ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010
Για ένα οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μακριά απ' τον εκφυλισμό που καλλιέργησαν οι παρατάξεις του δικομματισμού, απ' το πρωί καλούσε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Ανοιξαν οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών χτες σε όλη τη χώρα και από το πρωί τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ήταν «στο πόδι» και καλούσαν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια σε ό,τι τους καταδικάζει τη ζωή, ισχυροποιώντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Μακριά από εκφυλιστικές διαδικασίες και ψευτοκαυγάδες συζητούσαν με φοιτητές και σπουδαστές για την ανάγκη οργάνωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ.

Η Νομική, το Χημείο, το Πολυτεχνείο, όλες οι σχολές της Αθήνας, ήταν γεμάτες αφίσες και όσο η ώρα περνούσε, όλο και περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές έρχονταν να ψηφίσουν. Τα πανό και οι αφίσες του ΜΑΣ ξεχώριζαν για τα πολιτικά τους μηνύματα, δείχνοντας τον αγωνιστικό δρόμο που πρέπει να βαδίσει το κίνημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Δε θα γίνουμε εμείς δούλοι του 21ου αιώνα», «Στηρίζουμε τις δυνάμεις της ανυπακοής και της αντεπίθεσης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ». Οι δυνάμεις του ΜΑΣ, γνωρίζοντας ότι ο αγώνας δε σταματάει στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία με τις ταξικές δυνάμεις και πλάι στις αφίσες του ΜΑΣ ήταν κολλημένες και αφίσες του ΠΑΜΕ με το κάλεσμα στην απεργία.

Ο εκφυλισμός συνεχίστηκε

MotionTeam

Σε κάποιες σχολές η εκλογική διαδικασία άργησε να ξεκινήσει είτε λόγω «κωλυμάτων» που έβαζαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, είτε γιατί καθυστέρησαν να δοθούν οι εκλογικές λίστες, όπως στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το αποκορύφωμα του εκφυλισμού με πρακτικές άλλων εποχών συνέβη στην ΑΣΟΕΕ, όπου η ΠΑΣΠ έσκιζε τα παραβάν, επειδή... έτσι ήθελε! Ηταν η μόνη παράταξη στην ΑΣΟΕΕ που δε συμφώνησε να μπουν παραβάν στις αίθουσες ψηφοφορίας, ενώ απ' την άλλη απαιτούσε, τάχα, μέχρι και δικαστικούς αντιπροσώπους! Τελικά, χτες το πρωί, με τραμπουκισμούς, ήρθε και αφαίρεσε τα παραβάν, με αποτέλεσμα να διεξάγονται οι εκλογές για περίπου 5 ώρες χωρίς να εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας! Ανάμεσα στα άλλα οι υποτιθέμενοι «αντιεξουσιαστές», προσπαθώντας να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, έπαιζαν με «δυναμιτάκια» στην ΑΣΟΕΕ και στο Πολυτεχνείο.

Σε όλο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εκλογές άργησαν να ξεκινήσουν γιατί η ΔΑΠ δεν κατέθετε ψηφοδέλτιο, λόγω... εσωτερικών διαφορών! Στο ΤΕΙ στα Γιάννενα, η ΔΑΠ είχε βάλει σε ψηφοδέλτιό της έναν σπουδαστή χωρίς να τον ρωτήσει(!), ενώ το ίδιο έκανε και η ΠΑΣΠ στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Ιωαννίνων. Στο Οικονομικό Ιωαννίνων η ΔΑΠ πρόσθετε χειρόγραφα ονόματα, αφού είχε καταθέσει το ψηφοδέλτιο, ενώ στο Φυσικό επέμενε να ψηφίσουν τα σώματα ασφαλείας και δε δεχόταν ούτε καν να καταγραφούν οι ενστάσεις στα πρακτικά! Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο ίδιος σπουδαστής εμφανιζόταν ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο και της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ!

Με διάφορα προσχήματα και τρόπους η διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιχείρησε να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση των εκλογών στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με εκπροσώπους του ΜΑΣ. Από τη μία φρόντισε να εξασφαλίσει 7ήμερη αργία στους σπουδαστές και να τους στείλει μακριά από την κάλπη, από την άλλη, συνεπικουρούμενη από διάφορες δυνάμεις στους σπουδαστές, προβάλλει ενστάσεις στην ίδια τη συγκρότηση του συλλόγου σπουδαστών και στην πραγματοποίηση των εκλογών. Πάντως, οι δυνάμεις του ΜΑΣ κάλεσαν χτες τους σπουδαστές να ψηφίσουν στο τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο.

Στο ΤΕΙ Πάτρας, στη ΣΔΟ, η ΠΑΣΠ είχε φροντίσει να συμπεριλάβει σε ποσοστό που έφτασε το 10% (!) υποψηφίους που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το γεγονός έγινε αντιληπτό και μετά από ένσταση των δυνάμεων του ΜΑΣ αποφασίστηκε να μην μπει σταυρός στα συγκεκριμένα ονόματα.

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα απ' τα παραδείγματα των «γνωστών» πρακτικών των δυνάμεων του δικομματισμού, που επιδιώκουν τον εκφυλισμό της διαδικασίας των εκλογών και κυρίως τον εκφυλισμό των συλλόγων. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απέναντι σε όλα αυτά καλούσε σε πολιτική ψήφο, καλώντας φοιτητές και σπουδαστές να τους γυρίσουν την πλάτη.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν τηρούνταν το αδιάβλητο της διαδικασίας

Σε πολλές περιπτώσεις φοιτητές ψήφιζαν μόνο με πάσο, με ευθύνες των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που καταστρατηγούσαν τον κανονισμό εκλογών

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν χτες στις εκλογές για τους συλλόγους τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κόντρα στο κλίμα αποχής που καλλιεργήθηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι φοιτητές έμπαιναν στα αυτοσχέδια παραβάν που στήθηκαν με λινάτσες, γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να δώσει τα παραβάν στους φοιτητές, επικαλούμενος ότι πέρσι δεν του είχαν επιστραφεί.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ, στο ΠΑΜΑΚ, αλλά και στο ΤΕΙ, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να παρέμβουν στην επιλογή των φοιτητών και να προετοιμάσουν την κατάσταση για την αλλοίωση των αποτελεσμάτων, των πραγματικών επιλογών των φοιτητών. Ετσι σε αρκετές σχολές όπου ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είχαν αυτοδύναμες εφορευτικές επιτροπές δεν αποδέχθηκαν τον κεντρικό κανονισμό που έχουν συμφωνήσει οι παρατάξεις για τη διεξαγωγή των εκλογών και νομιμοποίησαν ψηφοφορία με πάσο (αντί για αστυνομική ταυτότητα), με βεβαιώσεις από τις γραμματείες κλπ. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο ΤΕΙ των Σερρών.

Στη Θράκη, σε πολλές σχολές οι κάλπες έκλεισαν στις 9 το βράδυ αντί για τις 7 το απόγευμα. Ενώ σε σχολές όπως Φιλολογίας και Κοινωνικής Διοίκησης της Κομοτηνής, Δασκάλων και Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, στο ΤΕΙ της Καβάλας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ψήφιζαν με πάσο. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής) στελέχη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ψήφιζαν με βεβαιώσεις από τις γραμματείες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις εκπρόσωποι των παρατάξεων του δικομματισμού στέκονταν πάνω από την κάλπη την ώρα που οι φοιτητές ψήφιζαν, προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.

Δεν εντοπίστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Σέρρες, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα κλπ.).

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Με την προβολή της ταινίας «ο Σαν Μικέλε είχε ένα κόκκορα», απόψε στις 9.30 μ.μ., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», που ολοκληρώνονται για φέτος στα τέλη Μάη. Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή: Συναυλία από τους «Νίκος Πονηρός και οι JethroTalibans». Ωρα 10.00 μ.μ.

Σάββατο 22/5: Συναυλία από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Ωρα 10.00 μ.μ.

Κυριακή 23/5: Θεατρική παράσταση από την ομάδα ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ «Οι κουραμπιέδες». Ωρα 9.00 μ.μ.

Δευτέρα 24/5: Θεατρική παράσταση από την ομάδα ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ «Οι κουραμπιέδες». Ωρα 9.00 μ.μ.

Πέμπτη 27/5: Προβολή ταινίας «Allons enfants». Ωρα 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 28/5: Συναυλία με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

Σάββατο 29/5: Συναυλία με τα συγκροτήματα «Ταξιδευτές» και «Solaris».

Κυριακή 30/5: Αποχαιρετιστήριο πάρτι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ