ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκήσεις με Αμερικανούς με το βλέμμα στα Βαλκάνια

Από την πρόσφατη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών με την 173 Infantry Brigade Combat Team των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα
Από την πρόσφατη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών με την 173 Infantry Brigade Combat Team των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα
Σε άλλη μια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να συμβάλει στη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ανάβουν το φιτίλι του πολέμου και στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «BAYONET MINOTAUR - 2017», η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ» με την 173 Infantry Brigade Combat Team (Airborne) των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης, η οποία εκτελείται στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιούνται άλματα αλεξιπτωτιστών και αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων.

Η παρουσία του επίλεκτου αμερικανικού τμήματος στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη αναταραχή στα Δυτικά Βαλκάνια, Αλβανία, Κόσσοβο και ΠΓΔΜ, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο διαύλων της Ενέργειας και άλλων και όπου κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει και να παρατάξει μάχιμα τμήματά της υπό το μανδύα και ασκήσεων.

Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με αυτήν την αναμπουμπούλα η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της επίλεκτης 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, η οποία έλαβε χώρα τη βδομάδα 8 - 12/5. Η εκπαίδευση διεξήχθη μέρα και νύχτα και περιέλαβε, μεταξύ άλλων, κίνηση τμημάτων με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και Βολές Πυροβολικού και Βαρέων Οπλων Πεζικού.

Ολα αυτά στο φόντο και πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, όπου έλεγε π.χ. για τα Σκόπια πως «υπάρχει θέμα αν θα υπάρχει ως χώρα», ενώ σημειώνοντας πως «έχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων», πρόσθετε: «Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή»...

Και εντός αστικού ιστού στην Ιορδανία...

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες περί σκέψεων των Αμερικανών και Γερμανών να μεταφέρουν δραστηριότητές τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Τουρκία, στην Ιορδανία, αναδεικνύοντάς τη σε βάση αεροπορικών επιδρομών τους στη Μέση Ανατολή, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι στο διάστημα 1 - 18/5 πραγματοποιήθηκε εκεί η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Eager Lion 2017», στην οποία συμμετείχαν 21 χώρες (Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία), υπό τον συντονισμό των ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε «σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας». Τι σημαίνει αυτό; Από φωτογραφίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, φαίνεται ότι ασκήθηκαν και σε μάχη εντός αστικού περιβάλλοντος, μέσα σε πόλη, όπου τους στρατιώτες ...πετροβολούν άτομα με πολιτική περιβολή. Ασκήθηκαν, επίσης, και σε έφοδο μέσα σε κτίρια. Ολα αυτά στο πλαίσιο της διαρκούς σύζευξης του αντικειμένου των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό της εσωτερικής Ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με στελέχη από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, τη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Συζητώντας για την «ασφάλεια» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Ρόδο η λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλο ένα δείγμα «πολυδιάστατης» και «ενεργού» εξωτερικής πολιτικής, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, με άξονα την πολύμορφη συμβολή στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδίων για την «ασφάλεια» του κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επικείμενη Διάσκεψη, όπου θα λάβουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών από τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου, θα έχει, επισήμως, θέμα «τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας» («Live and Work Together in Peace and Stability»). Οι εργασίες της θα διαρθρωθούν γύρω από 4 επιμέρους θεματικές ενότητες: Κοινές προκλήσεις τις περιοχής - εκπαίδευση - πολιτισμός - περιβάλλον.

Οπως λέγεται από διπλωματικούς κύκλους, στόχος της Διάσκεψης είναι «η προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», έχοντας ως «φιλοδοξία», «να φέρει κοντά χώρες μιας νευραλγικής περιοχής που χειμάζεται από διαμάχες και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς».

«Η συλλογική δράση για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και ευημερούσας γειτονιάς είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Απώτερος στόχος είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προστίθεται από πλευράς ΥΠΕΞ, εφόσον η κυβέρνηση επιχειρεί και σε αυτή την περίπτωση να εμφανιστεί ως συντονιστής και γεφυροποιός μεταξύ κρατών και δυνάμεων, προς ταχύτερη υλοποίηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης - που μόνο τέτοια δεν είναι - για να τρέξουν μπίζνες του κεφαλαίου.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης

«Οταν οι φλόγες του πολέμου που δημιούργησαν οι ανταγωνισμοί βρίσκονται δίπλα μας, όταν αμφισβητούνται τα υπάρχοντα σύνορα στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, όταν τα προσφυγικά κύματα έχουν πλημμυρίσει την περιοχή είναι οξύμωρο να γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η Ρόδος και η ειρήνη μέσα από "διασκέψεις" που αφορούν τα συμφέροντα αυτών που έχουν αιματοκυλήσει την περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης, με αφορμή τη Διάσκεψη της Ρόδου που οργανώνει για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παράλληλα καταγγέλλει την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής - ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την Ενέργεια, τα μερίδια της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της, «το πραγματικό περιεχόμενο», όπως λέει, της Διάσκεψης. Καλεί τους εργαζόμενους της Ρόδου να παλέψουν σε κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής για να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στα σχέδια για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η Πορεία Ειρήνης

Σήμερα ο Αγώνας Δρόμου προς τιμήν του Γρ. Λαμπράκη

Με τον Αγώνα Δρόμου, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), φορείς και εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Ο Αγώνας Δρόμου θα καταλήξει στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το επόμενο Σάββατο, 27 Μάη, στο ΕΚΘ, η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση, για δύο σημαντικές επετείους του Παλαιστινιακού λαού, τη NAKBA 1948 και τον πόλεμο του 1967 ΝΑΧΑ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία για έναν από τους πιο γνωστούς Παλαιστίνιους αγωνιστές και ηγέτες του Παλαιστινιακού λαού, τον Μαρουάν Μπαργούτι.

Εξάλλου, η ΕΔΥΕΘ και οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης θα στηρίξουν το Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Ιούνη, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται η μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στις 24/6.

ΕΕΔΥΕ
Αποστολή στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του μήνα Μάη, η ΕΕΔΥΕ προετοιμάζει τη μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μάη, στη βάση της Σούδας. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, απαιτώντας μαζί με το λαό της Κρήτης να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στη χώρα μας, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα Βαλκάνια, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάη με το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» και η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας για Πειραιά (αναχώρηση από λιμάνι Πειραιά 9 μ.μ., προσέλευση 7 μ.μ.).

Στις περιοχές που υπάρχουν Επιτροπές Ειρήνης, αναλαμβάνουν την ευθύνη της συγκέντρωσης των συμμετοχών και περαιτέρω διευκρινίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση συμμετοχές κλείνονται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 και Σόλωνος) στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3844.853 - 854 (Δευτέρα - Σάββατο 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και Τρίτη & Πέμπτη 10 π.μ. - 6 μ.μ.). Οι συμμετοχές θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι την Τρίτη 23 Μάη.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αμερικανική βάση του Ακτίου, στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσουν πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας στις 8.30 μ.μ. και συγκέντρωση με αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου της πόλης. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου διοργανώνει Πορεία Ειρήνης αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, από το κέντρο κράτησης της Μόριας προς την πλατεία Σαπφούς (η μεταφορά στη Μόρια θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 5 μ.μ.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org