ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ
Συγχρονισμένες προβλέψεις επιβράδυνσης στους ρυθμούς ανάκαμψης

Τη δυσκολία «ποσοτικοποίησης της αβεβαιότητας» και καθορισμού της «νέας ισορροπίας» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα επισημαίνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί...
Τη δυσκολία «ποσοτικοποίησης της αβεβαιότητας» και καθορισμού της «νέας ισορροπίας» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα επισημαίνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί...
Πολλαπλές «αβεβαιότητες» και κινδύνους γύρω από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία «βλέπει» η νέα έκθεση του ΔΝΤ, που προχώρησε σε μια ακόμη οριακή υποβάθμιση των εκτιμήσεων σχετικά με τη μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ στην ίδια ρότα και με φόντο την υπόθεση του Βrexit, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει επιδείνωση των συνθηκών στην ΕΕ, σε σχέση με τις προηγούμενες «Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016».

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την ποσοτικοποίηση των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας προβλέπει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι προβλέψεις ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μία υπερβολικά αβέβαιη κατάσταση, έχει αυξήσει τους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, σε χτεσινή έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι χωρίς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση μετά την έξοδο της Βρετανίας (π.χ. σε εμπόριο, κινητικότητα αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, πολιτικές απαντήσεις), η «νέα ισορροπία» είναι αδύνατο να καθοριστεί.

«Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της ΕΕ, μέσω διαφόρων διαύλων μετάδοσης, κυρίως της αβεβαιότητας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της μετανάστευσης», αναφέρει η έκθεση, ενώ υπογραμμίζει πως «στο εγγύς μέλλον, ο κύριος αντίκτυπος θα είναι μια μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

Η Ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί «χτύπημα» μισής ποσοστιαίας μονάδας στην αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια και εν μέσω «κινδύνου» μείωσης των επενδύσεων, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενδέχεται να διαμορφωθεί το 2016 στο 1,5% (από 1,6% στην προηγούμενη εκτίμηση) και το 2017 στο 1,3% (από 1,8%).

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να εμφανίσει ρυθμό πτώσης 0,3% το 2017 (έναντι μεγέθυνσης 1,9% σύμφωνα με τις «Εαρινές Προβλέψεις»).

«Δύσκολη η ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας» λέει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επισημαίνει πως το Βrexit δημιουργεί αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει τους «πολιτικούς κινδύνους» στην ίδια την ΕΕ.

«Ο αντίκτυπος και η επιμονή της αβεβαιότητας είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν σε αυτό το στάδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Η έκθεση προβλέπει επιβράδυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία στο 3,1% (από 3,2% που εκτιμούσε τον Απρίλη), ενώ για το 2017 αναμένει πως ο ρυθμός επέκτασης θα διαμορφωθεί στο 3,4% (από 3,5%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ευρωζώνη: Εκτιμά πως θα ενισχυθεί το 2016 κατά 1,6% (από 1,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη), ωστόσο θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% (από 1,6% προηγουμένως).
  • ΗΠΑ: 2,2% το 2016 (από 2,4%) και 2,5% το 2017 (αμετάβλητο).
  • Βρετανία: 1,7% το 2016 (από 1,9%) και 1,3% το 2017 (από 2,2%).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, αναφερόμενος στους «κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία, πέραν του Brexit, εστίασε στο Προσφυγικό, τους γεωπολιτικούς κίνδυνους που παραμένουν, τις περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά και τη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

«Στον αφρό» οι τρόποι διάσωσης των τραπεζών

«Μετά από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα«, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος πήρε και το χαρτοφυλάκιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, που κατείχε ο Βρετανός Τζ. Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Β. Ντομπρόβσκις συζήτησε την ενίσχυση των δεσμών ΕΕ - ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την πρώτη μέρα της ανάληψης του νέου του ρόλου και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές και την επανεξέταση κανονισμών που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009.

Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων σχεδίων της Κομισιόν, είπε ότι είναι η δημοσιοποίηση μιας πρότασης για λύσεις στο θέμα των προβληματικών τραπεζών, που αναμένεται προς το τέλος του έτους και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των τραπεζικών ρυθμιστικών κανόνων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θα είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν κούρεμα στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών, πριν παρέμβουν για τη διάσωση μιας τράπεζας με τη στήριξη μέσω ζεστού κρατικού χρήματος.

Η τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από τον τρόπο διάσωσης και επιμερισμού της χασούρας μεταξύ των κρατικών προϋπολογισμών και των μεγαλομετόχων.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Κομισιόν, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη - μέλη, μπορεί παρ' όλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα.

Από την πλευρά της, η επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκε, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει αντίκτυπο στις εν εξελίξει συνομιλίες με την Ιταλία για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.

Για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων στο Αλιβέρι

Με προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, το αφιέρωμα στη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων το 1933, που διοργανώνει η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/7, στις 8 μ.μ., στο χώρο του πρώην λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου και θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποκαλυπτήρια μνημείου του ΔΣΕ στη Σαϊδόνα

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 24/7, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των κομμουνιστών της Σαϊδόνας, Ηλία Νοέα και Κώστα Ξυδέα.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ