ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
«Τρέχουν» οι ενδοαστικές κόντρες και οι ευρύτερες διεργασίες

Η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής αξιοποιείται στην εκδήλωση «τριβών» από εταίρους

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής (φωτ.), εκφράστηκαν νέες κατηγορίες για την απροθυμία της Ουάσιγκτον να εκδοθεί ο Γκιουλέν
Στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής (φωτ.), εκφράστηκαν νέες κατηγορίες για την απροθυμία της Ουάσιγκτον να εκδοθεί ο Γκιουλέν
Νέα ορμή αποκτά η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την αποτροπή του από την κυβέρνηση του ΑΚΡ, αλληλεπιδρώντας με το συνολικότερο πλαίσιο των ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και την όξυνση των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη υπόπτων για ανάμειξη στο πραξικόπημα αυξάνονται διαρκώς, ενδεικτικές της σφοδρότητας της ενδοαστικής κόντρας που μαίνεται. Χτες, έγινε γνωστό πως το τουρκικό υπουργείο Παιδείας απέλυσε 15.000 υπαλλήλους, ενώ κάλεσε σε παραίτηση και 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες.

Επίσης, δυναμώνει η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προχτεσινοβραδινή συνέντευξη που έδωσε στο CNN επέμεινε ότι «ο τουρκικός λαός έκανε σαφές πως θέλει να θανατωθούν οι "τρομοκράτες" που οργάνωσαν το πραξικόπημα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, αφού συνεδριάσουν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το υπουργικό συμβούλιο. «Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε και σχολίασε πως η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου «όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει».

Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μπαχτσελί, που ξεκαθάρισε πως το MHP θα στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής
Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μπαχτσελί, που ξεκαθάρισε πως το MHP θα στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής
Πάντως, το εθνικιστικό MHP ήδη τοποθετήθηκε μέσω του ηγέτη του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την απόφαση, αν το ΑΚΡ την υποβάλει».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά σε επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως αυτή που είχε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατά την οποία - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - «υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Τουρκίας την επαύριο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος».

Επίσημο αίτημα για την έκδοση Γκιουλέν

Στο μεταξύ, χτες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας) το μεσημέρι της Παρασκευής ειδοποίησε τις Ενοπλες Δυνάμεις για τα σχέδια των πραξικοπηματιών και η πληροφορία «αξιολογήθηκε», ενώ δόθηκαν οδηγίες προφύλαξης, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αεροπλάνων κ.τ.λ.

Αλλωστε, δημοσιεύματα με πληροφορίες για το σχέδιο των πραξικοπηματιών σημειώνουν ότι μια σειρά μέτρα που ελήφθησαν δυσκόλεψαν αργότερα τους πραξικοπηματίες να στήσουν «αερογέφυρα» ανάμεσα σε Αγκυρα και τις νοτιοανατολικές επαρχίες από όπου στόχευαν να μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις.

Χτες, η «Χουριέτ» φιλοξενούσε αναλυτικό δημοσίευμα και επικαλούμενη «ανώτατους αξιωματούχους που δεν ήθελαν να κατονομαστούν» υποστήριζε ότι οι πραξικοπηματίες ετοίμαζαν τη μεταφορά 5.000 κομάντος της χωροφυλακής στην Αγκυρα, προκειμένου να αποκλειστούν νευραλγικά σημεία, όπως το Γενικό Επιτελείου Στρατού, το Κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο.

Την ίδια στιγμή, χτες, η κυβέρνηση της Τουρκίας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας την έκδοση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορεί ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για τέσσερις φακέλους με στοιχεία που στάλθηκαν και αναδεικνύοντας ξανά τη «δυσαρέσκεια» της Αγκυρας για τη στάση της Ουάσιγκτον τόνισε: «Λένε "δώστε μας στοιχεία"... Ζητήσατε στοιχεία όταν αναζητούσατε τρομοκράτες και καταστράφηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι στις 11 Σεπτέμβρη;...».

Χτες αργά το βράδυ, έγινε τηλεφωνική επαφή Ερντογάν και Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπου συζητήθηκε και το θέμα έκδοσης του Γκιουλέν, ωστόσο οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας.

Νέες επικριτικές δηλώσεις Ευρωπαίων

Και ενώ η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την κριτική που της ασκείται (κύρια) από «δυτικά» κράτη για τις συλλήψεις και διώξεις υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος, η ΕΕ εξακολούθησε και χτες να συνδέει τις εξελίξεις με τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο (φιλελεύθερος) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ δήλωσε χτες ότι «είναι εμφανής ο κίνδυνος η Τουρκία να απομακρυνθεί κι άλλο από την Ευρώπη. Η εισαγωγή της θανατικής ποινής είναι μια σαφής γραμμή και θα μπορούσε να αποτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ», ενώ η σοσιαλδημοκράτισσα εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, ανέφερε ότι «η περαιτέρω "πουτινοποίηση" της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία εκλαμβάνει τα γεγονότα ως μια ευκαιρία για συμφιλίωση και εθνική ενότητα μετά από χρόνια πόλωσης».

Μέσα σε όλα αυτά, ο αρμόδιος Επίτροπος Γκιούντερ Ετινγκερ δήλωσε χτες ότι το σχέδιο για την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία συζητιέται αυτήν την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, προβλέποντας ότι «δε θα έχουμε τακτοποίηση των ταξιδιών χωρίς βίζα πριν το τέλος του χρόνου». Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της βίζας ήταν και βασική πλευρά της συμφωνίας Αγκυρας - Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό, της οποίας η εφαρμογή αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως αντιμετωπίσει «δυσκολίες».

Στην υπηρεσία ασύλου χτες οι Τούρκοι αξιωματικοί

Δημοσιεύματα στην Τουρκία εμφανίζουν τους οκτώ αξιωματικούς να εμπλέκονται στην επίθεση ενάντια στον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα

Στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν χτες το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον καθέναν από τους αιτούντες άσυλο.

Η αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη, που θα έχει διάρκεια 2-3 ώρες για τον καθέναν, σύμφωνα με τη συνήγορό τους, Ιλ. Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων. Η συνήγορός τους επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που, όπως είπε, εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα ΜΜΕ.

Οι οκτώ κρατούμενοι θα δικαστούν αύριο, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο αυτόφωρο, μετά την τριήμερη αναβολή που πήραν για να ετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους. Να υπενθυμίσουμε ότι επτά κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Συμμετοχή στην επίθεση στον Ερντογάν;

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Star» ισχυρίζεται ότι οι οκτώ ανήκουν στην ομάδα των 40 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα, όπου διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λεπτομερή έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών έκαναν οι ελληνικές αρχές. Οπως διαπίστωσαν, υπήρχαν δεκάδες αναπάντητες κλήσεις και στα οκτώ κινητά από συγγενείς τους. Σε καμία, όμως, από τις κλήσεις δεν είχαν απαντήσει, ενώ οι αρχές διαπίστωσαν ότι τις επίμαχες ώρες της απόπειρας του πραξικοπήματος, οι Τούρκοι χειριστές του ελικοπτέρου προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με ένα συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Οπως αποκάλυψαν στις ελληνικές αρχές, πρόκειται για το διοικητή της μονάδας τους, συνταγματάρχη στο βαθμό, ο οποίος όμως δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους. Οι κρατούμενοι υποστήριξαν ότι έτσι υποψιάστηκαν πως κάτι συμβαίνει και επιχείρησαν να διαφύγουν από την Τουρκία από τη στιγμή που δέχτηκαν πυρά από αστυνομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου παρουσιάστηκε Τούρκος δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη, για να ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, ονομάζεται Δρ. Ραμαζάν Αριτσέκ και είναι δικηγόρος, μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθε αυτοβούλως στην Αλεξανδρούπολη μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση των «πραξικοπηματιών», όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.

Οι συνήγοροι των κρατούμενων υποστήριξαν ότι, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές κατά της ζωής τους, τους επιτέθηκαν άτομα που εμφανίστηκαν και μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Στο δικαστήριο, επίσης, βρέθηκαν ως παρατηρητές ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Τοβούτ Οτζάμ, με ένα μεταφραστή και δύο δικηγόρους της μειονότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπεράσπιση των οκτώ στρατιωτικών, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για την καταγραφή των ονομάτων τους, που εκφωνήθηκαν από την έδρα, γεγονός που θορύβησε τους κατηγορουμένους.

Συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, χαρακτήρισε χτες «λάθος απόφαση» την άδεια προσγείωσης που δόθηκε στο ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς των οποίων η Αγκυρα ζητά την έκδοση, κατηγορώντας τους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στη διάρκεια ενημέρωσης συντακτών, ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι αν όντως υπήρχε τεχνικό πρόβλημα, το ελικόπτερο δε θα είχε περιθώρια να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο, αλλά θα επιδίωκε προσγείωση νωρίτερα. Πρόσθεσε, ακόμα ότι ενδεχόμενη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία «δε θα βοηθήσει».

Επίσης, στη συνέντευξη, ο Ουράς διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν στρατιωτικά ελικόπτερα, πλοία, αλλά και στρατιώτες να αγνοούνται, ενώ συνέδεσε την όλη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής με «ισχυρή πίεση από το λαό». Η τελική απόφαση ανήκει στο Κοινοβούλιο, ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο και την προσωπική του κρίση ότι αυτή «δε θα επανέλθει». Τέλος, αρνήθηκε ότι «έγινε κάτι λάθος ή βίαιο» κατά τις συλλήψεις των εμπλεκόμενων στην απόπειρα πραξικοπήματος και συμπλήρωσε ότι η τουρκική πλευρά θέλει διαδικασίες «διαφανείς», σύμφωνες με τα «διεθνή στάνταρντς».

Το απόγευμα, η πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για ρεπορτάζ που «διαστρέβλωσαν» τις δηλώσεις του πρέσβη και διευκρίνισε ότι «προσδοκία της Τουρκίας αποτελεί μια άμεση έκδοση των (8) στρατιωτικών στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική απόφαση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που (ο πρέσβης) δεν επιθυμεί καθώς βασικό του καθήκον ως πρέσβης είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η διατήρηση των πραγμάτων σταθερά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ