Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Οι σκηνές τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Τεράστιες ζημιές στις λαϊκές πολυκατοικίες, όπου κατοικούν εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχοι

Μαύρες μέρες σε ...άσπρες σκηνές περνούν οι κάτοικοι των έξι λεγόμενων λαϊκών πολυκατοικιών της Λευκάδας, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της περασμένης Πέμπτης. Οι κάτοικοι, δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ρωγμές ακόμη και στα θεμέλια και η μόνη βοήθεια που έχουν δεχτεί είναι από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και οργάνωσε κατασκήνωση στο στάδιο της πόλης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις κατοικίες. Εκεί έχουν στηθεί 86 σκηνές που φιλοξενούν 360 άτομα.

Στις λαϊκές πολυκατοικίες της πόλης μένουν 82 οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν έχουν οξυνθεί κατά πολύ. «Μας δίνουν 200.000 δραχμές για να στήσουμε το νοικοκυριό μας απ' την αρχή», μας λέει η Αννα Βεργίνη. Το σπίτι της έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, αφού οι ρωγμές στους τοίχους είναι εκτεταμένες και η οικοσκευή της έχει καταστραφεί. «Ζούμε στις σκηνές του σταδίου όπου η κατάσταση είναι δύσκολη. Υγρασία το βράδυ και υπερβολική ζέστη τη μέρα. Το τελευταίο πράγμα που με ανησυχεί είναι η οικοσκευή», λέει στο «Ρ», απαντώντας έτσι στα κυβερνητικά μέτρα περί δήθεν αποκατάστασης με την παροχή των 2.000.000 δραχμών. Γιατί, όπως τονίζει, κινδυνεύει ως ξενοδοχοϋπάλληλος να μείνει άνεργη.

Σε μια από τις πολυκατοικίες, το δώμα στην ταράτσα είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Ο τοίχος έχει σχεδόν αποκοπεί από τις δύο κολόνες που τον στηρίζουν. Ενας ένοικος, αγανακτισμένος μας λέει: «Θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε εδώ μέσα; Με τον παραμικρό μετασεισμό αυτός ο τοίχος μπορεί να πέσει που μπορεί να οδηγήσει και στην κατάρρευση όλης της πολυκατοικίας».

Ο Αριστείδης Βλάχος, συνταξιούχος και ένοικος στη διπλανή πολυκατοικία μάς λέει φανερά εκνευρισμένος: «Μας λένε ότι μπορούμε να μείνουμε εδώ μέσα. Πείτε μου, πώς γίνεται αυτό; Ολο το σπίτι έχει ρωγμές. Θα πέσει να μας πλακώσει». Στον τελευταίο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας, μένει η Ευαγγελία Μήτσουρα. Μας διηγείται τις ώρες του σεισμού: «Ημουν αγκαλιά με το παιδί μου, στην είσοδο του σπιτιού μας και περιμέναμε να σταματήσει. Οταν είδαμε τον τοίχο να πέφτει, έκανα το σταυρό μου. Λέω "αυτό είναι, εδώ θα πεθάνουμε"». Η ίδια είναι μοδίστρα. «Ολα τα υλικά μου έχουν καταστραφεί, δεν μπορώ να δουλέψω. Τι κάνει η πολιτεία για όλα αυτά;».

Μη κατοικήσιμες οι λαϊκές πολυκατοικίες
Μη κατοικήσιμες οι λαϊκές πολυκατοικίες
Τραγική είναι η περίπτωση της οικογένειας της Στ. Κατσίκη. Ο 93χρονος άνδρας της είναι σχεδόν κατάκοιτος και η 33χρονη κόρη της τετραπληγική. Το σπίτι τους, στις λαϊκές πολυκατοικίες, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έτσι αναγκάστηκαν να πάνε σε σκηνή. «Κοιμηθήκαμε δύο μέρες», μας λέει η Στ. Κατσίκη, «όμως η ζέστη και η υγρασία δε μας άφησαν να κοιμηθούμε λόγω της κατάστασης του άνδρα μου και της κόρης μου. Ετσι αναγκαστήκαμε να μένουμε έξω, κάτω από ένα πλάτανο». Είναι προφανές ότι η οικογένεια αυτή δεν είναι δυνατόν να διαβιώνει σε τέτοιες συνθήκες, αλλά από την πολιτεία δεν υπάρχει καμία μέριμνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ