργανισμοί των νοσοκομείων προέβλεπαν το 2012 για την καθαριότητα 140 εργαζόμενους, για βοηθούς θαλάμου 45 (η σύμβαση προβλέπει 103 και για τις 2 ειδικότητες) και για την εστίαση 104 άτομα (η σύμβαση προβλέπει 36). Πώς θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και χωρίς να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση;».

2. Για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία: «Το γεγονός ότι γίνονται ορισμένες προσλήψεις (17 άτομα μόνιμο προσωπικό για το ΠΑΓΝΗ - 5 από ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά την ίδια ώρα αποχωρούν ή αποχώρησαν 15 άτομα, αποδεικνύει ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αλλά θα παραμείνει η ίδια (αν δεν χειροτερέψει). Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Την τελευταία πενταετία αποχώρησαν 500 άτομα, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αντικατασταθούν με μόνιμο προσωπικό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ανατροπή της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και διαιώνιση της ομηρίας. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ εργάζονται περίπου 300 άτομα (εργολαβικοί, πρακτικά ασκούμενοι σπουδαστές του ΤΕΙ, σπουδαστές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΛΚΕ, ΜΚΟ).

Οι καλοκαιρινές συγχωνεύσεις κλινικών, η μείωση χειρουργικών κρεβατιών και κρεβατιών ΜΕΘ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ερχεται να προστεθεί στην ήδη προβληματική λειτουργία όλου του νοσοκομείου, που αφορά τη στελέχωση τόσο στο νοσηλευτικό όσο στο ιατρικό αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό. Ολοι ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί 30 με 40 ασθενείς, ένας βοηθός νοσηλευτή το ίδιο, ότι υπάρχει μια καθαρίστρια το απόγευμα για κάθε κτίριο, ότι χρωστούνται 15.000 ρεπό και άδειες (θα ήταν παραπάνω αν το προσωπικό δεν δούλευε διπλοβάρδιες, υπερωρίες με όχημα την ιδιωτική επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου) και ο κατάλογος δεν έχει τέλος».

3. Για την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες Υγείας: «Διασφάλιση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την κυβέρνηση είναι ο ανασφάλιστος, πιθανότατα άνεργος, να πληρώνει συμμετοχές ή εξολοκλήρου ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα και νοσηλείες.

"Εξορθολογισμός πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού", όπως λέει η διοίκηση, είναι το ίδιο αφήγημα των προηγουμένων κυβερνήσεων. Οδηγούν πάντα σε περαιτέρω περικοπές στις παροχές των ασθενών, αύξηση των πληρωμών των ασθενών, εντατικοποίηση, μετακινήσεις, εξουθένωση για το προσωπικό. Αυτό αποφάσισε, εξάλλου, το ΔΣ του νοσοκομείου στις 22/7/2016 ομόφωνα, με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων από την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας

Η ανακοίνωση του σωματείου καταλήγει: «Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι δυστυχώς μάχονται γι' αυτούς που υπηρετούν χρόνια τώρα, πριν ως αντιπολίτευση και σήμερα ως κυβέρνηση. Δηλαδή για τους πλούσιους και ισχυρούς, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του "εργατικού κόστους", ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους.

Απέναντι, λοιπόν, σ' αυτήν την αλήθεια, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μας παραπλανήσει και να τσακίσει το ηθικό μας, μία είναι η απάντηση: Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία - Πρόνοια - ΕΚΑΒ».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Σε διαρκή επίσχεση εργασίας από Δευτέρα για τα δεδουλευμένα

Παιχνίδι στις πλάτες τους παίζουν κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού, με τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Σε διαρκή επίσχεση εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Δεύτερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα περίπου τριών μηνών που τους οφείλει ο Οργανισμός. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στις πλάτες των απλήρωτων εργαζομένων, με ευθύνη και της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου, παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι από κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ για το ύψος των μερισμάτων των μετόχων και το ποιος θα πάρει το έργο της συγκοινωνίας της πόλης και του νομού, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των Μεταφορών. Την ίδια ώρα, σε κοινή γραμμή, κυβέρνηση και ΟΑΣΘ προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων και αύξηση των κομίστρων για τους επιβάτες.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του συνδικάτου των εργαζομένων ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να βρεθεί λύση, υιοθετώντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του ΟΑΣΘ, που δηλώνει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, επικαλούμενη τη μη καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τον Οργανισμό, οι οποίες - όπως ισχυρίζεται - ανέρχονται σε περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, από τη μία, εκφράζει τη στήριξη προς τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους και, από την άλλη, καταγγέλλει αγαστή συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΑΣΘ και τον πρόεδρο των εργαζομένων.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «έχουν εισπραχθεί από τον ΟΑΣΘ στο ακέραιο όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου και ΟΑΣΘ που κυρώθηκε με το ν. 4313/2014». Αναφέρει, επίσης, ότι ο ΟΑΣΘ «δυστυχώς έχει εθιστεί για δεκαετίες στη χωρίς έλεγχο ικανοποίηση των πρόσθετων διεκδικήσεων» και καλεί το συνδικάτο να βοηθήσει «για την ανεύρεση των συγκεκριμένων αξιόπιστων στοιχείων παροχής κοινωνικής πολιτικής, από όπου προκύπτουν οι πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις του ΟΑΣΘ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org