ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισαν οι πρώτες απολύσεις

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες του σεισμού εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες, λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκε ο τουρισμός

Δεν είναι μόνο που καταστράφηκε το εμπόρευμα, αλλά το μαγαζί δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο που στεγάζεται
Δεν είναι μόνο που καταστράφηκε το εμπόρευμα, αλλά το μαγαζί δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο που στεγάζεται
Του απεσταλμένου μας Κώστα ΤΡΑΚΟΣΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Σχεδόν μια βδομάδα μετά το μεγάλο σεισμό, η Λευκάδα πασχίζει να βρει τους ρυθμούς της, εν μέσω ισχυρών μετασεισμών, αλλά κυρίως στη νέα άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην τοπική οικονομία, καθώς αυτή στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Η ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στη 1.20 μ.μ. προκάλεσε νέα αναστάτωση. Ηδη έχουν κριθεί προσωρινώς ακατάλληλα πάνω από 600 κτίρια, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να παραμένουν στο ύπαιθρο, προβλήματα παρουσιάζονται ακόμη και στην καταβολή του ελάχιστου βοηθήματος των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, αλλά αυτό που «καίει» είναι το μεγάλο πλήγμα της τοπικής οικονομίας.

Τα πρώτα θύματα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες. Πάνω από 500 απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στην τροφοδοσία αναμένονται μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Ηδη χτες ανακοινώθηκαν στον ΟΑΕΔ της πόλης οι πρώτες 40 απολύσεις. Αυτές είναι οι πρώτες συνέπειες, για τους εργαζόμενους, του καταστροφικού σεισμού. Για να αποδειχτεί έτσι με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι η Λευκάδα όχι μόνο δεν άντεξε το χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως τώρα αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες.

Ο Παντελής Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευκάδας
Ο Παντελής Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευκάδας
«Εκείνο που άμεσα ζητάμε είναι να καλυφθούν τα 101 μεροκάματα των εποχιακά απασχολούμενων από την πολιτεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην ανεργία το χειμώνα, καθώς επίσης να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ», τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μάκης Λιβιτσάνος.

Αδειασαν τα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχεία της Λευκάδας εργάζονται 1.350 ξενοδοχοϋπάλληλοι, κατά κύριο λόγο εποχιακά απασχολούμενοι. Που σημαίνει ότι τη θερινή σεζόν πρέπει να καλύψουν 101 ένσημα, ώστε να μπορέσουν το χειμώνα να βγουν στην ανεργία και να παίρνουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Αν δεν καλυφθεί αυτός ο αριθμός ενσήμων, τότε ο εργαζόμενος δεν μπορεί να βγει στην ανεργία.

Μετά το σεισμό, τα ξενοδοχεία άδειασαν. «Εχουμε κλεισμένα μόλις εφτά δωμάτια σε σύνολο 64, ενώ πριν το σεισμό είχαμε 100% πληρότητα, που θα κρατούσε μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη», λέει στο «Ρ» ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ιόνιον». «Και αυτή η κατάσταση ισχύει σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Στο ξενοδοχείο μου δουλεύουν 20 υπάλληλοι και με μηδέν έσοδα θα πρέπει να τους πληρώνω τα μεροκάματα και την ασφάλεια. Αυτό δε γίνεται. Είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε απολύσεις. Και επειδή δε θέλω να κάνω κάτι τέτοιο, τους δίνω 4 με 5 ρεπό την εβδομάδα. Δηλαδή, σα να τους απολύω».

Απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της». Τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρόεδρος του ΕΚ μας είπε ότι θα χρειαστούν πάνω από 5 χρόνια για να συνέλθει η οικονομία του νησιού, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Από την πλευρά της η Γεωργία Κοντογιώργη, εργαζόμενη στο ίδιο ξενοδοχείο, μας είπε: «Είμαστε όλοι στον αέρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα ένσημα και οι περισσότεροι, είτε θα χάσουμε τη δουλιά μας, είτε θα παίρνουμε πολλά ρεπό, που είναι το ίδιο πράγμα».

Αμεσα μέτρα απαιτεί το Εργατικό Κέντρο

Ο Μάκης Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας
Ο Μάκης Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας
Προχτές βράδυ έγινε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα. Το Εργατικό Κέντρο «απαιτεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αμέσως όλα τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός, κοιτάζοντας άμεσα τους άστεγους, τους ανέργους και τους πληγέντες επαγγελματίες». Συγκεκριμένα ζητά:

  • Αντισεισμική θωράκιση της περιοχής με την εγκατάσταση του απαραίτητου σεισμολογικού δικτύου και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
  • Κατασκευή νέου σύγχρονου νοσοκομείου.
  • Ελεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια.
  • Ασφαλιστική κάλυψη των εποχιακά απασχολημένων που θα απολυθούν, μέχρι να συμπληρώσουν τα 101 μεροκάματα και εφάπαξ ενίσχυσή τους με 1.000 ευρώ. Αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιούργησε στους οικοδόμους το πάγωμα των οικοδομικών εργασιών.
  • Αμεση αντιμετώπιση των αστέγων με εξεύρεση στέγης ή επιδότηση ενοικίου.
  • Ατοκα δάνεια στο ύψος της πραγματικής αξίας επισκευής ή ανέγερσης των πληγέντων οικοδομών με επιδότησή τους στο 50%.
  • Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επαγγελματίες και αναστολή των χρεών τους σε Τράπεζες και στο Δημόσιο.
  • Από τώρα και στο εξής τα χρήματα του Δημοσίου που πάνε σε έργα ανάπτυξης και υποδομής να μη διασπαθίζονται με κακοτεχνίες και τον πλημμελή έλεγχο.
Τεράστια προβλήματα και για τους ΕΒΕ

Σημαντικά, όμως, είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες του νησιού. «Το χτύπημα του σεισμού ήρθε σε μια περίοδο που οι ΕΒΕ δέχονταν ήδη ισχυρό πλήγμα από τη γενικότερη κρίση που περνάνε οι μικρές επιχειρήσεις», είπε στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Παντελής Βεργοιώτης. Και συνεχίζει: «Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, προσδοκούσαμε σε αύξηση του τζίρου προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης». Αλλωστε, «με το σεισμό ήρθε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της ανισόμετρης ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού. Δείχνει ότι η οικονομία ενός τόπου δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ανάπτυξη ενός τομέα, όπως του τουρισμού στην προκειμένη περίπτωση».

Ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΙΟΝΙΟΝ»
Ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΙΟΝΙΟΝ»
Ο Π. Βεργοιώτης είχε κατάστημα με χρώματα, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο, αφού έχουν σπάσει οι κολόνες. «Αυτή τη στιγμή πολλοί επαγγελματίες, συνεχίζει, εκτός από τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν τα μαγαζιά μας, δεν μπορούμε και να δουλέψουμε και αυτό τείνει να γίνει γενικό φαινόμενο», λέει και προσθέτει: «Επιδιώκουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με το Εργατικό Κέντρο και τους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να χαράξουμε κοινή δράση».

Λίγο παρακάτω έχει το μαγαζί του, ένα τζαμάδικο, ο Αγγελος Κατωπόδης. Το εμπόρευμά του είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένο. «Τουλάχιστον 15 εκατ. δραχμές είναι η ζημιά, που σημαίνει ότι θέλω πέντε με δέκα χρόνια για να αρχίσω να τα φέρνω βόλτα», λέει.

Αποκλεισμένος παραμένει ο Αγ. Νικήτας

Για 6η συνεχόμενη μέρα παραμένει αποκλεισμένο το χωριό Αγ. Νικήτας, το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας. Αιτία οι κατολισθήσεις βράχων που προκάλεσε ο σεισμός στο 9ο με 10ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου που συνδέει την πόλη της Λευκάδας με το χωριό. Ομως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η έλλειψη μέτρων προστασίας στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, όπως και σε πολλά άλλα του οδικού δικτύου της Λευκάδας. Η απότομη πλαγιά, αλλά και η σύνθεση των πετρωμάτων της «μιλούσαν» για τέτοιο ενδεχόμενο. Το κακό μπορούσε να αποφευχθεί, αν είχαν γίνει τα απαραίτητα τεχνικά έργα. Αλλά η κάκιστη ποιότητα των δημόσιων έργων δυστυχώς είναι κανόνας...

ΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Οι σκηνές τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Τεράστιες ζημιές στις λαϊκές πολυκατοικίες, όπου κατοικούν εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχοι

Μαύρες μέρες σε ...άσπρες σκηνές περνούν οι κάτοικοι των έξι λεγόμενων λαϊκών πολυκατοικιών της Λευκάδας, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της περασμένης Πέμπτης. Οι κάτοικοι, δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ρωγμές ακόμη και στα θεμέλια και η μόνη βοήθεια που έχουν δεχτεί είναι από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και οργάνωσε κατασκήνωση στο στάδιο της πόλης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις κατοικίες. Εκεί έχουν στηθεί 86 σκηνές που φιλοξενούν 360 άτομα.

Στις λαϊκές πολυκατοικίες της πόλης μένουν 82 οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν έχουν οξυνθεί κατά πολύ. «Μας δίνουν 200.000 δραχμές για να στήσουμε το νοικοκυριό μας απ' την αρχή», μας λέει η Αννα Βεργίνη. Το σπίτι της έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, αφού οι ρωγμές στους τοίχους είναι εκτεταμένες και η οικοσκευή της έχει καταστραφεί. «Ζούμε στις σκηνές του σταδίου όπου η κατάσταση είναι δύσκολη. Υγρασία το βράδυ και υπερβολική ζέστη τη μέρα. Το τελευταίο πράγμα που με ανησυχεί είναι η οικοσκευή», λέει στο «Ρ», απαντώντας έτσι στα κυβερνητικά μέτρα περί δήθεν αποκατάστασης με την παροχή των 2.000.000 δραχμών. Γιατί, όπως τονίζει, κινδυνεύει ως ξενοδοχοϋπάλληλος να μείνει άνεργη.

Σε μια από τις πολυκατοικίες, το δώμα στην ταράτσα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Ο τοίχος έχει σχεδόν αποκοπεί από τις δύο κολόνες που τον στηρίζουν. Ενας ένοικος, αγανακτισμένος μας λέει: «Θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε εδώ μέσα; Με τον παραμικρό μετασεισμό αυτός ο τοίχος μπορεί να πέσει που μπορεί να οδηγήσει και στην κατάρρευση όλης της πολυκατοικίας».

Ο Αριστείδης Βλάχος, συνταξιούχος και ένοικος στη διπλανή πολυκατοικία μάς λέει φανερά εκνευρισμένος: «Μας λένε ότι μπορούμε να μείνουμε εδώ μέσα. Πείτε μου, πώς γίνεται αυτό; Ολο το σπίτι έχει ρωγμές. Θα πέσει να μας πλακώσει». Στον τελευταίο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας, μένει η Ευαγγελία Μήτσουρα. Μας διηγείται τις ώρες του σεισμού: «Ημουν αγκαλιά με το παιδί μου, στην είσοδο του σπιτιού μας και περιμέναμε να σταματήσει. Οταν είδαμε τον τοίχο να πέφτει, έκανα το σταυρό μου. Λέω "αυτό είναι, εδώ θα πεθάνουμε"». Η ίδια είναι μοδίστρα. «Ολα τα υλικά μου έχουν καταστραφεί, δεν μπορώ να δουλέψω. Τι κάνει η πολιτεία για όλα αυτά;».

Μη κατοικήσιμες οι λαϊκές πολυκατοικίες
Μη κατοικήσιμες οι λαϊκές πολυκατοικίες
Τραγική είναι η περίπτωση της οικογένειας της Στ. Κατσίκη. Ο 93χρονος άνδρας της είναι σχεδόν κατάκοιτος και η 33χρονη κόρη της τετραπληγική. Το σπίτι τους, στις λαϊκές πολυκατοικίες, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έτσι αναγκάστηκαν να πάνε σε σκηνή. «Κοιμηθήκαμε δύο μέρες», μας λέει η Στ. Κατσίκη, «όμως η ζέστη και η υγρασία δε μας άφησαν να κοιμηθούμε λόγω της κατάστασης του άνδρα μου και της κόρης μου. Ετσι αναγκαστήκαμε να μένουμε έξω, κάτω από ένα πλάτανο». Είναι προφανές ότι η οικογένεια αυτή δεν είναι δυνατόν να διαβιώνει σε τέτοιες συνθήκες, αλλά από την πολιτεία δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Στη Λευκάδα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τους χώρους των σεισμοπλήκτων στη Λευκάδα θα επισκεφτεί την Παρασκευή, 22 Αυγούστου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πληγέντες. Ετσι, χτες αργά το απόγευμα κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Θοδ. Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε σε χωριά που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως τα Χορτάτο, Δράγανο, Νικολί, Μάνασι. Επίσης επισκέφτηκε τις λαϊκές πολυκατοικίες, τους Τσουκαλάδες, το Καλαμίτσι και τον Αγ. Νικήτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ