ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι φοιτητές και σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Motion Team

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, σε όλη τη χώρα, στήριξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που έγιναν σε μια περίοδο που το αστικό πολιτικό σύστημα εξαπολύει μια άγρια επίθεση σε κάθε δικαίωμα του λαού. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ, όλο το προηγούμενο διάστημα, συμμετείχαν και συμπορεύτηκαν με τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε σκληρές ταξικές μάχες, δίνοντας απάντηση στη μοιρολατρία και τον εκφυλισμό.

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πάλεψαν ενάντια στην υποταγή που καλλιεργείται από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στις σχολές. Παράλληλα, έδωσαν τη μάχη ενάντια στο κλίμα της αποχής και της αδιαφορίας, που καλλιεργήθηκε και προωθήθηκε, την προηγούμενη περίοδο, ώστε η νεολαία να μη συμμετάσχει στους αγώνες και τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τη φετινή χρονιά, ο εκφυλισμός και η διάλυση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ξεπέρασε κάθε όριο και αυτό εκφράστηκε και στη διαδικασία των εκλογών, όπου - και φέτος - μειώθηκε η συμμετοχή: ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε πολλές σχολές κινήθηκαν με το «έτσι θέλω», φτιάχνοντας εφορευτικές επιτροπές με βάση την εκλογική τους δύναμη, βάζοντας στα ψηφοδέλτιά τους σπουδαστές χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Χαρακτηριστικό ήταν στην ΑΣΟΕΕ, όπου η ΠΑΣΠ έσκισε τα παραβάν που υπήρχαν στις κάλπες! Οι γηπεδικές «διαμάχες» ξεπέρασαν κάθε όριο, με στόχο να στείλουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές στα σπίτια τους.

Η κατάσταση, πραγματικά, δεν πάει άλλο. Οι συνδικαλιστές του δικομματισμού στις σχολές έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και η οργάνωσή του είναι, πλέον, αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να εκφραστεί η αντίθεση στην πολιτική που καταδικάζει το μέλλον της νεολαίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που η κινητικότητα και η οργή που παρατηρείται στην κοινωνία αποτυπώνεται ελάχιστα στους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Οι χιλιάδες νέοι και νέες που, χτες, στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για την αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Μέσα απ' τη μαζικοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Σπουδαστών μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες, όχι μόνο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο κίνημα, αλλά και να διαγραφτεί, πια, η σελίδα του εκφυλισμού και της διάλυσης. Μπορεί να κτιστεί ένα οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και μακριά απ' τους φοιτητοπατέρες, τα ρουσφέτια και τις συναλλαγές. Είναι δυνατό να γίνει και πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Πρώτες και δεύτερες θέσεις για τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο

Στα πρώτα αποτελέσματα υπήρχαν αρκετές πρώτες και δεύτερες θέσεις για τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, γεγονός που χρεώνει τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με επιπλέον ευθύνες, αλλά και δυνατότητες συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που θέλουν και παλεύουν για μια άλλη κατάσταση στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους. Μπορεί το συνολικό αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών συνολικά να μην καταγράφει σημαντικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ωστόσο, μέσα από συλλόγους που ο συσχετισμός αναδεικνύει στην κάλπη ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ, μπορεί να γίνουν ουσιαστικά βήματα αναμόρφωσης των ίδιων των συλλόγων, βήματα που ανοίγουν συνολικότερους δρόμους στην οργάνωση του κινήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο «κατέβηκε» σε 198 από τους 200 φοιτητικούς συλλόγους και σε 67 από τους 69 σπουδαστικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυπταν χτες το βράδυ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - κυρίως από μικρότερες σχολές της επαρχίας που η καταμέτρηση τελείωνε νωρίτερα - η Πανσπουδαστική ΚΣ ήταν πρώτη στις παρακάτω σχολές: Τουρκικών Σπουδών Αθήνας, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, Κτηνιατρική Καρδίτσας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Ιταλικό Θεσσαλονίκης, Σχολή Γραφικών Τεχνών Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας.

Τη δεύτερη θέση έλαβε στους παρακάτω συλλόγους: Καλών Τεχνών Αθήνας, Γεωλογικό Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγοί Αθήνας, Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Αγρινίου, Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας, Μεταφραστικό Κέρκυρας, Δάσκαλοι Ρεθύμνου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου, Φυτικής Παραγωγής Βόλου, Ναυτιλίας Χίου, Εφαρμοσμένη Πληροφορική του ΤΕΙ Λευκάδας, Χρηματοοικονομικό του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΓ Καρδίτσας.

*Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2009 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους για τους οποίους δίνονται τα αποτελέσματα του 2010. Επομένως, το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό στα τελικά αποτελέσματα, ωστόσο είναι ενδεικτική η τάση αυξομοίωσης για κάθε παράταξη, από τον αριθμό των συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί αποτελέσματα μέχρι την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Δήλωση του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Χθες το βράδυ, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες με τους οποίους συμμετείχαμε στα ίδια ψηφοδέλτια, τους νέους και νέες που τα στήριξαν με την ψήφο τους. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που μαζί δίνουμε τη μάχη ενάντια στο μαύρο μπλοκ του κεφαλαίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της. Αυτή η μάχη δίνεται και μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ανάμεσα στις δυνάμεις της υποταγής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ο συσχετισμός στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι αναλλοίωτος, μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Κι αυτό θα γίνει με την ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, της συσπείρωσης αγωνιστικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, αγωνιστών φοιτητών. Αυτή είναι η ελπίδα ενάντια στον εκφυλισμό που επικρατεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη νεολαία, και την ανοχή των υπολοίπων.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Ολοι στην πανεργατική απεργία με το ΠΑΜΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ