ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ
Στα δύσκολα έδειξε χαρακτήρα

Κορυφαία η Κοζομπόλη κόντρα στην Ολλανδία

Sportidea

Κορυφαία η Κοζομπόλη κόντρα στην Ολλανδία
Τι σημασία έχει αν πέρασε σαν τρίτη από όμιλο; `Η αν χτες πέτυχε μόλις τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση; Η Εθνική γυναικών την κρίσιμη ώρα δήλωσε «παρούσα». Τα κορίτσια του Φώντα Μουδάτσιου χτες στη Βουδαπέστη πρόσθεσαν ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ελληνική υδατοσφαίριση. Κατάφεραν να προκριθούν στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και παράλληλα να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα γίνει στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Η ελληνική ομάδα στα προημιτελικά επικράτησε με 7-5 της Ολλανδίας, που φάνταζε το μεγάλο φαβορί εξαιτίας της μεγάλης αγωνιστικής ανόδου που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Οράνιε. Η χώρα μας θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την πανίσχυρη Ιταλία (Πέμπτη, 14.30). Στο χτεσινό παιχνίδι με την Ολλανδία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες και η εμφάνισή του βάζει υποθήκη για όνειρα, που έχουν να κάνουν με την κατάκτηση ενός μεταλλίου, αφού με ανάλογη εμφάνιση στον ημιτελικό μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη από τις Ιταλίδες. Η Εθνική μας ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα και προηγήθηκε με 3-1. Ορισμένα λάθη της ελληνικής ομάδας, όμως, επέτρεψαν στις «τουλίπες» να ισοφαρίσουν σε 3-3. Η κορυφαία όμως της Εθνικής, χτες, Βούλα Κοζομπόλη έδειξε την κλάση της και κράτησε ζωντανή στη διεκδίκηση της νίκης την Εθνική μας, καθώς με δύο διαδοχικά γκολ έδωσε και πάλι το προβάδισμα (5-3). Αν και η Ολλανδία μείωσε σε 5-4 με την Ντε Μπρούιν, η Εθνική μας βρήκε τις λύσεις απέναντι στην ασφυκτική άμυνα της αντιπάλου της και με δυο γκολ, της Κανελλοπούλου και της, Πάτερου έγειρε την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της. Κορυφαία παίκτρια για την ελληνική ομάδα ήταν χωρίς αμφιβολία η Βούλα Κοζομπόλη, ενώ ξεχώρισαν η Εύη Μωραϊτίδου, η Γεωργία Ελληνάκη και η Αμαλία Πατέρου. Τα επτάλεπτα: 2-0, 1-1, 1-2, 3-2.

ΕΛΛΑΔΑ: Κοζομπόλη, Ασιλιάν, Κανελλοπούλου, Πατέρου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν Ντεν Μπεργκ, Γκούικελαρ, Βαν Ντερ Χαμ, Ντε Μπρούιν.

Πρώτοι οι άνδρες

Πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι μαρτυράει το τελικό σκορ η Εθνική ομάδα των ανδρών επικράτησε της Γαλλίας με 10-9 και έκλεισε έτσι αήττητη και στην πρώτη θέση του ομίλου την Α΄ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τώρα στα προημιτελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστεί κόντρα στην τέταρτη ομάδα του Α΄ ομίλου που αναμένεται να είναι μια εκ των Ισπανίας ή Ιταλίας. Το παιχνίδι με τους Γάλλους είχε εξ αρχής διαδικαστικό χαρακτήρα αφού η ισοπαλία με την Κροατία (7-7) έδινε και μαθηματικά την πρώτη θέση του ομίλου στην Εθνική μας. Ετσι ο Κούλης Ιωσηφίδης έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν και παίκτες που μέχρι τώρα δεν είχαν αρκετά λεπτά συμμετοχής. Τα επτάλεπτα: 1-1, 2-1, 5-2, 2-5.

ΕΛΛΑΔΑ: Χατζηθεοδώρου 4, Θωμάκος 3, Καλακόνας 2, Δάνδολος.

ΓΑΛΛΙΑ: Ντουσέ 3, Οζιέ 2, Οντόν 2, Πεϊσόν, Βάργκα.

ΑΡΗΣ
Σε χέρια... γαλλικά

Τελικά ο πρόεδρος του Αρη Δημήτρης Κοντομηνάς κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει για τον αντικαταστάτη του Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο του Αρη. Το μεγάλο όνομα που είχε υποσχεθεί ο ιδιοκτήτης για τον κιτρινόμαυρο πάγκο ανακοινώθηκε και δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο Γάλλο τεχνικό Ανρί Μισέλ. Ο 54χρονος προπονητής οδήγησε τη Γαλλία στην τρίτη θέση του μουντιάλ του 1986 και συμμετείχε σε δύο ακόμη Παγκόσμια Κύπελλα, το 1994 με το Καμερούν και το 1998 με το Μαρόκο,,

Χτες το μεσημέρι ο Γάλλος τεχνικός έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που θα τον φέρει στο Χαριλάου στη νέα σεζόν. «Εχω πληροφορίες για τον Αρη, θα συγκεντρώσω κι άλλες για να πάρω τις απαραίτητες αποφάσεις. Είμαι χαρούμενος που υπέγραψα συμβόλαιο συνεργασίας σε μια από τις 5 καλύτερες ελληνικές ομάδες», ήταν η πρώτη δήλωση του Γάλλου τεχνικού που θα εισπράξει 200-240 εκατομμύρια ετησίως και θα φέρει συμπατριώτη του ασίσταντ κόουτς στους «κίτρινους». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τεχνικός των Θεσσαλονικέων έχει έρθει ινκόγκνιτο πριν λίγους μήνες στο Χαριλάου για να παρακολουθήσει αγώνα της νέας του ομάδας... Ο Ανρί Μισέλ έχει καταγράψει μια απόλυτα πετυχημένη καριέρα, τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής. Εκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη φετινή πρωταθλήτρια Γαλλία Ναντ, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Γαλλίας το 1973, το 1977 και το 1980 κι ένα κύπελλο Γαλλίας το 1979. Ενας από τους κορυφαίους αμυντικούς της Γαλλίας με 58 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα και τέσσερα γκολ, είχε ανάλογη καριέρα ως προπονητής. Στο μουντιάλ του Μεξικού κατέκτησε την τρίτη θέση όταν αποκλείστηκε από τη Γερμανία στον ημιτελικό, ενώ στη συνέχεια πήγε στο μουντιάλ των ΗΠΑ με την ομάδα του Καμερούν και το 1998 με την ομάδα του Μαρόκου.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΤΕΛΙΚΟΣ Α1
Φινάλε ή παράταση;

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή παράταση στην αγωνία; Οπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι η λύση στο ερώτημα θα δοθεί σήμερα το βράδυ, όταν θα έχει λήξει και ο τέταρτος τελικός μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (ΣΕΦ 21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Σε περίπτωση νίκης των φιλοξενουμένων, τα πάντα τελειώνουν εδώ και οι «πράσινοι» στέφονται για άλλη μια χρονιά πρωταθλητές Ελλάδας. Αν τα καταφέρουν οι γηπεδούχοι, τότε τα πράγματα παραμένουν ανοιχτά και οδηγούμαστε σε πέμπτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ την Κυριακή.

Στους «ερυθρόλευκους», παρά τον προβληματισμό που υπάρχει για την άσχημη εμφάνιση στον τρίτο τελικό, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι σήμερα θα ισοφαρίσουν τις νίκες και θα επανέλθουν στο ΟΑΚΑ να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Ηλίας Ζούρος, άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα μετά τη λήξη του αγώνα της Κυριακής: «Θα κάνουμε το 2-2 και θα επανέλθουμε στο ΟΑΚΑ, για το πέμπτο παιχνίδι..». Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να θυμηθεί τον καλό του εαυτό και όχι αυτό της Κυριακής που ήταν συνυφασμένο με λάθη και επιπολαιότητα στις επιλογές. «Πρέπει απλώς να ισοφαρίσουμε τη σειρά και μετά θα τα δώσουμε όλα για τον τίτλο», τόνισε ο Ηλίας Ζούρος στους παίκτες του που τους ανέλυσε τα λάθη που έκαναν στον προηγούμενο αγώνα.

Στην αντίπερα όχθη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη και παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει το δικαίωμα για μια ήττα (αφού το 5ο παιχνίδι γίνεται στο ΟΑΚΑ) εντούτοις στους «πράσινους» δηλώνουν έτοιμοι για να επαναλάβουν το θρίαμβο του 1999. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα και έχουμε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Δε σκεφτόμαστε τη σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού ή οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο το δικό μας παιχνίδι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, ενώ το τελευταίο διάστημα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για την περίοδο φόρμας που διανύει ο Γιώργος Καλαϊτζής.

  • Η ΑΕΚ απέκτησε χτες για 4 χρόνια τον Κώστα Πασχάλη από τον Μίλωνα.
ΑΕΚ
Αγοραπωλησία στο μιλητό;

Στο... μιλητό έχει γίνει η αγοραπωλησία της ΑΕΚ! Αυτό προκύπτει από τον... εκτάκτως τακτικό έλεγχο που διενήργησε το Ελεγκτικό Συμβούλιο (ΕΣ) αλλά και τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου στην ΠΑΕ, Ν. Στράτο. Βέβαια, οι «κιτρινόμαυροι» χαρακτηρίζουν διαδικαστικό το όλο θέμα, αλλά όπως και να 'χει, τ' αλλεπάλληλα μπερδέματα ή παράξενα από την πρώτη μέρα δημιουργούν προβληματισμούς...

Προχτές λοιπόν, ο πρόεδρος του ΕΣ, Κ. Σαχανίδης, έδωσε εντολή σε τρεις συνεργάτες του να διενεργήσουν τακτικό έλεγχο στην ΑΕΚ και «επίσης, μετά τις δημοσιευθείσες πληροφορίες στον ημερήσιο Τύπο, περί μεταβιβάσεως μετοχών και αλλαγής προσώπων σε υπεύθυνες θέσεις στην πιο πάνω ΠΑΕ, εντέλλεστε να ελέγξετε ειδικά τη μεταβίβαση μετοχών όσο και τυχόν συνδρομή των κωλυμάτων που προβλέπονται» στο νόμο.

Μετά από την τρίωρη επίσκεψη των αρμοδίων στα γραφεία της εταιρίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣ, Γ. Φωτόπουλος, δήλωσε: «Ηταν ένας προγραμματισμένος, τακτικός έλεγχος που γίνεται σε όλες τις ΠΑΕ, ενόψει της νέας περιόδου. Ταυτόχρονα, είχε και την έννοια του "εκτάκτου" λόγω της μεταβίβασης που, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει αλλαγή στα πρόσωπα, τόσο σε ιδιοκτησιακό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Για παράδειγμα, πρόεδρος της ομάδας παραμένει ο κύριος Σιρχάουζ. Πρέπει να ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της μεταβίβασης, για να προχωρήσουμε σε έλεγχο που θα αφορά στα πρόσωπα που θα μετέχουν στο νέο σχήμα».

Από την πλευρά του, ο «κιτρινόμαυρος» διευθύνοντας σύμβουλος επέδειξε τα πρακτικά του ΔΣ και το βιβλίο μετοχών της ΠΑΕ. Στη συνέχεια πληροφόρησε τους ελεγκτές πως «μέχρι σήμερα καμία αλλαγή δεν έχει γίνει είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο είτε στις μετοχές της εταιρίας. Γνωρίζω, από τη θέση που σήμερα κατέχω, ότι η "NETMED NV" έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 51% των μετοχών της "SOE" (που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΕΚ) σε εταιρία που εδρεύει στο Λονδίνο και κατά 95% ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Σκλαβενίτη του Τιμοθέου, ελληνικής Ιθαγένειας. Μέχρι τέλους περίπου του μηνός που υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θέματα (μεταξύ των δύο εταιριών) και όταν υπογραφούν οι συμφωνίες μεταβίβασης των μετοχών, αυτές θα υποβληθούν, όπως ορίζει ο νόμος, στις αρμόδιες φορολογικές και αθλητικές αρχές, στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα γίνουν οι αναγκαίες μεταβολές στα βιβλία μετοχών των εταιριών».

Οσον αφορά τον «εντεταλμένο», Μ. Ψωμιάδη, όταν επισημοποιηθούν οι αλλαγές θ' αντιμετωπίσει πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΑ και με την παρουσιαζόμενη ιδιότητά του εμπίπτει στα κωλύματα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μεταγραφική επίθεση

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» αναφέρει η παροιμία και όπως φαίνεται ο καιρός που ο Ολυμπιακός θα ριχτεί στο μεταγραφικό παζάρι, δεν ταίριαξε με των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων της Εθνικής Κατηγορίας. Το έναυσμα του... αφέτη για τη μεταγραφική «κούρσα» δόθηκε, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν αρκετά πίσω. Πάντως, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, η αντεπίθεση δε θα αργήσει να έρθει, αφού η επιστροφή του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη, θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση παιχτών. Ηδη, ο τεχνικός των πρωταθλητών, προλειαίνει με τις επιλογές του το έδαφος ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις του στη διοίκηση. Μεταξύ των επιλογών του είναι, σύμφωνα με έντονες φημολογίες, η απόκτηση ενός επιθετικού και δύο αμυντικών, από τους οποίους ο ένας θα δύναται να αγωνίζεται και ως μπακ χαφ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάκης Λεμονής ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Γιουγκοσλάβου αμυντικού της Ομπιλιτς, Μίλαν Ομπράντοβιτς. Μάλιστα, ο «κόκκινος» προπονητής είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει στη γειτονική χώρα για να παρακολουθήσει από κοντά το διεθνή παίχτη, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αφού οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πληροφορήθηκαν ότι ο τεχνικός της Ομπιλιτς θα χρησιμοποιούσε στον αγώνα με τη Ζέμουν, κυρίως αναπληρωματικούς.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Με στόχο μία θέση στο βάθρο ή ένα καλό πλασάρισμα, αρκετοί Ελληνες ιστιοπλόοι ταξίδεψαν στο Κίελο προκειμένου σήμερα να... ανοίξουν πανιά στο «Γιουρολίμπ» της Ευρώπης. Η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομάδα που θα δώσει το «παρών» σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση είναι η εξής: Κατηγορία «470» ανδρών - γυναικών: Μπεκατώρου - Τσουλφά, Κοσματόπουλος - Τριγκώνης, Παπαδόπουλος - Καρασταμάτης, Καμπουρίδης - Λεμάνης, Ταγαρόπουλος - Τσαραμύρσης, Δημόπουλος - Μάντης. Κατηγορία «Λέιζερ»: Χειμωνάς, Μανωλάκης, Κουλιανός. Κατηγορία «Γιούροπ»: Χειμωνά. Κατηγορία «Τορνάντο»: Πασχαλίδης - Γαρέφης.

  • Ξεκινάει σήμερα στο Σταυρό Θεσσαλονίκης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Οπτιμιστ», με τη συμμετοχή 300 σκαφών από όλη τη χώρα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ